Newsflash
Dosar

Apelul diasporei

de - nov. 21 2013
Apelul diasporei

Într-o scrisoare deschisă adresată primului-ministru al României, un grup de cercetători ştiinţifici şi cadre didactice de origine română, dar care profesează în importante instituţii din Europa şi din SUA, adresează un apel de a fi păstrat Institutul Cantacuzino ca „entitate funcţională unică“. Reproducem alăturat acest „apel al diasporei“ ştiinţifice.

 

Domnule Prim-ministru,

 

   Participând în ţară la o întâlnire ştiinţifică, un grup de cercetători ştiinţifici şi cadre didactice de la mai multe universităţi şi institute de cercetare, am aflat cu profundă îngrijorare de intenţia administraţiei din sectorul de sănătate de a reforma prin disociere Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie „Cantacuzino“.
   Acest institut, apreciat ca cel mai mare institut medical de cercetare din ţară, cu o reputaţie istorică de excelenţă naţională şi internaţională, trebuie să rămână, în opinia grupului de oameni de ştiinţă participant la reuniunea sus-menţionată, o entitate care, prin unicitatea preocupărilor sale de cercetare, producţie şi referinţă naţională, să-şi poată aduce în continuare contribuţia la cerinţele de sănătate publică din România şi cercetarea medicală inserată în consorţiul european.
   Aveţi în vedere, domnule prim-ministru, că acest institut a fost de-a lungul anilor piesa de bază în succesul de prevenire şi combatere a bolilor transmisibile şi, totodată, centrul de legătură cu instituţiile europene şi internaţionale de sănătate (OMS, ECDC etc.). De asemenea, trebuie să aveţi în vedere valoarea acestui institut din punct de vedere educaţional, pentru că valoarea noastră ştiinţifică se datorează în mare măsură valorii adăugate, de natură intelectuală, a INCDMI Cantacuzino.
   Acest institut aduce un plus de valoare imaginii României în exterior, iar închiderea sa nu reprezintă decât un nou eşec uriaş al capacităţii României de a reforma cercetarea. Domnule prim-ministru, cercetarea înseamnă progres, eliminarea acesteia înseamnă regres.
   Prin logistica sa, INCDMI Cantacuzino este singura unitate de referinţă metodologică capabilă să intervină în situaţii de criză, naturale (epidemii de mare extindere) ori provocate (bioterorism), precum şi for metodologic de formare postuniversitară în domeniul microbiologiei (rezidenţiat, perfecţionare, studii doctorale şi postdoctorale).
   Vă rugăm, în consecinţă, domnule prim-ministru, ca în forul suprem de administrare a României, să analizaţi beneficiile esenţiale pe care le aduce existenţa şi funcţionarea acestui institut „de referinţă“ în strategia de sănătate a României şi a găsi şi promova modalităţile de a păstra această zestre naţională – Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie „Cantacuzino“ – ca entitate funcţională, unică, ce şi-a demonstrat cu prisosinţă rolul de aproape 100 de ani, la promovarea şi susţinerea politicii de sănătate a României.

 

Cu deosebit respect şi încredere în susţinerea acestui Institut,
Un grup de participanţi români din diasporă

 Semnează olograf: Nicolae Corcionivoschi (National Children Research Centre, University College, Dublin, Irlanda), Graţiela Pîrcălăbioru (University College, Dublin, Irlanda), Cătălina Suzana Stîngu (Institut fur Medizinische und Infektionepidemiologie, Leipzig, Germania), Ionela Gabriela Zigoneanu (University of North Carolina at Chapel Hill, SUA), Steliana Huhulescu (AGS Austrian Agency for Health and Food Safety, Austria), Iulia Popescu (Division of Pulmonary Allergy and Critical Care Department of Medicine, University of Pittsburgh, SUA).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe