Newsflash
Dosar

Algeziologia și managementul corect al durerii

de Prof. dr. Ostin C. MUNGIU - ian. 11 2018
Algeziologia și managementul corect al durerii

Ostin C. Mungiu este profesor universitar, medic primar farmacologie clinică și explorări funcționale, cu competență în terapia durerii. A fost președintele Asociației Române pentru Studiul Durerii și este președintele Asociației de Algeziologie din România.
A fost consilier pentru European Federation of IASP Chapters (EFIC). Director fondator al Centrului pentru Studiul și Terapia Durerii din cadrul UMF „Gr. T. Popa” Iași.

 

 

     Alinarea durerii bolnavilor a constituit întotdeauna o provocare. Istoric, încercările de a preveni sau calma durerea se făceau fie cu mijloace mecanice (de exemplu, strangulare), fie cu ajutorul unor substanțe de natură vegetală (de exemplu, opiu). Durerile operatorii erau dintre cele mai cumplite, amputațiile de membre realizându-se după ce rănitului i se răcea membrul bolnav cu gheață și i se administra o băutură alcoolică. În urmă cu 170 de ani, s-a petrecut un eveniment notabil și anume realizarea de W. Morton a primei anestezii generale reușite cu eter etilic. Se năștea astfel o disciplină nouă, anesteziologia, care de atunci a evoluat continuu.
     Deoarece anesteziștii au devenit un corp de elită, buni cunoscători ai mijloacelor cu care stăpâneau durerea acută, expertiza lor a fost utilizată apoi și pentru calmarea durerilor din formele severe de cancer. Cu timpul, unii dintre acești specialiști s-au implicat și în tratarea durerilor non-oncologice și astfel a apărut o nouă specialitate, algeziologia sau terapia durerii (1). Această specialitate este recunoscută în foarte multe țări, dar, din păcate, nu și în România, cu toate eforturile noastre. Un prim pas a fost făcut prin aprobarea unei competențe în terapia durerii, care însă are mult formalism și superficialitate.
     În lipsa unor algeziologi, managementul corect al durerii se poate realiza prin închegarea la nivel de spital a unor echipe multidisciplinare care să cuprindă, după caz, anesteziști, neurologi, neurochirurgi, reumatologi, farmacologi de clinică și psihiatri sau psihologi. Toți aceștia ar trebui să posede o pregătire specifică și temeinică în domeniul terapiei durerii, pentru a găsi un limbaj comun în diagnosticarea, uneori extrem de dificilă, a unor cazuri de durere cronică severă (2).
     O mențiune specială trebuie acordată reumatologilor, deoarece durerea musculo-scheletică este prezentă în proporție foarte mare și este în creștere odată cu sporirea duratei de viață. Și în acest domeniu, reumatologii trebuie să facă echipă cu fizioterapeuți, cu specialiști în terapie ocupațională, cu podiatri și psihologi. A devenit un lucru aproape obișnuit pentru reumatologi ca, pe lângă terapia orală sau injectabilă obișnuită, să apeleze la tehnici de injectare intraarticulară sau să efectueze blocuri nervoase. Se preconizează ca noile generații de reumatologi să fie pregătite pentru diagnosticarea cu ultrasunete și mai ales pentru injecții ghidate de ultrasunete. De asemenea, reumatologii și neurologii trebuie pregătiți și pentru administrarea, la nivel spinal, a unor analgezice sau pentru administrarea, sub ecranul radiologic, a unor agenți terapeutici țintiți (1).
     Un alt aspect care merită atenție este acela al recunoașterii durerii cronice nu numai ca simptom, ci ca boală în sine. În multe țări dezvoltate, acest fapt este deja legiferat dar, și aici, România este corijentă. A recunoaște durerea cronică drept o boală în sine atrage o serie de consecințe medicale, sociale și juridice. Este indubitabil faptul că durerea cronică depășește aspectul medical, deoarece consecințele ei nefaste se manifestă la nivel familial și social, dar și la nivel economic (absenteism, prezenteism, costuri de spitalizare, recuperare etc.). De aici, necesitatea înființării unor centre specializate de terapie a durerii și a unor măsuri de prevenire a durerii cronice (de exemplu, prin optimizarea condițiilor la locul de muncă). Iată cum și specialiștii în igiena muncii se regăsesc în cadrul eforturilor conjugate și a celorlalte specialități pentru a lua măsurile necesare de a preveni cronicizarea durerii (3).
     În condițiile țării noastre, unde centrele de terapie a durerii sunt rarisime, un rol important revine nivelului de îngrijire primară, adică medicilor de familie. În cadrul educației medicale continue, este necesar să se realizeze cursuri de actualități în terapia durerii, care să permită medicilor să aplice măsurile adecvate pentru a împiedica cronicizarea durerilor acute. Evident, în funcție de diagnostic, cazurile problemă vor fi îndrumate spre specialiști.
     În ultimii ani, algeziologia a fost introdusă în unele institute de învățământ superior, atât la nivel universitar, cât și postuniversitar. Din păcate, predarea acesteia se face doar în trei-patru facultăți din centrele universitare Iași și Bacău. La Iași, din 2001, funcționează un centru de studiu și terapie a durerii și au fost organizate două subcentre, de durere oncologică și de durere non-oncologică (în cadrul clinicii de reumatologie). Sub egida centrului, s-au redactat și tipărit ghiduri de management al durerii pentru asistente medicale, asistente de farmacii, medici rezidenți și specialiști (4–7). De asemenea, a văzut lumina tiparului și un tratat de algeziologie, în 2002 (3), cu autori din variate domenii: anesteziști, neurologi, fiziologi, farmacologi, cardiologi, gastroenterologi, urologi, reumatologi, obstetricieni, psihiatri, oncologi, pediatri, endocrinologi, oftalmologi, kinetoterapeuți, fizioterapeuți, geneticieni, geriatri, dermatologi și stomatologi. Acest opus, unic deocamdată în literatura medicală din țara noastră, se constituie într-o pledoarie convingătoare referitoare la abordarea multidisciplinară a managementului durerii.

Notă autor:

Bibliografie

1. Breivik H, Shipley M. Pain: Best Practice and Research. Elsevier, Edinburgh, 2007

2. Leon MM, Mungiu OC. Terapia durerii – aspecte actuale. Edit. Gr. T. Popa, Iași, 2014

3. Mungiu OC (ed.). Tratat de algeziologie. Polirom, Iași, 2002

4. Diaconescu VM et al. Durerea perioperatorie – ghid practic. Edit. Dan, Iași, 2006

5. Mungiu OC, Jaba I. Managementul durerii – ghid practic. Edit. Gr. T. Popa, Iași, 2009

6. Tamba BI, Mungiu OC. Durerea în cancer – manual pentru asistenți medicali. Edit. Gr. T. Popa, Iași, 2012

7. Tarțău L, Mungiu OC. Analgezice și antiinflamatoare nesteroidiene – ghid practic. Edit. Dan, 2007

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe