Newsflash
Diverse

Tuberculoza, o afecțiune cu multe fațete

Tuberculoza, o afecțiune cu multe fațete
     Lideri de opinie cu preocupări în domeniul „etern” al confruntărilor cu această afecțiune contagioasă – tuberculoza –, care ține capul de afiș prin multiplele progrese realizate în ultimii ani, s-au reunit în cadrul unui simpozion desfășurat la Valea Măriei, Satu Mare, în zilele de 21 și 22 aprilie. Organizatoare a fost secțiunea de tuberculoză a Societății Române de Pneumologie, iar tema: „Actualități în tuberculoză”.
     Lucrările au debutat cu sesiunea „Endemia TB încotro?”, în cadrul căreia a fost evaluat stadiul epidemiei de tuberculoză. Menționăm aici lucrări care au suscitat interesul auditoriului, printre care: „Boala mileniului cu impact la nivel mondial” (prof. dr. Constantin Marica și colab.), „Contribuția echipei multidisciplinare în controlul tuberculozei – realitate sau provocare” (dr. Adriana Socaci și colab.). De asemenea, dr. Sergiu Dănuț Ioan a vorbit despre endemia tuberculozei în Țara Oașului și județul Satu Mare, în contextul unui deceniu de integrare europeană.
     O altă serie de prezentări a abordat aspectele epidemiologice mai importante ale acestei patologii, trecând în revistă și noutățile relevante în domeniu. S-au remarcat, de această dată, lucrări precum cea susținută de dr. Gilda Georgeta Popescu, referitoare la problemele pe care le pune tuberculoza multidrog rezistentă serviciilor de sănătate publică din România. Apoi, dr. Mara Bălteanu și colab. au pregătit o lucrare interesantă, expusă în această sesiune, privind locul și rolul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” în evoluția endemiei tuberculozei în București.
     Actualitățile au fost discutate și analizate și în sesiunea următoare, unde au fost abordate posibilitățile de diagnostic și tratament în tuberculoză. Au fost expuse lucrări interesate, precum cea realizată de o echipă condusă de prof. dr. Emilia Crișan cu privire la expresiile în imagini ale tuberculozei endobronșice, sau de dr. Daniela Homorodeanu privind rezultatele obținute în sistemul GeneXpert pentru diagnosticul modern al tuberculozei pulmonare și, nu în ultimul rând, lucrarea doctoriței Diana Manolescu și colaboratorilor ei privind provocările imagistice din tuberculoza pulmonară a copilului.
     Alte subiecte „la modă”, adevărate provocări pentru pneumologi, au intrat, la rândul lor, în malaxorul discuțiilor și analizelor în această conferință. Printre ele: „Problematica pentru pneumologi în cazul micobacteriilor atipice nontuberculoase” (dr. Ruxandra Râjnoveanu și colab.), „Problemele de terapie individualizată a TB-MDR la copii, în contextul epidemiologic actual” (dr. Domnica Ioana Chioțan și colab.), „Terapia TB cu noile dezvoltări” (dr. Victor Spînu) și „Riscul de transmitere a tuberculozei” (dr. Cristian Popa).
     Un alt moment important al simpozionului l-a constituit „filtrarea” tuberculozei în situații speciale, unde dr. Gheorghe Murgoci a realizat, împreună cu colaboratorii săi, o lucrare prin care și-au împărtășit din experiența lor clinico-terapeutică în ceea ce privește copiii cu tuberculoză. Apoi, dr. Marilena Crișan a vorbit despre provocările din tuberculoza osoasă a copilului, dr. Cristina Popa despre tratamentul de scurtă durată pentru tuberculoza multidrogrezistentă în România. Dr. Adriana Socaci și colaboratorii au venit cu o lucrare privind relația dintre tuberculoza multidrog rezistentă și bacteriile Gram-negative multidrog rezistente. Nu s-au omis nici referirile la: indicațiile chirurgicale actuale în tuberculoza pleuropulmonară (dr. Bogdan Popovici), rolul examinării CT în diagnosticul tuberculozei (dr. Mădălina Dragoș), aderența la tratamentul antituberculos prin prisma comunicării medic–pacient (dr. Beatrice Mahler) sau epidemiologia moleculară a tuberculozei (dr. Daniela Homorodean).
     Ziua a doua a stat sub semnul analizării acestei patologii în situații diverse. Nu au lipsit din algoritmul manifestării subiectele de actualitate privind riscurile profesionale asociate tuberculozei (prof. dr. Florin Mihălțan și colab.), relevarea stresului profesional la medicii pneumologi români (prof. dr. Ruxandra Ulmeanu), impactul diabetului zaharat asupra evoluției tuberculozei pulmonare (dr. Monica Marc și colab.). Marius Dumitru a vorbit despre migrație, dr. Nicoleta Arieșanu despre risc la pacienții cu terapie biologică, dr. Elena Danteș despre confirmările bacteriologice la pacienții cu tuberculoză pulmonară, iar dr. Dana Olar a făcut o raportare a formelor rare de tuberculoză asociată amiloidozei.
     La acestea s-au adăugat completări legate de multe alte aspecte ale bolii, fie cu viză organizatorică precum „Actualizarea sistemului electronic național pentru colectarea datelor de TB” (dr. Domnica Ioana Chioțan și colab.), „Rezultatele activității de supervizare în unitățile PNPSCT” (dr. Luminița Palaghianu), fie cu viză practică, referitor la formele de tuberculoză extrapulmonară, unde am apreciat calitatea unor prezentări precum: „Contribuția testului Xpert MTB/RIF în diagnosticul acestor forme” (dr. Lavinia Davidescu și colab.), „Otita medie tuberculoasă” (dr. Cosmina Magdău și colab.), „Tuberculoza rinichiului unic congenital” (dr. Beatrice Mahler-Boca și colab.), „Pleureziile postpartum” (dr. Kerezsi Csaba) sau „Asocierea cu aspergilomul pulmonar” (dr. Camelia Pescaru).
     În structura acestui simpozion au intrat și workshopuri practice, dintre care ar fi de evidențiat cel legat de locul oxigenoterapiei de lungă durată și al ventilației non-invazive în controlul tuberculozei.
     În concluzie, putem spune că simpozionul – practic, o microconferință absolut necesară în peisajul manifestărilor Societății Române de Pneumologie – a permis nu numai o actualizare a cunoștințelor, ci și o conștientizare a faptului că această afecțiune contagioasă,  numită tuberculoză, îmbracă extrem de multe fațete de exprimare, toate fiind provocări reale atât pentru rețeaua de pneumologi, cât și pentru sistemul sanitar.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe