Newsflash
Diverse

Tehnologii inteligente și medicină

de Demostene ŞOFRON - apr. 22 2016
Tehnologii inteligente și medicină
     Orașul Cluj-Napoca a fost din nou gazda unui eveniment științific – Cluj Innovation Days (CID) –, organizat, în zilele de 31 martie și 1 aprilie, de Cluj IT Cluster, tema aleasă fiind „Spre era digitală în medicină și administrație“. Ajuns la a patra sa ediție, acest forum regional a adus la Cluj-Napoca, în Aula UMF „Iuliu Hațieganu“, peste 500 de participanți din țară și de peste hotare, număr record față de precedentele trei ediții. 
     Evenimentul în sine este deja un brand al Clujului, în care mediul economic se implică și susține sănătatea, spunea Stelian Brad, președintele Cluj IT Cluster. Și pentru ediția 2016 accentul a fost pus pe medicina digitală, în condițiile în care tehnologiile inteligente pot acoperi un gol care încă există în medicina digitală. 
     CID 2016 a pus față în față specialiști din domenii diferite, reprezentanți ai mediului administrativ, academic, medical și IT, interesați de creșterea calității vieții. Medicina digitală este unul dintre domeniile interdisciplinare cu cea mai mare creștere în ultimii ani, adaugă Stelian Brad: „Aflată la intersecția tehnologiei cu medicina, ea creează oportunități nebănuite, însă implică și ridică întrebări ce țin de etică și morală“. Conferința din acest an a abordat tocmai acest caracter multifațetat al medicinii digitale.
     Panelul de medicină digitală a propus abordări care au vizat terapia personalizată, telemedicina, realitatea virtuală în medicină, IT în neurologie, bioinformatica, printul 3D în medicină. Dr. Vladimir Lazăr a realizat o demonstrație privind infrastructura IT și rolul acesteia în implementarea testelor clinice inovatoare. Vlad Mixich (London School of Economics and Political Sciences) în expunerea sa, „Searching for the Broken Pieces“, a atins mai multe probleme actuale. A vorbit despre tratamentul personalizat și punerea pacientului în centrul atenției, cum sunt, cum ar trebui și cum sperăm să fie spitalele, infecțiile intraspitalicești, performanțele managerilor de spital în raport cu performanțele medicilor, nevoia de structuri IT robuste, de medici bine și foarte bine pregătiți, crearea unui standard unic de sănătate pe plan național, la nivelul actualelor cerințe.
     Hajdu Peter (Cisco SEE) a evidențiat rolul și importanța tehnologiei, în condițiile în care „peste tot se vorbește despre digitalizare, iar tot ce poate fi digitalizat va fi în timp, digitalizat, indiferent de sectorul de activitate, îngrijire a sănătății, educație, producție, transport, administrație“.
     La rândul său, Dorin Pena (Cisco România) a subliniat că în industria medicală, de exemplu, digitalizarea deschide multe oportunități, printre care: dosarul electronic de sănătate, monitorizarea de la distanță a pacienților cu boli cronice sau a vârstnicilor, a celor cu boli rare, implementarea de servicii de tip e-health în zonele defavorizate, servicii de diagnosticare de la distanță.
     Printre subiectele abordate la acest forum au mai fost: biblioteca medicală digitală, respectiv colaborarea în vederea conducerii cercetărilor științifice, interfațare cu sisteme operaționale care stochează baze de date ale pacienților și istoricul medical al acestora, sisteme de imagistică (PACS), interconectare cu echipamente medicale de ultimă generație, modelări de date 3D, beneficiile implementării soluțiilor tehnice, raportarea complexă în determinarea apariției seturilor de simptome/boli/eficiența tratamentului în funcție de vârstă, istoric al bolii, sex, precum și despre asocierea pacienților în mai multe cazuri de cercetări științifice, respectiv noi soluții de colaborare în telemedicină.
     Prezent la acest panel a fost și dr. Dan Cireșan (Dalle Molle Institute for Artificial Intelligence, Italia), cel care a dezvoltat proiecte axate strict pe rețelele neuronale profunde.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe