Newsflash
Diverse

Tehnică şi fantezie în microchirurgie

de Demostene ŞOFRON - apr. 30 2015
Tehnică şi fantezie în microchirurgie
Clujul a găzduit recent trei evenimente medicale dedicate microchirurgiei şi chirurgiei mâinii: al 11-lea Congres naţional al Societăţii Române de Microchirurgie Reconstructivă, al zecelea Congres al Societăţii Române de Chirurgie a Mâinii şi aniversarea de 20 de ani a Societăţii Române de Chirurgie a Mâinii. Preşedinţii manifestărilor au fost prof. dr. Alexandru Georgescu şi dr. Ileana Matei. Au participat nu mai puţin de 192 de specialişti din ţară, numărul lor depăşind aşteptările organizatorilor. În cele 11 sesiuni ştiinţifice au fost abordate teme actuale ca: tumorile congenitale, reimplantarea, microchirurgia experimentală, plexul brahial, nervii periferici, boala Dupuytren, reconstrucţia capului şi a gâtului, vascularizarea oaselor, fracturile membrelor superioare.
În deschiderea congresului a fost organizat un workshop pentru medicii tineri (până în 40 de ani), fiind prezentate modalităţi de osteosinteză a oaselor mâinii (carp, metacarp, falange). Cei prezenţi au avut la dispoziţie mulaje şi materiale de osteosinteză cu broşe Kirschner. În sesiunea varia au fost incluse microchirurgia ortoplastică şi microchirurgia uroplastică.
Prof. dr. Alexandru Georgescu spune că aniversarea de două decenii a Societăţii a reprezentat un moment foarte important pentru şcoala medicală clujeană. El a rezumat astfel filosofia după care se ghidează el şi colegii săi: „Încă din 1990, am căutat să punem în practică cele mai actuale tehnologii. În activitatea profesională mă orientez după trei concepte: ştiinţă, tehnică, fantezie. Ştiinţa îţi dă curaj, orice nouă descoperire te motivează să mergi mai departe. Tehnica transpune în practică descoperirile ştiinţifice, dându-ţi siguranţa intervenţiei, în cazul nostru siguranţa actului chirurgical. Iar fantezia obligă. Fantezia te obligă să găseşti, pe baza experienţei acumulate, soluţii noi acolo unde nu mai este nimic de făcut. Am să vă spun ceva adevărat. În fiecare buzunar al halatului am soluţii. Ele salvează, la urma urmei, vieţi.“

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe