Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  Evenimente  »  Diverse

Viaţa este un dar, nu o opţiune

Viața Medicală
Dr. Constantin BOGDAN joi, 12 iunie 2014
Satul Sâmbăta de Sus, din judeţul Braşov a găzduit, recent, conferinţa anuală a Asociaţia de Suicidologie – „Pre­ve­nirea suicidului“ –, organizată în colaborare cu Centrul de prevenire a tentativelor de suicid la copii şi adolescenţi de la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. dr. Alexandru Obregia“ şi cu Direcţia generală de asistenţă socială a municipiului Bucureşti.
Au participat medici, psihiatri, pediatri, geriatri, psihologi şi psihoterapeuţi, psihopedagogi, clerici, cadre didactice universitare şi din preuniversitar, precum şi reprezentanţi ai mai multor organizaţii nonguvernamentale. În comunicările prezentate am remarcat câteva teme: tentativa de suicid la copii şi adolescenţi; rolul cadrelor didactice în prevenţia comportamentului antidistructiv la elevi; canoanele Bisericii Ortodoxe privind suicidul; rolul părinţilor în prevenirea conduitelor suicidare; prevenirea suicidului la bătrâni.
Suicidul a devenit o preocupare pentru tot mai multe ţări – Anglia, Suedia, Olanda, Grecia şi altele –, calificându-l drept o problemă de sănătate publică, cu implicaţiile acestei percepţii oficiale: studii, programe naţionale de prevenţie, reţele de suport şi consiliere ş.a. acest fenomen afectează în special persoanele de sex masculin din grupul adolescenţilor şi tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani, dar şi cel al vârstnicilor. Cel mai mare risc suicidar îl prezintă persoanele depresive (3,5% din populaţia mondială).
Perspectiva de abordare a sinuciderii – identificarea riscului şi prevenirea actului suicidar – implică eforturi comune multidisciplinare de depistare a subiecţilor la risc, a ideaţiei şi antecedentelor suicidare, consiliere, monitorizare, tratamentul depresiei şi a celorlalte tulburări psihice cu potenţial suicidar (bipolaritatea, controlul medicaţiei depresogene), precum şi depistarea riscurilor atipice (tentative, echivalenţe suicidare, sinuciderea larvată, sinuciderea silenţioasă).
Pentru a atrage atenţia asupra acestei probleme, comunitatea internaţională a consacrat ziua de 10 septembrie ca Zi mondială de prevenire a suicidului. În România, sloganul sub care se vor desfăşura acţiunile pentru marcarea acestei zile, în anul 2014, este „Viaţa este un dar, nu o opţiune“. 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC