Newsflash
Diverse

Ventilaţie non-invazivă

Ventilaţie non-invazivă
     Sub deviza „Inovaţie în respiraţie“, Societatea Română de Pneumologie, Secţiunea de somnologie şi ventilaţie non-invazivă, şi Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă au organizat recent prima conferinţă naţională de ventilaţie non-invazivă, o provocare pentru toţi cei care se ocupă de asistenţa respiratorie a bolnavilor cu insuficienţe respiratorii cronice sau acute. Unicitatea acestei conferinţe a constat în dorinţa de promovare a unei modalităţi, mai puţin cunoscute în România, de creştere a calităţii vieţii pacienţilor suferind de boli incurabile aflate în stadii finale. Manifestarea a fost o premieră şi prin anvergura ştiinţifică, şi prin participarea unor specialişti şi invitaţi de marcă: prof. dr. Peter Wijkstra (preşedintele Societăţii Olandeze de Pneumologie, şeful departamen­tului de ventilaţie non-invazivă la domiciliu al centrului medical universitar din Groningen, Olanda), prof. dr. Joao Winck (fost codirector al Şcolii portugheze de ventilaţie), prof. dr. Zoltan Szakacs (preşedintele Societăţii ungare de cercetare a somnului), Ivana Sundov (specialist ventilaţie asistată la domiciliu, Croaţia) şi as. med. Gerrie Bladder (Olanda).
        În cele trei zile dedicate conferinţei au fost organizate zece sesiuni ştiinţifice şi au fost abordate, prin 34 de prezentări, temele cele mai importante din domeniul ventilaţiei non-invazive, îngrijirii la domiciliu, anesteziei şi terapiei intensive. La lucrări au fost prezenţi 450 de medici specialişti şi rezidenţi (pneumologi, anestezişti, urgentişti, internişti, medici de familie, pediatri, geriatri, neurologi, reprezentanţi ai unor asociaţii de îngrijiri la domiciliu) şi de asistenţi medicali, precum şi o delegaţie din Republica Moldova; sesiunile au fost susţinute de şase speakeri străini din Cehia, Croaţia, Germania, Olanda, Portugalia, Ungaria şi de 22 de lideri de opinie din România. De asemenea, evenimente asociate importante au fost reprezentate de un workshop susţinut de sponsorii evenimentului, prezentări de dispozitive de asistare a cronicului respirator, contribuţii ale reabilitării respiratorii, o sesiune dedicată asistenţilor medicali, cu peste 150 de persoane înscrise, o sesiune de postere şi un concurs de intrare în competenţa somnologie, cu 25 de participanţi.
      Dintre sesiunile de prezentări am remarcat: programul naţional de ventilaţie non-invazivă la domiciliu (Dorel Săndesc), ventilaţia non-invazivă în BPOC stabil (Joao Winck), indicaţiile ventilaţiei non-invazive în insuficienţa respiratorie cronică (Doina Todea), complicaţiile ventilaţiei non-invazive (Daniela Boişteanu), sindromul de apnee obstructivă în somn – riscuri perioperatorii şi management (Dan Corneci), monitorizarea parametrilor respiratorii în timpul ventilaţiei artificiale (Mădălina Duţu), ventilaţia non-invazivă după extubare şi în postoperator (Radu Stoica), ventilaţia non-invazivă în insuficienţa cardiacă (Oana Claudia Deleanu), ventilaţia non-invazivă în afecţiunile restrictive ale cuştii toracice şi parenchimului pulmonar (Anca Macri) etc. Nu au lipsit prezentările de cazuri clinice, interactive, şi o sesiune de ventilaţie non-invazivă în pediatrie. În ultima zi a conferinţei s-a trecut de la problemele de sevraj de ventilator la aspectele şi dificultăţile asistenţei ventilatorii la domiciliu, ocazie cu care participanţii au aflat care sunt realităţile şi limitele ventilaţiei non-invazive în România (Florin Mihălţan). Conferinţa s-a încheiat cu o masă rotundă pe tema ventilaţiei non-invazive la domiciliu – drintre punctele ei forte, menţionăm: prezenţa organiza­ţiilor de îngrijiri paliative, de asistare la domiciliu a bolnavilor cronici şi schimbul de informaţii utile pentru toţi cei implicaţi, care ar putea pe viitor să lanseze un program corect, fezabil, la domiciliu, al pacientului respirator cronic.
        Feedback-ul primit de la participanţi a demonstrat că scopul conferinţei, de conştientizare a importanţei ventilaţiei non-invazive, a fost atins.
      Participanţii au formulat şi o serie de sugestii pentru ediţiile următoare, precum: sesiuni paralele pentru diferitele specialităţi implicate, mai multe activităţi practice, extinderea programelor educaţionale. Sperăm ca evenimentul să devină unul de tradiţie şi un punct de referinţă în cadrul manifestărilor medicale din România.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe