Newsflash
Diverse

Zilele cardiologice ale Iașilor

de Prof. dr. Mircea CINTEZĂ - nov. 17 2017
Zilele cardiologice ale Iașilor
     Clinica de cardiologie medicală din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. George I. M. Georgescu” condusă de prof. dr. Cătălina Arsenescu Georgescu, a organizat, în perioada 26–28 octombrie, manifestarea științifică „Zilele cardiologice «Prof. dr. George I. M. Georgescu»”. Societatea Română de Cardiologie s-a alăturat și ea, în mod tradițional, manifestării, la fel și UMF „Gr. T. Popa”.
     În cadrul reuniunii au fost audiate conferințe, simpozioane, mese rotunde, lucrări originale, au fost și sesiuni dedicate rezidenților, precum și cursuri pentru asistenții medicali. Importanța conferinței a fost sintetizată perfect de mesajul transmis de prof. dr. Dragoș Vinereanu, președintele Societății Române de Cardiologie, din care cităm câteva fragmente: „Ajunsă la a patra ediție, această manifestare reunește nume de prestigiu ale lumii universitare din întreaga țară. Parcurgând subiectele ce urmează a fi discutate, identificăm teme «fierbinți», cum ar fi diagnosticul și terapia cardiotoxicității, rolul biomarkerilor, comentarea ghidurilor de diagnostic și tratament al insuficienței cardiace, al infarctului miocardic, al valvulopatiilor, al bolii vasculare periferice.”
     „Foarte importante sunt sesiunile dedicate prezentărilor științifice originale și «creditul» dat tinerilor cercetători în domeniul cardiologiei. Cred că e un exemplu foarte bun ca ultima sesiune a conferinței să fie dedicată acestor lucrări, urmată de premierea lor. Și probabil că nu este numai o coincidență faptul că această sesiune se desfășoară în sala «Henri Coandă», sală care poartă numele unuia dintre cei mai mari inventatori români. Sunt convins că mulți dintre cei care prezintă în cadrul acestei sesiuni vor îmbrățișa o carieră științifică și academică și poate cândva vor atinge prestigiul internațional al marelui savant.”
     „Nu am cum să nu vorbesc de această importantă manifestare științifică fără să mă gândesc la personalitatea, viața și activitatea domnului profesor Georgescu. Mi-au rămas în memorie conferințele dânsului care excelau nu numai prin claritate, ci și prin mesajele vizionare pe care le lansa.”
     Invitații prestigioși au conferențiat cu această ocazie; îi menționăm pe câțiva dintre ei, medici primari și cadre didactice la diferite universități de medicină din țară: Leonida Gherasim, Cezar Macarie, Minerva Muraru, Carmen Ginghină, Marius Vintilă, Daniela Bartoș, Gabriel Tatu-Chițoiu, Radu Ciudin, Emilian Bădilă, Eduard Apetrei și subsemnatul, toți din București, Adrian Covic, Gheorghe Tinică, Florin Mitu, Ciprian Rezuș, Viviana Aursulesei din Iași, Dan Dobreanu din Tg. Mureș, Ruxandra Christodorescu și Dan Gaiță din Timișoara, Elvira Craiu din Constanța, Mariana Rădoi din Brașov.
     De menționat și numeroasele prelegeri ale gazdei, prof. dr. Cătălina Arsenescu-Georgescu, însoțite de multele lucrări ale colectivelor de medici tineri și foarte tineri din Iași. În total au fost peste 500 de participanți. Nivelul științific, organizarea și participarea au avut un trend ascendent de la o ediție la alta, fapt care a adus acestei manifestări o recunoaștere și poziționare de vârf printre evenimentele cardiologice din țară.
    Manifestarea a fost nu doar una științifică, ci, prin desfășurarea ei în Palatul Culturii din Iași, a prilejuit celor prezenți vizitarea acestui impresionant lăcaș de cultură, cu o arhitectură impunătoare imaginată de cunoscutul arhitect I. D. Berindey. Palatul găzduiește muzee permanente și expoziții ocazionale de o mare și încântătoare valoare. Mai adăugăm faptul că întreg Iașiul este o comoară culturală fără egal, iar Zilele cardiologice ale Iașilor din acest an s-au desfășurat în atmosfera uneia dintre cele mai frumoase toamne aurii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe