Newsflash
Diverse

T-rex şi Vestul Sălbatic al sistemului imun

de Alexandra NISTOROIU - iul. 10 2014
T-rex şi Vestul Sălbatic al sistemului imun
   Un dinozaur prădător măsurând 7,3 metri care a trăit în urmă cu peste 70 de milioane de ani a fost expus în premieră în Marea Britanie în cadrul expoziţiei de ştiinţă organizate de Royal Society, care poate fi vizitată gratuit la Londra în perioada 1–6 iulie. Oamenii de ştiinţă care s-au ocupat de acest segment al manifestării folosesc tehnici imagistice de înaltă performanţă pentru a examina fisurile şi fracturile din scheletul acestei rude distante a lui Tyrannosaurus rex, în vreme ce vizitatorii sunt invitaţi să îşi facă un #dinoselfie cu creatura.O reconstrucţie a milioanelor de legături de fibre de materie albă observabile în creierul unui bărbat sănătos de 28 de ani.
   Acoperind subiecte care variază de la investigarea accidentelor de maşină până la bioingineria în medicina dentară sau câinii utilitari implicaţi în asistenţa şi alerta medicală, precum şi în detectarea cancerului, cea de-a 24-a ediţie a expoziţiei organizate anual de academia britanică prezintă o serie de inovaţii şi rezultate importante ale cercetării din diferite domenii ştiinţifice, anunţând progrese semnificative pentru viaţa de zi cu zi.
   Domeniul medical este foarte bine reprezentat. Printre propunerile organizatorilor se află, de pildă, expoziţia „Brain Networks“, prezentată de o echipă de la Imperial College of London care îşi propune să arate cum este susţinută gândirea de reţelele care conectează diferite re­giuni ale creierului şi cum afectează trauma­tismele craniocerebrale aceste reţele. Autorii utilizează electro­ence­falo­grafia ca să măsoare schimbările pro­vocate de un trauma­tism cranio­cerebral în activitatea cerebrală elec­trică şi demonstrea­ză cu un joc video inter­activ, „con­trolat de minte“, cum putem folosi undele cerebrale pentru a măsura atenţia, Imagine IRM T2* a miocardului. Fibrele musculare sunt reprezentate de undele cromatice ce se aliniază spiralat în jurul ventriculelor, demonstrând complexa arhitectură 3D a muşchiului cardiac. ade­sea periclitată în urma unui astfel de trauma­tism. Vizitatorul expozi­ţiei este invitat să joace jocuri pe computer folo­sind undele cerebrale, să urmărească un film 3D al conexiunilor cerebrale şi să îşi testeze abilităţile de concentrare şi memorie.
   „Limits of Perception“ este numele expoziţiei pregătite de University College London, care explorează cele mai inovatoare tehnici imagistice şi felul în care acestea ne permit să vedem în interiorul organismului nostru. Echipa care expune a publicat, în 2012, în Nature, un studiu despre o nouă tehnică IRM numită GlucoCEST, care „aprinde tumorile“, după ce pacienţilor le este oferită o băutură carbogazoasă. Expoziţia oferă informaţii proaspete şi despre o tehnică emergentă: imagistica fotoacustică, care converteşte lumina în ultrasunete în interiorul corpului, indicând creşterea vaselor de sânge din jurul tumorilor.
   O expoziţie colectivă prezentată de mai multe universităţi şi centre de cercetare din Marea Britanie se axează pe tratamentul cancerului, în special pe un nou instrument imagistic care va îmbunătăţi radical radioterapia. PRaVDA (Proton radiotherapy verification and dosimetry applications) este una dintre cele mai complicate unelte imagistice create vreodată şi va ajuta la setarea corectă a tratamentului, monitorizarea dozelor pacienţilor şi, mai ales, la producerea unei imagini 3D a felului în care protonii interacţionează cu tumora. Imaginea este creată folosind aceiaşi protoni utilizaţi şi pentru tratamentul cancerului.
   Şcoala de ştiinţe biologice de la University of East Anglia vine cu „Furnici şi antibiotice“, o expoziţie care explică originea antibioticelor şi a genelor rezistente la antibioticoterapie, folosind ca model coloniile de furnici tăietoare de frunze.
   Cu o prezentare intere­santă participă şi departa­mentul de cercetare cranio­facială şi celule stem de la King’s College din Londra, pe tema medicinii regenerative în domeniul dentar. Echipa de cerce­tători lucrează la dezvol­tarea unei metode simple şi sigure de înlocuire biologică a dinţilor ca alternativă la implantul dentar convenţional. La expoziţia lor, vizitatorii au la dispoziţie o serie de aplicaţii interactive: pot să se joace cu machetele dentare ca să vadă în interiorul dintelui şi pot privi cum cresc dinţii, părul sau glandele in vitro.
   Cei de la Universitatea Oxford vor prezenta cer­ce­tările la care lucrează în domeniul florei intestinale pentru descoperirea de noi opţiuni terapeutice pentru afecţiuni ca boala Crohn şi alte boli inflamatorii intestinale. Expoziţia „Interacţiuni bacterio-imune“ este coordonată de Stafilococ prins de o globulă albăprofesor Fiona Powrie, care spune că „intestinele rămân Vestul Sălbatic al sistemului imun, pentru că se ştiu prea puţine despre ele“. Alături Imagine microscopică fluorescentă a intestinului unui şoarece infectat cu Citrobacter rodentium (cu roşu), din familia E. Coli de echipa ei încearcă să separe speciile de bacterii proinflamatoare de cele antiinflamatoare. Obiectivul final al cercetării lor ar fi generarea unui tratament care să sporească nivelul bacteriilor antiinflamatoare şi să le elimine pe cele provocatoare de inflamaţie.
   Ultrasunetele sunt în centrul atenţiei la segmentul pregătit de Universitatea din Bristol. Inginerii de aici lucrează la o serie de proiecte inovatoare, care cuprind o cale de a crea modele de ţesut stratificat din pelicule de celule pulmonare făcute să leviteze cu ajutorul ultrasunetelor, precum şi o cale de a structura celule hepatice pentru a genera ficat artificial.
 

Foto: Royal Society  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe