Newsflash
Dosar

A doua opinie

de Conf. dr. Corneliu ZEANA - mai 20 2014
A doua opinie
   Medicina este, în egală măsură, ştiinţă şi artă, deopotrivă în prevenţie, diagnostic şi (mai cu seamă) tratament. Medicina nu este o ştiinţă foarte exactă, astfel că opiniile medicilor nu coincid întotdeauna. Există cazuri cu mari dificultăţi de diagnostic în care, în mod tradiţional, sunt convocaţi mai mulţi medici la patul bolnavului, fiecare argumentându-şi poziţia. În trecut, în unele situaţii dificile şi care implicau multă responsabilitate, se făceau chiar eforturi deosebite pentru a asigura prezenţa unor medici, care erau chiar scoşi din închisoare pentru această operaţiune de responsabilitate. Este cazul marelui diagnostician Iuliu Haţieganu, dar îl amintesc şi pe cel al tatălui meu, chirurg de excelenţă, adus uneori la Spitalul Brăila pentru a opera personalităţi din nomenclatura comunistă, după care aceşti medici îşi reluau locul de penitenţă.
   Dar ajungem în zilele noastre, când costurile unor tratamente pot fi extrem de costisitoare şi, nu rareori, procedeele adoptate nu sunt cu nimic justificate. De pildă, operaţia cezariană ar trebui efectuată doar atunci când naşterea nu se poate face pe căi naturale. S-a ajuns ca, la noi în ţară, circa jumătate din naşteri să se facă prin cezariană. Se cuvine să salutăm decizia ex-ministrului sănătăţii de a nu mai rambursa prin asigurările de sănătate costurile cezarienelor efectuate fără indicaţie şi care, evident, împovărează bugetul de sănătate*.
   Un aspect important al reformei promovate de preşedintele Obama în SUA, pe lângă combaterea drastică a fraudelor din sistem, reducerea numărului medicilor din marile clinici ş.a., este controlul administraţiei asupra actelor intervenţionale, unde intervine şi practica celei de a doua opinii. De pildă, colecistectomia pentru o litiază asimptomatică, cel mai adesea descoperită ecografic întâmplător, aduce rareori beneficii, dar nu tocmai rar un sindrom postcolecistectomie dificil de tratat. În America, s-a ajuns la un exces de stentări coronariene; aşa cum arată metaanalizele, această procedură nu aduce beneficiile la care se spera, în comparaţie cu tratamentele medicale individualizate, astfel că indicarea cu largheţe a stentărilor coronariene, în cazuri în care aceasta nu este imperios necesară, este pedepsită în SUA surprinzător de drastic: sancţiuni financiare dure, ridicarea dreptului de practică şi chiar închisoare pentru abuz terapeutic.
   În SUA, valoarea dolarului este reliefat imprimată în mentalitate, spre deosebire de România, unde risipa deşănţată a banului public este tratată cu nonşalanţă, inclusiv în sistemul de sănătate. Americanii au introdus practica celui de al doilea consult în faţa unor decizii (colecistectomie, stent coronarian etc.), medicii consultaţi fiind din afara secţiei respective. În acest mod, se economisesc fonduri considerabile. Într-o serie de clinici europene se practică, de asemenea, acest sistem. Este lesne să ne imaginăm ce economii s-ar face, la noi, prin reducerea cu trei sferturi a numărului de intervenţii cezariene, ceea ce ar fi nu doar perfect posibil, ci şi cu beneficii pentru cuplul mamă–copil.
   Un diagnostic eronat sau insuficient nuanţat poate atrage atitudini terapeutice care pot avea, uneori, consecinţe dintre cele mai neplăcute. Exemplificăm prin cazul unei femei tinere căreia, pentru o stenoză mitrală largă şi perfect tolerată, i s-a contraindicat sarcina. A rămas gravidă, s-a practicat un chiuretaj, în cursul căruia a fost perforat uterul, ceea ce a atras alte complicaţii. Trauma psihică a fost, de asemenea, însemnată şi cu urmări**.
   În marile clinici din România, la sistemul celei de-a doua opinii se apelează în mod excepţional şi nu există liste cu medicii din afară la care se poate apela, cu toate beneficiile enorme pe care această procedură le-ar aduce. În schimb, în spitalele private, nu rareori se face apel la astfel de consulturi (intra-, nu doar interdisciplinare), ceea ce asigură o creştere a calităţii actului medical în ansamblu.

 


Notă autor:

* Trebuie precizat că sistemul românesc de asigurări de sănătate nu a rambursat niciodată costurile cezarienelor efectuate la cerere; declaraţia făcută de fostul ministru Eugen Nicolăescu nu a avut acoperire în realitate (naşterile prin cezariană electivă sunt oricum codificate de medici ca având indicaţie) (n. red.)

** C. Zeana – Sarcina şi bolile cardiovasculare, Ed. Medicală, 2001

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe