Newsflash
Diverse

Zilele spitalului din Târgu Cărbunești

de Paula ROMANESCU - oct. 19 2018
Zilele spitalului din Târgu Cărbunești
Pentru Spitalul de Urgență Târgu Cărbunești, sărbătorirea la fiecare început de octombrie a zilelor aniversare ale acestei prime instituții spitalicești din județul Gorj, fondată în anul 1892, a devenit o tradiție. Sunt, de fapt, omagiate aici știința și dăruirea cu care slujitorii săi ajută la menținerea sănătății trupești, sufletești și mintale a celor care și le-au pierdut.
Tot la tradiție (dar de dată mai recentă) s-ar încadra și prezența an de an la amintitul eveniment a arhiepiscopului Craiovei și mitropolit al Olteniei, a reprezentanților prefecturii și primăriei din Târgu Cărbunești, a foștilor medici, asistenți, dar și alți angajați ai spitalului. Au fost prezenți și foști pacienți care s-au bucurat de îngrijire spitalicească și vor astfel să-și exprime mulțumirea față de personalul medical de la care au primit zile și ani de sănătate. Personalul medical activ nu a neglijat nicio clipă asigurarea permanentă a asistenței medicale complete la cele opt secții ale spitalului, nouă compartimente și două secții externe, care însumează 323 de paturi.
La oficierea scurtei și solemnei ceremonii religioase care preceda momentul aniversar, dar și la alocuțiunile invitaților, au asistat și pacienți pentru care parcul cu trandafiri de acolo le-a fost binecuvântare și invitație la viață întru sănătate. Aceasta a avut loc în fața micii bisericuțe din curtea interioară, între semețul spital cu două etaje și pavilionul modest de veche arhitectură care adăpostește sala de nașteri, în care tocmai se ivea în lumină pruncuța cu numărul patru din ultima săptămână. Tot mai mic numărul nașterilor, mi-a declarat o asistentă căreia i-am ținut calea.
A fost prezent și dr. Constantin Târziu, managerul spitalului, acest om pentru care cuvântul imposibil nu există, altfel nu s-ar explica dotările cu aparatură de ultimă generație ale fiecărei secții și serviciile ireproșabile oferite pacienților de personalul medical specializat care, fără exagerare, colaborează ca-ntr-o mare familie, ai cărei membri nu au de împărțit decât bucuria de a trudi împreună.
Anul acesta s-au împlinit 126 de ani de când un fiu al acestor locuri, pe atunci senator în Parlamentul României (istoricul spitalului o menționează cu acribie!), Toma Cămărășescu, a vegheat la construirea unui „locaș de sănătate” devenit astăzi, iată, unul dintre cele mai performante spitale din țară.
Dacă în România mai sunt încă spitale ale căror zile sunt numărate, Spitalul de Urgență Târgu Cărbunești nu numai că nu dă semne de extincție, dar tinde să devină model a ceea ce înseamnă împlinirea actului medical fără sincope. Să fie din pricină că nici credința nu a fost extirpată de laserul rațiunii, al științei care-și are sediul în mintea omenească?

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe