Trei societăţi ştiinţifice de imagistică din ţara noastră au organizat recent, la Timişoara, reuniunile anuale: al patrulea congres naţional al Societăţii de Rezonanţă Magnetică, a şasea conferinţă naţională a Societăţii de Imagistică în Patologia Musculo-scheletală şi al şaptelea simpozion al Chapter-ului Român al Societăţii Internaţionale de Rezonanţă Magnetică în Medicină. Principalele teme abordate – în relatarea semnată de dl conf. dr. Vladimir Ene.

"> Triplă reuniune ştiinţifică a imagisticii româneşti - Viața Medicală
Diverse

Triplă reuniune ştiinţifică a imagisticii româneşti

de Conf. dr. Vladimir ENE - nov. 1 2012
Triplă reuniune ştiinţifică a imagisticii româneşti

Trei societăţi ştiinţifice de imagistică din ţara noastră au organizat recent, la Timişoara, reuniunile anuale: al patrulea congres naţional al Societăţii de Rezonanţă Magnetică, a şasea conferinţă naţională a Societăţii de Imagistică în Patologia Musculo-scheletală şi al şaptelea simpozion al Chapter-ului Român al Societăţii Internaţionale de Rezonanţă Magnetică în Medicină. Principalele teme abordate – în relatarea semnată de dl conf. dr. Vladimir Ene.

   Între 11 şi 13 octombrie 2012, s-au desfăşurat, la Timişoara, lucrările reuniunilor organizate de trei societăţi ştiinţifice cu mare impact în dezvoltarea imagisticii din ţara noastră: al patrulea congres naţional al Societăţii de Rezonanţă Magnetică, a şasea conferinţă naţională a Socie­tăţii de Imagistică în Patologia Musculo-scheletală şi al şap­telea simpozion al Chapter-ului Român al Societăţii Internaţio­nale de Rezonanţă Magnetică în Medicină (ISMRM), recu­noscut ca grup de lucru al ISRM în România. Manifes­tările ştiinţifice amintite – importante nu doar pentru numărul mare de participanţi (peste 300), ci şi pentru nivelul ştiinţific de înaltă ţinută al prezentărilor – s-au desfăşurat în contextul eforturilor permanente pe care le depun imagiştii din toată lumea în vederea integrării în echipele multidisciplinare ce stabilesc diagnosticul şi tratamentul bolilor aparţinând unor domenii de patologie din ce în ce mai dedicate unor supraspecialităţi medicale orientate către un organ, un sistem, o grupă de vârstă sau bolilor generate de anumiţi factori de mediu.
   Dezvoltarea rapidă a imagisticii din ultimii 20 de ani – în special a tomografiei computerizate axiale (CT) şi a imagisticii prin rezonanţă magnetică (IRM) – a permis atât detalierea accentuată a informaţiilor morfologice, cât şi abordarea modificărilor funcţionale incipiente (metabolice, vasculare, de transmitere a influxului nervos etc.), ducând la diagnosticul unor perturbări funcţionale în stadii precoce, premergătoare apariţiei modificărilor morfologice.
   Personal, conştient fiind că, în viitor, imagistul nu va mai putea să-şi desfăşoare activitatea în afara unui astfel de grup multidisciplinar, am susţinut printre primii, în cadrul Societăţii de Radiologie şi Imagistică din România, necesitatea înfiinţării unor societăţi ştiinţifice imagistice pe subdomenii de patologie. În acest sens, am făcut parte din grupul membrilor fondatori ai Societăţii de Rezonanţă Magnetică din România, cât şi din cel care a înfiinţat Societatea de Imagistică în Patologia Musculo-scheletală. În felul acesta, s-a creat cadrul necesar formării, încă de la începutul carierei, a tinerilor radiologi în astfel de domenii de supraspecializare.
   Ca şi la manifestările anterioare (desfăşurate la Braşov, Sibiu sau Bucureşti), Congresul Societăţii de Rezonanţă Magnetică a beneficiat de participarea unor iluştri specialişti în imagistică din străinătate. Între aceştia, două reputate personalităţi ale rezonanţei magnetice internaţionale: prof. dr. Gheorghe Mateescu, de la Case Western Reserve University (Ohio, SUA), şi prof. dr. Radu Manoliu, de la Free University (Amsterdam, Olanda). Ambii, de origine română fiind, au dorit încă din 1995 să se implice în dezvoltarea rezonanţei magnetice în România, prin organizarea unor cursuri internaţionale şi a unor workshopuri, precum şi prin facilitarea prezenţei în cadrul acestora a unor personalităţi de nivel mondial. Eforturile depuse au fost determinante pentru formarea şi specializarea în imagistica prin rezonanţă magnetică a medicilor români. În cadrul manifestării ştiinţifice de la Timişoara, au prezentat lucrări de avangardă în domeniu şi alţi invitaţi de peste hotare: dr. Nicole J. M. Freling (Academic Medical Center Amsterdam, Olanda), prof. dr. Jan M. Gielen (Universiteit Antwerpen, Belgia), dr. Gunnar Myhr (Trondheim, Norvegia), prof. dr. E. Turgut Tali (Gazi Üniversitesi Ankara, Turcia), dr. Rudas Gábor (Semmelweis Univer­sity Budapesta, Ungaria), fiz. Ileana Hâncu (Albany, NY, SUA).
   Congresele celor trei societăţi au fost organizate sub forma a zece sesiuni ştiinţifice, în cadrul cărora au fost prezentate 72 de lucrări şi 30 de postere. Postcongres (14–17 octombrie 2012), a fost organizat, în colaborare cu Universitatea din Antwerp (Belgia), un workshop de ecografie în patologia musculo-scheletală, susţinut de profesorul Jan M. Giele.
   Conţinutul ştiinţific al manifestării a fost unul de calitate, abordând probleme actuale din domeniu. Lucrările au dezbătut subiecte variate, plecând de la cercetările de ultim moment în spectroscopia şi difuzia IRM, până la probleme specifice ale diagnosticului imagistic în patologia sistemului nervos central, a bazei craniului şi a gâtului, în cea uro-genitală, a sânului sau în patologia musculo-scheletală. Utilitatea integrării clinice a diagnosticului imagistic în aceste domenii a fost relevată de lucrările ştiinţifice prezentate de specialişti ortopezi, balneofizioterapeuţi şi neurologi.
   Calitatea ştiinţifică a congreselor a fost asigurată şi prin selecţia riguroasă a lucrărilor, efectuată de comitetele ştiinţifice ale celor două societăţi, conduse de prof. dr. Ioan Codorean (Societatea de Rezonanţă Magnetică), respectiv conf. dr. Florin Bârsăşteanu (Societatea de Imagistică în Patologia Musculo-scheletală).
   Participanţii au apreciat nivelul ştiinţific deosebit al manifestării, invitaţii de peste hotare considerând nivelul profesional şi ştiinţific al imagisticii din România compatibil cu exigenţele imagisticii europene. Congresele au oferit participanţilor, în marea lor majoritate radiologi tineri, rezidenţi sau studenţi, ocazia să realizeze că, la acest moment, există posibilitatea specializării în domeniile abordate, în multe centre din ţară.
   Doresc să evidenţiez aprecierile deosebite şi mulţumirile participanţilor străini şi din ţară adresate conf. dr. Florin Bârsăşteanu şi colectivului pe care îl conduce la Clinica de radiologie şi imagistică medicală din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş“ Timişoara, pentru excelenta organizare şi pentru modul în care a ştiut să colaboreze cu autorităţile locale, oferind condiţii excelente de desfăşurare a lucrărilor şi un program social variat.
   La adunările generale ale celor două societăţi, desfăşurate cu acest prilej, s-au luat hotărâri importante legate de dezvoltarea de supraspecializări imagistice, de atragerea specialiştilor interesaţi din toate domeniile clinice conexe, precum şi de iniţierea demersurilor necesare pentru găsirea mijloacelor financiare (prin Ministerul Sănătăţii sau prin universităţile de medicină şi farmacie) în vederea finanţării unui al cincilea an de rezidenţiat (în prezent sunt patru), oferind astfel rezidenţilor posibilitatea instruirii în aceste domenii de supraspecialitate. În acest sens, cele două societăţi vor demara un program de atestare a unor centre de imagistică care dispun de cadre didactice specializate şi aparatura necesară pentru instruirea rezidenţilor. De asemenea, au fost alese noile foruri de conducere ale celor două societăţi: conf. dr. Florin Bârsăşteanu este preşedintele ales al Societăţii de Rezonanţă Magnetică, iar subsemnatul este preşedintele ales al Societăţii de Imagistică în Patologia Musculo-scheletală.
   În încheiere, doresc să remarc faptul că, prin calitatea ştiinţifică, larga participare internaţională şi, nu în ultimul rând, calităţile organizatorice ale comitetului local de organizare, în timp, conferinţele Societăţii de Imagistică în Patologia Musculo-scheletală, desfăşurate anual la Timişoara, au devenit o manifestare ştiinţifică regională de interes deosebit pentru specialiştii în domeniu din centre europene limitrofe.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe