Newsflash
Diverse

Tratamentul multidisciplinar al ulcerului de gambă

de Dr. Larisa IONESCU-CĂLINEŞTI - mar. 11 2015
Tratamentul multidisciplinar al ulcerului de gambă
   Anul acesta, tradiţionalul atelier de lucru al Societăţii Române de Flebectomie a fost dedicat ulcerului trofic de gambă. Leziune plurietiologică ce apare în evoluţia bolilor vasculare, unor hemopatii şi vasculite sau în diabetul zaharat, ulcerul de gambă se pretează abordării pluridisciplinare, evenimentul reunind profesionişti din domeniul chirurgiei vasculare, dermatologiei, cardiologiei intervenţionale şi diabetologiei. S-au exprimat păreri provenite din experienţa proprie, din practica curentă a mai multor clinici de profil referitoare la recomandările celor mai noi ghiduri de practică.
   Pierdere de substanţă dermohipodermică la nivelul părţilor declive ale membrelor inferioare cu evoluţie trenantă, fără tendinţă de vindecare spontană, ulcerul trofic al membrului inferior are cauze vasculare în 95% din cazuri (30% arteriale, 70% venoase, 15–20% mixte arterio-venoase), 5% din ele fiind de cauze nevasculare (infecţioase, neuropatice, hematologice, traumatice, neoplazice).

 

Ulcerul trofic arterial

 

   Etiologia arterială a ulcerului trofic are o prevalenţă de 1%, cu un maxim de 5% la vârstnici (dr. Mădălina Găvănescu, Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare  Bucureşti). Dintre cazurile de boală arterială periferică, 15–30% evoluează spre ischemie cronică critică, la care pericolul amputaţiei la şase luni este de 40%. În ultimele două decenii, rata amputaţiilor se menţine constantă în Europa şi SUA. De remarcat, amputaţia continuă să fie în SUA prima opţiune terapeutică în ischemia cronică critică şi este practicată în 50% din cazuri fără investigare Doppler sau angiografică (dr. Pavel Platon, Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof. dr. C. C. Iliescu“, Bucureşti)!
   Măsurarea indicelui gleznă–braţ (ABI – ankle – brachial index) reprezintă o metodă de screening valoroasă în depistarea bolii arteriale. Valoarea ABI se corelează cu simptomatologia şi severitatea bolii, permiţând orientarea precoce a bolnavului spre chirurgie vasculară şi examinare imagistică arterială. Diagnosticul paraclinic se stabileşte neinvaziv (ecografia Doppler, angioCT, angioRMN) şi invaziv – arteriografia, considerată în continuare standardul de aur. În ulcerul arterial, ecografia Doppler arată morfologia arterială, vizualizează plăcile ateromatoase, cuantifică stenozele, orientează procedeul chirurgical şi urmăreşte evoluţia postoperatorie (dr. Silviu Stanciu, Spitalul Universitar Militar Central, Bucureşti).
   Tratamentul ulcerului trofic de cauză arterială este combinat: medical, chirurgical şi/sau endovascular. Tratamentul medical presupune terapia durerii, de reechilibrare a bolnavului, antitrombotic/antiagregant, vasodilatator, anticoagulant. Măsurile generale cuprind educarea pacientului (renunţarea la fumat, exerciţii de mers, dietă, igienă locală), corectarea dislipidemiei, normalizarea valorilor glicemice. Local, debridarea nu este recomandată, aceasta ducând la lărgirea leziunii şi perpetuarea ischemiei. În cazul ulcerelor infectate, antibioticoterapia este necesară, fără a exista o recomandare pentru un anume agent antimicrobian sau cu privire la durata tratamentului. Oxigenoterapia hiperbară are acţiune antibacteriană şi menţine oxigenarea ţesuturilor, fără a putea substitui revascularizarea chirurgicală. Nu se aplică bandaj compresiv, tipul de pansament este dictat de gradul de exsudare a leziunii. Tratamentul de revasculizare sau endovascular este ales în funcţie de tipul leziunii arteriale. Ţinta tratamentului o constituie obţinerea unui vas patent care să ducă sânge oxigenat la nivelul leziunii trofice: conform conceptului angiozomelor, revascularizarea arterei responsabile de leziune este mai bună decât revascularizarea alteia. Tratamentul endovascular are complicaţii minore (2–6%), este minim invaziv, nu necesită anestezie generală, este repetabil, asigură conservarea rezervei venoase şi patenţa vasculară pentru vindecarea leziunii trofice. Un prognostic superior în prezervarea membrului cu scăderea numărului de amputaţii per primam îl are abordarea vasculoplastică ce presupune revascularizarea urmată de reconstrucţia tisulară a plăgii ischemice (dr.  Georgel Ţăranu, Clinica de Chirurgie Vasculară, Spitalul Judeţean de Urgenţă Timişoara).

 

O entitate particulară: ulcerul trofic la diabetic

 

   Subiectul ulcerului trofic la diabetic a fost abordat de dr. Cătălin Bugă, de la Spitalul Clinic „Dr. Ioan Cantacuzino“, Bucureşti. Se consideră că până la 25% din diabetici vor face ulcer trofic. Peste jumătate dintre toate ulcerele de membru inferior se vor infecta, iar unul din cinci va necesita amputaţie (Lavery et al., Diabetes Care 2006).  Hiperglicemia este considerată factor de risc pentru infecţia rănilor: o glicemie de 200 mg/dl deprimă puternic funcţia fagocitară, iar vindecarea plăgilor se îmbunătăţeşte semnificativ odată cu obţinerea controlului glicemic. Dubla etiopatogenie, arterială şi neuropată, conferă ulcerului trofic al piciorului diabetic particularităţi de tratament. Strategia terapeutică urmăreşte tratamentul etiologic: antitrombotice, vasodilatatoare, revascularizare, tratarea edemului, reducerea sarcinii pe zona afectată prin eliminarea punctelor de presiune (cu ajutorul dispozitivelor medicale, apanajul podiatriei), tratarea neuropatiei (medical şi chirurgical, prin neuroliza de nerv tibial posterior). Tratamentul local presupune debridare (mecanică sau cu viermi medicinali, care prin enzime proteolitice curăţă leziunea), urmată de vacuumterapie (terapia cu presiune negativă, NPWT). În ultimii ani s-a dezvoltat conceptul îngrijirii paliative a rănilor, care are ca scop întârzierea amputaţiilor inevitabile cât mai mult posibil, pornind de la faptul că amputaţiile majore pot fi amânate atât timp cât infecţia şi durerea pot fi controlate. Momentul amputaţiei este determinat de aspecte clinice (gangrenă, osteomielită, infecţie sistemică) şi de calitatea vieţii (durere insuportabilă, imagine de sine negativă).

 

Ulcerul trofic venos  

 

   Cu o prevalenţă de 1,69% la persoane peste 65 de ani, ulcerul venos reprezintă complicaţia cea mai redutabilă a bolii venoase cronice. În Europa de Vest, 1–2,6% din bugetul pentru sănătate este alocat ulcerului venos. Necesită tratament îndelungat, timpul mediu de vindecare variază între 12 şi 30 de săptămâni. Se consideră că tratamentul ulcerului venos în regim de spitalizare este de 24 de ori mai scump faţă de cel din ambulatoriu, iar  timpul de spitalizare este mai scurt în centre dedicate care utilizează protocoale terapeutice (prof. dr. George-Sorin Ţiplică, Clinica Dermatologie 2, Spitalul Clinic Colentina Bucureşti). Ecografia are un rol central în obiectivarea leziunilor vasculare generatoare de ulcer de gambă. Pe lângă confirmarea etiologiei venoase a ulcerului, ecografia Doppler venos arată existenţa refluxului venos, identifică refluxul venelor perforante, existenţa trombozei, fiind obligatorie în evaluarea preoperatorie şi urmărirea postoperatorie a bolnavului.
Există un consens în ceea ce priveşte importanţa  reducerii presiunii în sistemul venos prin terapia compresivă şi prin corectarea refluxului patologic, rezolvarea hipertensiunii venoase fiind mai importantă decât alegerea pansamentului. Terapia compresivă controlează edemul, reduce refluxul venos, ameliorează pompa musculaturii gambei, îmbunătăţeşte microcirculaţia, stimulează fibrinoliza. Compresia prin ciorapi elastici previne recurenţa ulcerului, iar adăugarea sulodexidului (agent antitrombotic vasculotrop care ameliorează hemodinamica sanguină şi reface structura peretelui vascular la nivel endotelial şi subendotelial, fiind utilizat atât în tratamentul ulcerului venos, cât şi al celui arterial şi mixt) şi/sau a fracţiunii flavonoidice purificate micronizate (flavonoizi deja consacraţi în tratamentul bolii venoase cronice) grăbeşte vindecarea ulcerului venos.
Tratamentul local presupune debridare, toaletare cu antiseptice, administrarea de dermatocorticoizi perilezional, pansare. Variantele sunt determinate de experienţa proprie şi de bugetul alocat. Clasic, se folosesc soluţii antiseptice fără iod (violet de genţiană, albastru de metilen), apă fiartă şi răcită, ser fiziologic pentru curăţarea leziunii. Tratamentul antibiotic este în continuare controversat. Infecţia ulcerului venos este cauzată în majoritatea cazurilor de Staphylococcus aureus, urmat de specii de Enterobacter, Proteus, E. coli, Pseudomonas, Enterococcus. S-a demonstrat că o încărcare bacteriană de sub 100.000 germeni/cm2 nu încetineşte vindecarea ulcerului, motiv pentru care examenul bacteriologic nu este recomandat în absenţa semnelor clinice de infecţie, folosirea antibioticelor topice este descurajată din cauza rezistenţei bacteriene şi riscului alergizant (dr. Roxana Nedelcu, Clinica  Dermatologie, Spitalul Clinic Colentina, Bucureşti).
Dermatita alergică poate apărea în urma utilizării în tratamentul topic a unor agenţi precum lanolina, antibioticele, antisepticele etc., incidenţa ei crescând proporţional cu durata ulcerului. Dermatita de contact apare datorită contactului exsudatului abundent cu pielea. Pe lângă debridarea mecanică, se folosesc tehnici moderne (cu ultrasunete, enzimatică, cu presiune negativă, cu viermi medicinali), fără a exista dovezi clare ale superiorităţii acestora faţă de metoda clasică. Pansamentele nu se schimbă des, deoarece astfel s-ar împiedica formarea epiteliului fragil. Ritmul  de schimbare e dictat de gradul de exsudaţie: practic, pansamentul se schimbă atunci când exsudatul devine vizibil. De asemenea, se folosesc pansamente absorbante în exsudate importante, hidrocoloide în ulcere uscate. Transformarea malignă a ulcerului venos poate fi o cauză a eşecului tratamentului, de aceea un ulcer greu vindecabil necesită biopsii multiple.
   Dintre noile recomandări de bună practică în abordarea ulcerului venos (ghidul SVS/AVF 2014 – dr. Sorin Băilă, Clinica de  Chirurgie vasculară, Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „C. C. Iliescu“, Bucureşti), de interes pentru medicii generalişti este recomandarea de grad I A a tratamentului compresiv ca mijloc de creştere a ratei de vindecare a ulcerului venos, cât şi de scădere a recurenţei ulcerului. De la aceasta fac excepţie pacienţii care au concomitent tulburări de circulaţie arterială exprimate prin indicele gleznă-braţ mai mic sau egal cu 0,5, la care compresia nu este indicată. În caz de reflux venos superficial documentat, compresiei i se adaugă ca indicaţie de grad II ablaţia venelor incompetente, pentru reducerea timpului de vindecare a ulcerului, aceasta fiind însă puternic recomandată în prevenţia recurenţei ulcerului (indicaţie de grad I). Ablaţia venelor perforante patologice este indicaţie de grad II atât la ulcerul activ, cât şi la cel vindecat, fiind preferat tratamentul endovascular: scleroterapia sau ablaţia prin radiofrecvenţă sau laser. Ca o regulă de bună practică, flebologii recomandă tuturor practicienilor implicaţi în îngrijirea bolnavilor cu ulcer venos cunoştinţe practice elementare de fiziologie venoasă şi fiziopatologie a ulcerului venos.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe