Newsflash
Diverse

Transplantul renal ieșean, la majorat

de Dr. Florina Constantinescu - aug. 10 2018
Transplantul renal ieșean,  la majorat
Era 10 noiembrie 2000, ziua în care s-a efectuat prima intervenție de transplant renal la Iași. După aproape 18 ani de muncă și intervenții chirurgicale reușite, capitala Moldovei a avut privilegiul să găzduiască prima ediție a Forumului de transplant „Right Kidney for the Right Recipient”, organizat timp de două zile în vara aceasta. Au fost prezenți peste 120 de participanți din întreaga țară, precum și 14 invitați din Marea Britanie, Italia, Franța, Olanda, Belgia și Austria.
Ideea acestei manifestări științifice a plecat de la doi ieșeni, dr. Gabriel Oniscu – chirurg specializat în transplant de ficat, rinichi și pancreas, coordonatorul programului de donare a rinichilor (donatori vii) de la Royal Infirmary din Edinburgh, absolvent al Universității de Medicină și Farmacie
„Grigore T. Popa” din Iași – și prof. dr. Adrian Covic, viitorul președinte al Societății Române de Nefrologie. „Este un nou început pentru transplantul din România, în care vrem să facem lucrurile nu neapărat mai bine, pentru că lucrurile au fost deja făcute mai bine, ci ne propunem să schimbăm viteza, să mergem într-o viteză superioară, să aducem tehnici noi, poate să corectăm anumite disfuncționalități, și cred că acest curs pune definitiv România pe harta transplantului european”, a declarat prof. dr. Adrian Covic, președintele comitetului de organizare.
Forumul de la Iași s-a adresat profesioniștilor din domeniul transplantului renal din sud-estul Europei și a fost organizat de Societatea internațională de nefrologie (ISN), împreună cu Societatea europeană a transplantului de organe (ESOT). Temele abordate au făcut referire la incompatibilități între donatori și transplantați, imunosupresie și biomarkeri, histologia transplantului, provocările actuale ale unui program de transplant renal. În completarea părții teoretice a fost și una practică, materializată prin transmisia video a unei intervenții pentru un transplant renal.
A avut loc și o premieră medicală pentru Centrul de Transplant Renal de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” – un transplant renal de la donator viu, cu recoltarea rinichiului printr-o intervenție laparoscopică, totul fiind transmis live. Intervenția a fost coordonată de chirurgul Gabriel Oniscu, care a declarat că unul dintre motivele prezenței sale în România este și dorința de a promova transplantul renal de la donatori vii, dând în acest sens exemplul Marii Britanii, unde jumătate din transplanturile renale se realizează de la donatori vii. Avantajele utilizării metodei laparoscopice sunt multiple, cel mai important fiind perioada de recuperare de patru–cinci zile, față de șapte–opt zile cât sunt necesare în cazul unei intervenții clasice. De asemenea, riscurile apariției unor complicații sunt mai scăzute și intervenția este efectuată de o echipă medicală mai redusă numeric decât în cazul unei proceduri clasice.
Pacientul, un bărbat în vârstă de 30 de ani, care făcea dializă de un an, a primit rinichiul de la mama sa, în vârstă de 60 de ani. „Având în vedere vârsta mamei, a fost necesară o evaluare completă, pentru a ne asigura că nu există niciun fel de riscuri pentru donator, inclusiv o scintigrafie, adică o evaluare exactă a funcției renale, pentru fiecare rinichi în parte. Am avut o discuție foarte amănunțită cu pacienții, pentru a ne asigura că riscurile nu depășesc beneficiile. Astfel, am ajuns la concluzia că pentru mamă nu există riscuri suplimentare față de cele ale unui pacient cu vârstă similară”, a explicat dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog și secretar al Societății Române de Nefrologie.
Colaborarea dintre spital și experții din domeniu va fi continuată și în viitor, urmând ca acest eveniment să aibă loc anual. În edițiile viitoare vor fi abordate inclusiv noutăți privind transplantul hepatic, de pancreas, pe lângă cel de rinichi. „Ediția din acest an s-a încheiat cu foarte multe feedbackuri pozitive, cu promisiunea de a continua, dar și cu concluzia că activitatea de transplant este o muncă în echipă care implică mai multe specialități”, a declarat dr. Ionuț Nistor. El spune că și în edițiile viitoare se vor menține atât componenta educațională, cât și cea practică, pentru a putea împărtăși din experiența centrelor cu experiență mai mare. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe