Newsflash
Diverse

Un deceniu alături de cei fără sprijin

de Dr. Constantin BOGDAN - apr. 18 2014
Un deceniu alături de cei fără sprijin
Recent, Samusocial din România – asociaţie nonguvernamentală ce oferă servicii de ajutor mobil de urgenţă socială – a marcat, printr-o manifestare aniversară, la reşedinţa Ambasadei Franţei, zece ani de la înfiinţarea sa. Acest tip de organizaţie a apărut în Franţa, în 1993, la iniţiativa doctorului Xavier Emmanuelli, cunoscut pentru acţiunile în domeniul medico-social (este unul din fondatorii organizaţiei „Médecins sans frontières“); în prezent, există în peste 20 de ţări, iar în România constituie unul din programele de cooperare franco-român. În cadrul întâlnirii, la care au participat E.S. Phillipe Gustin, ambasadorul Franţei în România, dr. Raed Arafat, secretar de stat, conducerea şi activul Samusocial din România, membrii altor organizaţii nonguvernamentale, a fost prezentat bilanţul activităţii asociaţiei. Au avut loc şi dezbateri, în care s-a menţionat că strategia în domeniu trebuie să includă şi direcţii de acţiune precum: promovarea responsabilităţii sociale; dezvoltarea unei culturi proactive, participative şi orientate către voluntariat şi solidaritate; promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei şi a oricărei forme de discriminare. S-a mai subliniat faptul că misiunile importante ale Samusocial sunt primul ajutor, redarea demnităţii, pregătirea pentru reinserţie.
ONG-ul oferă ajutor celor aproximativ 5.000 de  persoane adulte fără adăpost din Capitală. Iată câteva repere ale dezvoltării: 2008 – lansarea primei echipe mobile specializate, psihiatrice; 2009 – primul atelier de reinserţie în parteneriat cu „Ateliere fără frontiere“; 2012 – proiectul dedicat familiilor şi atelierul ocupaţional. Activitatea constă în oferirea de servicii sociale, medicale şi psihologice grupurilor dezavantajate, vulnerabile: persoane adulte fără adăpost, sănătoase sau cu tulburări psihice, familii cu copii care trăiesc în condiţii improprii, persoane cu dizabilităţi, bătrâni neajutoraţi, persoane la risc de a deveni fără adăpost, tineri dezinstituţionalizaţi. În cadrul tuturor categoriilor menţionate există persoane fără acte de identitate, ceea ce ridică alte probleme.
Experienţa căpătată în cei zece ani de activitate în stradă a validat eficacitatea a două metodologii: assertive community treatment (tratarea beneficiarilor în cadrul comunităţii) şi „urgenţa socială“, dezvoltată de Samusocial din Paris, în intervenţia directă şi continuă pentru salvarea celor mai vulnerabile persoane fără adăpost. Asociaţia dispune de mai multe echipe mobile, de zi şi de noapte, inclusiv de una specializată în psihiatrie şi de cabinete medicale şi psihologice. Bilanţul în cifre: circa 100.000 de consulţatii – sociale, medicale, psihologice, peste 1.500 de acte de identitate obţinute, 500 de locuri de muncă identificate şi oferite şi 1.400 de locuri de adăpostire de urgenţă.
Manifestarea a fost un prilej de a face mai vizibilă o activitate umanitară, socială, dedicată unor categorii vulnerabile, defavorizate, excluse social şi, în acelaşi timp un ajutor pentru autorităţile medicale şi sociale, prin rezolvarea unui număr important de cazuri care suprasolicită aceste reţele.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe