Newsflash
Diverse

Tehnici chirurgicale și diagnostice în patologia colorectală

de Dan Dumitru MIHALACHE - apr. 28 2016
Tehnici chirurgicale și diagnostice în patologia colorectală
     Stilul de viață și îmbătrânirea populației au făcut ca numărul românilor diagnosticați cu cancer și cu boli inflamatorii de colon să crească de la un an la altul. Potrivit statisticilor, cancerul de colon a ajuns al doilea tip de cancer ca incidență și mortalitate în România. Aceasta este una din temele aduse în atenție de Societatea Română de Colo-Proctologie (SRCP) la Timișoara, unde a fost organizată a șasea ediție a congresului național de coloproctologie. Personalități ale domeniului au susținut peste o sută de prezentări – cursuri, conferințe și mese rotunde. Manifestarea a fost prezidată de prof. dr. Marcel Tanțău, președintele SRCP, și prof. dr. Fulger Lazăr, președinte fondator SRCP. Reuniunea a fost deschisă de două cursuri practice, unul de chirurgie colorectală minim invazivă, celălalt de chirurgie proctologică (mucosectomia mecanică în tratamentul bolii hemoroidale).
     Invitați în capitala Banatului au fost profesori din SUA, Marea Britanie, Franța, Germania, Austria, Turcia, Bulgaria, Serbia și Ungaria, promotori de noi tehnici chirurgicale și metode de tratament, care au prezentat informații la zi în ceea ce privește complexitatea patologiei colorectale, progresele, direcțiile de dezvoltare și strategiile terapeutice. Prof. dr. Roberto Bergamaschi (New York), expert în chirurgia colorectală minim invazivă, a realizat o operație demonstrativă de rezecție robotică de rect la Spitalul Județean de Urgență Timișoara. Intervenția a făcut obiectul unei transmisiuni în direct în cadrul cursului de chirurgie colorectală minim invazivă. Prezent la congres a fost și prof. dr. Zoran Krivokapić (Belgrad), fost președinte al Societății europene de coloproctologie.
     Prof. dr. Irinel Popescu (Institutul Clinic Fundeni) a susținut că, pentru patologia colorectală, este nevoie de o supraspecializare a medicilor: „lucrurile au devenit mai sofisticate, în timp ce soluțiile tehnologice sunt din ce în ce mai avansate“. În România există dorința de a introduce o astfel de supraspecializare pentru chirurgii generaliști. Prof. dr. Marcel Tanțău (Cluj-Napoca) a pledat, la rândul său, pentru rolul gastroenterologilor, arătând că, detectat precoce, cancerul de colon are o rată de supraviețuire de peste 95%, fiind deci nevoie de un program de screening.

 

Complicațiile cancerului de colon stâng

 

     Pornind de la experiența clinicii de chirurgie a Spitalului Clinic de Urgență București, prof. dr. Mircea Beuran, președintele Societății Române de Chirurgie, a prezentat o analiză a factorilor prognostici pentru morbiditate și mortalitate perioperatorie, precum și rezultatele oncologice pe termen lung la pacienții cu cancer de colon stâng operat în urgență. Pe parcursul ultimilor cinci ani, în clinica pe care o conduce s-au operat 620 de cazuri de cancer de colon stâng, din care 275 în urgență. Complicațiile au fost ocluzia intestinală (74,5% din cazuri), hemoragia digestivă inferioară (20%) și perforația (5,5%). Comparativ cu cazurile operate electiv în clinică, nu au fost diferențe semnificative privind vârsta medie a pacienților sau repartiția pe sexe. Durata spitalizării a fost cu patru zile mai lungă pentru pacienții operați în urgență comparativ cu cei operați electiv. În ceea ce privește stadializarea bolii, majoritatea cazurilor ajunse în urgență au fost în stadiile trei sau patru. Cu toate că anastomoza primară a fost efectuată cu preponderență, în urgență s-au efectuat un procent mai mare de rezecții tip Hartmann și colectomii subtotale sau totale cu anastomoză primară. Rata complicațiilor postoperatorii a fost mai mare la pacienții operați în urgență (32,4% vs. 20,3%), cu o frecvență mai mare a complicațiilor severe. De asemenea, mortalitatea postoperatorie a fost mai mare în grupul operat în urgență (3,6% vs. 1.8%), chiar dacă analiza curbelor de supraviețuire la 36 de luni nu a arătat diferențe semnificative statistic între pacienții operați în urgență și cei operați electiv. Rata fistulei de anastomoză nu a diferit semnificativ între cele două grupuri.
     Prof. dr. Mircea Beuran a subliniat că principalele studii internaționale, cu nivel de evidență ridicat, susțin modul de abordare a pacienților cu cancer de colon stâng complicat din Spitalul Clinic de Urgență București. Tumorile de colon ocluzive sunt localizate în 63% din cazuri la nivelul colonului stâng. Cu toate că dimensiunile tumorii nu sunt mai mari (3,7 cm vs. 5,4 cm), rata de invadare a ganglionilor limfatici regionali este semnificativ mai mare (66,9% vs. 42,4%). Dacă pentru tumorile de colon drept nu există controverse, recomandându-se hemicolectomie dreaptă cu excizia completă a mezocolonului și ligatura vasculară centrală, în tumorile de colon stâng ocluzive există diferențe importante între centrele internaționale. Pentru a sublinia rolul anastomozei primare în chirurgia de urgență, profesorul Mircea Beuran a prezentat rezultatele unui studiu publicat în Journal of the American College of Surgeons, în care rata de apariție a fistulei a fost de 6% pentru anastomozele ileocolice și de 6,1% pentru anastomozele colocolice efectuate în urgență pentru cancerul de colon drept și, respectiv, stâng. Conform ghidurilor internaționale, în prezent nu mai este recomandată intervenția în trei timpi pentru cancerul de colon complicat, iar intervenția de tip Hartmann (în doi timpi) trebuie rezervată pacienților cu risc chirurgical și anestezic crescut.
     În continuarea prezentării, au fost subliniate rata scăzută de reintegrare a tranzitului intestinal după rezecția Hartmann. Astfel, o evaluare din 2009 a utilizării acestei rezecții în Anglia a arătat că 72,5% din cele efectuate în urgență au avut ca indicație o boală benignă și 69% din cele efectuate electiv au avut ca indicație malignitatea. Doar în 23,3% din cazuri tranzitul intestinal a fost reintegrat după aceste rezecții Hartmann. A fost subliniată și rata semnificativă de complicații după intervențiile de reintegrare a tranzitului intestinal după rezecțiile Hartmann, complicații care ajung până la 44%. Vorbitorul a subliniat importanța calculării riscului anestezic și chirurgical al pacientului, cu efectuarea anastomozei primare în majoritatea cazurilor (eventual cu ileostomă de protecție), rezervând rezecția Hartmann doar cazurilor cu un status fiziologic profund alterat.
     A fost prezentat și rolul stenturilor colonice în faza acută a ocluziei intestinale, acestea oferind posibilitatea echilibrării statusului fiziologic al pacientului și rezecția electivă a tumorii. Conform unei metaanalize din 2013, rata anastomozei primare este mai mare la pacienții stentați și operați electiv decât la cei operați în urgență (64,9% vs. 55%). Cu toate acestea, rata succesului clinic a fost mai mare la pacienții operați în urgență (99% vs. 52%), ceea ce subliniază că stenturile sunt indicate la pacienți bine selectați, în centre specializate cu echipe multidisciplinare performante.
     Neoplasmele de colon stâng operate în urgență se asociază cu un prognostic nefavorabil, din cauza biologiei tumorale și a statusului pacientului, dar adresarea cazurilor către centre cu experiență în chirurgie colorectală de urgență oferă rezultate oncologice pe termen lung similare chirurgiei elective.

 

Tratamentul cancerului rectal jos situat

 

     Odată cu introducerea ca standard operator a rezecției totale de mezorect, recidivele locale în cancerul rectal au scăzut semnificativ. Prof. dr. Constantin Copotoiu (Tg. Mureș) a arătat că, în ultimii 20–30 de ani, activitatea chirurgicală s-a concentrat pe conservarea fiziologică și anatomică a sfincterului anal, fără să neglijeze problemele oncologice.
     Managementul chirurgical al tumorilor jos situate presupune în primul rând o cunoaștere exactă a tipului tumorii, de aceasta depinzând și intervenția chirurgicală adoptată. Intervenția, în cazul unei tumori supraanale (situate la mai mult de 1 cm față de inelul anorectal și la peste 2 cm de linia dințată), constă în rezecția abdominală joasă, cu anastomoză coloanală și conservarea sfincterelor. Pentru tumorile juxtaanale (sub 1 cm de inelul anorectal și sub 2 cm de linia dințată), se recomandă rezecția parțială intersfincteriană, iar, când este cuprins și sfincterul intern, se face rezecția totală a sfincterului intern. Tumorile transanale, cu infiltrarea în întregime a aparatului sfincterian, vor fi abordate printr-o rezecție abdominoperineală.
     Dimensiunile tumorii sunt definitorii pentru strategia de urmat. Astfel, pentru T2 supra- sau juxtaanal, tratamentul chirurgical este de conservare a sfincterului anal, fără radiochimioterapie. Dacă însă tumora este intraanală, primul pas este radiochimioterapia, apoi chirurgia conservatoare. Tumorile T3 și T4 necesită mai întâi tratament neoadjuvant, o examinare imagistică prin rezonanță magnetică la o lună după tratament și doar după aceea se decide tehnica operatorie.

 

Endoscopia în bolile inflamatorii

 

     În cadrul sesiunilor rezervate gastroenterologiei, s-a discutat foarte mult despre cum morbiditatea și mortalitatea prin cancer de colon ar putea fi înjumătățite în România printr-un program de screening prin colonoscopie. Prof. dr. Marcel Tanțău arată chiar că, deși Parlamentul a votat o lege privind screeningul cancerului de colon, programul nu a fost niciodată bugetat.
     Recent, la București, conf. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, ministrul sănătății, anunța că, odată cu aprobarea planului național integrat de control al cancerului, se va lansa un program-pilot de screening în câteva regiuni ale țării. „Probabil, se va face un screening printr-un test de sângerare ocultă la populația la risc, cei peste 50 de ani“, afirmă profesorul Tanțău, pentru că sunt puține centre care efectuează colonoscopie de reală calitate pentru screening.
     Prof. dr. Simona Bațagă (Tg. Mureș) a vorbit despre modalitățile de screening, iar prof. dr. Daniela Dobru (Tg. Mureș) despre îmbunătățirile tehnice ale endoscoapelor în diagnosticul leziunilor incipiente digestive, referindu-se la progresele din domeniu, în primul rând prin trecerea de la rezoluția standard la HD.
     Prof. dr. Marcel Tanțău a prezentat rezultatele unui studiu realizat în cadrul Institutului Regional de Gastroenterologie și Hepatologie „Prof. dr. O. Fodor“ Cluj-Napoca, privind monitorizarea pe termen lung a polipilor. Principalele observații din 20 de ani analizați sunt că polipii devin mai frecvenți pe partea dreaptă, mai frecvenți la tineri și ceva mai agresivi.
     Prof. dr. Cristian Gheorghe (Institutul Clinic Fundeni) a vorbit despre abordul adenoamelor dificile ale colonului prin mijloace endoscopice. Dacă în trecut criteriile privind polipectomia endoscopică contraindicau îndepărtarea polipului care traversează două pliuri haustrale, în prezent aproape toții polipii sunt rezecați endoscopic. Atunci când polipii au dimensiuni mari (peste 2 cm), este indicată rezecția în etape. Evaluarea chirurgicală rămâne și ea valabilă în cazurile în care leziunile au aspect sugestiv de invazie submucozală. Polipii plați și sesili de 10–15 mm au indicație de rezecție endoscopică mucozală, prin utilizarea microprocesorului pentru curent controlat, iar cei de dimensiuni mari se îndrumă de obicei către un centru terțiar cu experiență. Complicațiile rezecției sunt hemoragia (în 1,4% din cazuri) și perforația (0,3%).

 

Proctologie

 

     Prof. dr. Eftimie Miuțescu (Arad) a discutat despre programul de pregătire a medicilor rezidenți în gastroenterologie, făcând comparație între ceea ce se întâmplă în Franța și în România. În Franța, arată acesta, se poate face foarte ușor proctologie, pentru că există secții clinice de profil, în timp ce România nu are asemenea centre în care rezidenții să se formeze. Semnalul pe care medicul arădean a încercat să îl dea participanților este că în România ar trebui să existe un centru care să rezolve problemele mari, cum ar fi de exemplu fistulele complexe. Pentru ca un chirurg să poată căpăta experiență, trebuie să aibă un anumit număr de cazuri pe an, ceea ce numai cu o asemenea organizare ar fi posibil.
     Despre patologia hemoroidală a vorbit dr. Adrian Cătinean (Cluj-Napoca), comparând ligatura elastică hemoroidală cu o tehnică modernă, ligatura tisulară bipolară. Aceasta din urmă permite tratarea pachetelor hemoroidale interne, care nu au inervație, ceea ce micșorează disconfortul pacientului. În acest caz, se folosește un electrocauter cu radiofrecvență, un dispozitiv care prinde vasul din peretele anal deasupra pachetului hemoroidal propriu-zis; prin generarea unei temperaturi de 55°C, se produce o tromboză în interiorul vasului hemoroidal.

 

Chirurgie minim invazivă

 

     Asociația Română de Chirurgie Endoscopică (ARCE) a organizat un simpozion cu privire la posibilitățile de diminuare a fistulei anastomotice în chirurgia colorectală. Discuțiile s-au axat pe modificările tehnice care permit extinderea disecției la nivelul colonului proximal, coborârea unghiului splenic al colonului și mijloacele de sutură mecanică cele mai eficiente. „Staplerele de sutură mecanică se folosesc de trei decenii, dar în ultimii doi ani s-au făcut progrese în ceea ce privește strângerea țesuturilor și controlul electronic al acestora“, explică prof. asoc. dr. Cătălin Copăescu, președintele ARCE.
     Au mai fost abordate subiecte privind tehnicile importante de chirurgie transanală, precum și extinderea disecției pentru cazurile de cancer, cu evidarea ganglionilor în profunzimea originilor. „Noi căutam beneficiul oncologic, iar tehnologia de astăzi ne-o permite – vezi mai bine ceea ce faci, vei face mai bine ceea ce vezi; chirurgia asistată video și intermediată computerizat face parte din viața noastră“, a adăugat medicul Copăescu.
     Un alt simpozion organizat de ARCE, SRCP și Societatea Română de Endoscopie Digestivă, a vizat îmbunătățirea rezultatelor tratamentului patologiei colorectale. S-a discutat despre valoarea chirurgiei robotice, tehnicile robotice de tratament, tehnicile endolumenale, îmbunătățirea rezultatelor funcționale de după astfel de intervenții chirurgicale, rezultatele la distanță atunci când se realizează intervenții chirurgicale pentru colite ulcerative, rezultatele restabilirii continuității digestive după operațiile Hartmann, după anusul iliac realizat în urgență, operații radicale de sigmoidectomie laparoscopică, tratament al endometriozei colorectale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe