Newsflash
Diverse

Tulburări de motilitate și diagnosticul cancerului colorectal

de Dr. Monica-Emilia CHIRILĂ - iul. 1 2016
Tulburări de motilitate și diagnosticul cancerului colorectal
     Nume mari ale gastroenterologiei și hepatologiei, atât din țară, cât și din străinătate, s-au reunit recent la Cluj-Napoca, în cadrul celei de-a 36-a ediții a Congresului de gastroenterologie, hepatologie și endoscopie digestivă. Cei 1.600 de participanți au făcut ca spațiul destinat manifestării să pară neîncăpător.
     Tradiționalele cursuri precongres au fost înlocuite de cursul „United European Gastroenterology“, pe parcursul căruia liderii de opinie europeni au prezentat noțiuni de actualitate în abordarea bolilor digestive. Prof. dr. Peter Malfertheiner (Magdeburg), președintele Federației europene de gastroenterologie și al Grupului european de studiu al Helicobacter pylori, a susținut o prezentare interesantă despre actualitățile în bolile digestive. O abordare originală și captivantă a dispepsiei funcționale a aparținut prof. dr. Tomica Milosavljević (Belgrad), iar prof. dr. László Herszényi din Budapesta a vorbit despre strategii de prevenție în cazul esofagului Barrett și adenocarcinomului esofagian.
     Problema tulburărilor de motilitate gastroduodenală a fost abordată de dr. Juan Ramón Malagelada Benaprés (Barcelona). Dr. Peter Dite (Ostrava) a vorbit despre terapia bazată pe dovezi în pancreatita cronică, iar afectarea extradigestivă în sindromul de intestin iritabil a fost subiectul abordat de dr. Guenter Krejis (Graz). Aceste prezentări au fost însoțite de studii de caz expuse de medici români la început de carieră, în cadrul unei abordări duale profesor-discipol.
     Detectarea precoce a cancerului colorectal a constituit subiectul tratat de prof. dr. Jaroslaw Regula (Varșovia), iar ficatul gras și rolul excesului de fructoză în dietă a fost tema aleasă de prof. dr. Piero Portincasa (Bari). Au fost și prezentări menite să încurajeze tinerii medici să se implice în cercetare, schimburi de experiență, colaborare profesională, precum cele susținute de prof. dr. Lars Lundell (Stockholm) și prof. dr. Luigi Ricciardiello (Bologna).
Prof. dr. Lars Lundell

 
     În cadrul congresului au existat sesiuni dedicate endoscopiei, hepatologiei, bolilor intestinale, pancreatice, microbiomului, oncologiei, neurogastroenterologiei și psihosomaticii. Abordarea acestor patologii a fost complexă și variată, acoperind atât aspecte clinice, cât și histologice, terapeutice și epidemiologice. Cele mai bune lucrări au fost premiate prin oferirea posibilității de participare gratuită la manifestări științifice sau cu premii în bani. Programul a inclus un workshop de ecografie (master class), precum și o secțiune adresată asistentelor. Nu au fost uitate nici practicile nutriționale sau progresele gastroenterologiei în Republica Moldova.
    În cadrul deschiderii festive, prof. dr. Dan L. Dumitrașcu (Cluj-Napoca), președintele Societății Române de Gastroenterologie și Hepatologie (SRGH), a susținut conferința „Octavian Fodor“, iar prof. dr. Dan Olteanu (București) a susținut o prelegere dedicată memoriei și muncii profesorului Tiberiu Spârchez. Cu această ocazie i-a fost decernat premiul de excelență prof. dr. Carol Stanciu (Iași), pionier în studiul tulburărilor de motilitate, promotor al gastroenterologiei românești și fost președinte al SRGH.
Prof. dr. Dan L. Dumitrașcu
 
     Prof. dr. Vlada-Tatiana Dumbravă (Chișinău) a primit titlul de membru de onoare al SRGH, la fel și prof. dr. Laurent Bedenne (Dijon), specializat în hepato-gastroenterologie și oncologie digestivă, vechi prieten și susținător al gastroenterologiei din țara noastră, care a uimit publicul cu un emoționant discurs rostit în limba română. Numeroase personalități din țară au colaborat pentru ca evenimentul să aibă loc în cele mai bune condiții, timp de patru zile.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe