Newsflash
Dosar

Acreditarea unui spital (III)

de Andrei-Cosmin David - sept. 3 2021
Acreditarea unui spital (III)

Etapa finală a procesului de acreditare este cea a evaluării propriu-zise. Unităţile sanitare, fie ele publice sau private, care sunt înscrise în procesul de acreditare ajung la momentul autoevaluării și al evaluării nivelului de conformare la standardele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS).

        Această etapă este realizată de comisia de evaluare, constituită prin tragere la sorţi, prin ordin al președintelui ANMCS și formată din evaluatori independenţi. Numărul membrilor fiecărei comisii este stabilit în funcţie de dimensiunea, specificul și complexitatea unităţii sanitare cu paturi evaluate.

        În perioada de evaluare, unităţile sanitare au obligaţia să co­opereze cu membrii comisiilor de evaluare și să le ofere explicaţii referitoare la modul în care se desfășoară procesele și activităţile în respectiva instituţie.

        Etapa de evaluare urmărește identificarea câtorva elemente, esenţiale pentru stabilirea gradului de conformare cu cerinţele din standardele ANMCS, și încadrarea ulterioară a unităţii sanitare într-o categorie de acreditare:

  • Nivelul de înţelegere și acceptare a conceptului de management al calităţii de întreg colectivul unităţii sanitare;
  • Identificarea realei preocupări pentru calitatea serviciilor oferite pacienţilor la preluarea în îngrijire;
  • Existenţa protocoalelor și procedurilor ce sunt elaborate pentru rezolvarea problemelor identificate;
  • Autoevaluarea activităţii unităţii sanitare este standardizată și permite identificarea neconformităţilor și stabilirea planurilor de conformare.

        Evaluarea unei unităţi sanitare pentru obţinerea acreditării cuprinde trei subetape distincte, respectiv previzita, vizita propriu-zisă și postvizita. Previzita este prima subetapă a evaluării, în cadrul căreia comisia de evaluare desfășoară următoarele activităţi: analizează documentele încărcate de unitatea sanitară în aplicaţia CaPeSaRo, precum și alte activităţi prevăzute în instrucţiuni.

        A doua subetapă – vizita – este cea în care comisia de evaluare se deplasează la sediul unităţii sanitare și, prin aplicarea metodelor, tehnicilor și instrumentelor de colectare a datelor, aprobate prin ordin al președintelui ANMCS, analizează modul în care se derulează procesele din unitatea sanitară, în corelaţie cu activităţile descrise în documentele asumate și atribuite de aceasta în perioada previzitei în aplicaţia
CaPeSaRo.

        Vizita de evaluare, deși poate constitui un moment stresant pentru conducerea unităţii sanitare și a responsabililor cu managementul calităţii, ar trebui privită ca o încununare a eforturilor acestora de a îndeplini cerinţele necesare certificării calităţii serviciilor oferite și de a îmbunătăţi condiţiile în care îngrijirile medicale se acordă în siguranţă atât pentru pacient, cât și pentru personalul medical.

      Postvizita este subetapa în care sunt centralizate toate datele și informaţiile colectate de comisia de evaluare, se realizează proiectul raportului de evaluare, se răspunde la eventualele obiecţiuni sau neclarităţi ridicate de conducerea unităţii sanitare și se întocmește raportul de evaluare, pe baza căruia specialiștii ANMCS elaborează raportul de acreditare.

        În baza raportului de acreditare, Colegiul director al ANMCS, for colectiv de conducere cu 25 de reprezentanţi ai instituţiilor și organizaţiilor din sistemul sanitar, aprobă încadrarea unităţii sanitare într-o categorie de acreditare (I-V sau VI, neacreditat).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe