Newsflash
Diverse

Triadă medicală la Cluj

de Demostene ŞOFRON - nov. 17 2016
Triadă medicală la Cluj
     Finalul săptămânii trecute a fost marcat de nu mai puțin de trei întâlniri științifice,toate transformând Clujul într-o veritabilă capitală a științelor medicale.
     Ajunsă la cea de-a doua ediție, conferința națională Comorbidități somatice în patologia psihiatrică a fost structurată în șase sesiuni tematice bine definite, de la psihosomatică, psihiatrie și medicină legală până la psihodermatologie, oncopsihiatrie, psihiatrie pediatrică și expertiza capacității de muncă. Conferința s-a desfășurat în perioada 27–28 octombrie, fiind prezidată de prof. dr. Ioana Micluția. Psihodermatologia este un domeniu relativ nou, în dezvoltare la noi. Pacienții se prezintă de obicei pentru o afecțiune dermatologică primară, pentru o afecțiune psihiatrică primară cu manifestări dermatologice, pentru nevoia unui suport psihologic pentru afecțiunea dermatologică, pentru manifestări psihiatrice consecutive. Cercetările recente în domeniu dovedesc și subliniază nevoia unei echipe multidisciplinare care să trateze acești pacienți. Tratamentul afecțiunilor psihodermatologice se axează pe reducerea stresului fizic, diagnosticarea și tratarea depresiei și anxietății asociate afecțiunilor cutanate, gestionarea izolării sociale și îmbunătățirea stimei de sine. O altă temă de interes este cea a sindromului post-acut de sevraj (SPAS), un fenomen greu de observat și de diagnosticat. Poate dura până la trei ani, cu un apogeu la aproximativ șase luni de la încetarea consumului de alcool, benzodiazepine, opioide și antidepresive. În faza post-acută de sevraj, simptomele sunt de natură emoțională și psihologică, fenomen care are loc datorită schimbărilor și fluctuațiilor chimice la nivelul creierului, care își revine treptat și care începe să funcționeze normal, fără intervenția drogurilor. Recuperarea din adicții este un domeniu nou în societatea românească, tratamentul axându-se pe componenta medicală la începutul recuperării. În continuare, un alt subiect care a atras atenția a fost dependența încrucișată, concept ce se referă la fenomenul de înlocuire a unui drog sau a unui component adictiv cu un altul, în încercarea de a scăpa de prima dependență, de a diminua simptomele sevrajului sau de a înlătura „pofta” de drog (craving). Rezultatul este de obicei dezvoltarea unei alte dependențe, revenirea la prima sau chiar conviețuirea celor două.
     Conferința Națională a Asociației Decanilor Facultăților de Medicină din România, ediția a șaptea, s-a desfășurat tot în perioada 27–28 octombrie. Evenimentul s-a bucurat de prezența decanilor și prodecanilor facultăților de medicină din București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Târgu Mureș, Craiova, Sibiu, Oradea, Brașov, Constanța, Arad și Chișinău. Conferința a pus în discuție relația dintre facultățile de medicină și spitalul clinic, noile standarde de calitate ale Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) pentru facultățile de medicină, introducerea în curriculumul facultăților de medicină a noțiunilor de profesionalism medical, respectiv comportamentele și atitudinile specifice profesiei medicale și responsabilitatea socială a facultăților de medicină în contextul globalizării. Prof. dr. Anca Buzoianu, decan al Facultății de Medicină din cadrul UMF „Iuliu Hațieganu“ din Cluj, a vorbit despre găsirea unor soluții optime pentru ca învățământul medical românesc să corespundă standardelor internaționale. În acest sens, este necesară cooperarea cu autoritățile pentru a se asigura condiții mai bune de practică în spitalele publice, dar și implementarea unui cadru legislativ ca, în anumite circumstanțe, practica în medicină să se poată realiza și în instituțiile medicale private. Noile propuneri ARACIS referitoare la viitoarele standarde ale agenției pentru facultățile de medicină vor fi prezentate în cel mai scurt timp echipelor de management ale facultăților de medicină, deoarece evaluările academice viitoare se vor face conform acestora.
     În aceeași perioadă, Clujul a găzduit și conferința națională Actualități în chirurgia peretelui abdominal, organizată de Asociația Română de Chirurgie a Peretelui Abdominal (ARCPA), al cărei președinte este prof. dr. Ion Aurel Mironiuc. Conferința a avut un program științific dens și un număr însemnat de participanți, ce denotă interesul major și constant pentru tema în sine, cu atât mai mult cu cât demonstrațiile live au avut rolul de a prezenta tehnici chirurgicale validate pe plan mondial. Au avut loc șase sesiuni științifice, dedicate chirurgiei herniei inghinale și cu alte localizări, chirurgiei diafragmului, complicațiilor în chirurgia herniilor, chirurgiei herniei incizionale, chirurgiei deschise a herniei inghinale și chirurgiei endoscopice a herniei inghinale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe