Newsflash
Dosar

Asigurarea și îmbunătăţirea calităţii serviciilor de sănătate în ambulatoriu

de Cristina Racoceanu - sept. 17 2021
Asigurarea și îmbunătăţirea calităţii serviciilor de sănătate în ambulatoriu

În zilele noastre este o schimbare de paradigmă atunci când discutăm despre calitatea serviciilor de sănătate: nu este vorba despre furnizori, ci despre dreptul fundamental al fiecărei persoane de a primi îngrijiri de înaltă calitate.

Este evident că dezvoltarea culturii calităţii este un proces lung care implică, în primul rând, înţelegerea conceptului de calitate cu scopul de a duce la o schimbare de mentalitate.

radiologie

        Unităţile sanitare au la dispoziţie un instrument ce coordonează și facilitează toate procesele și activităţile în cadrul asigurării și îmbunătăţirii calităţii: standardele ANMCS. Pentru serviciile de sănătate acordate în regim ambulatoriu au fost elaborate standarde pentru zece categorii de asistenţă medicală:

  • Paraclinic – radiologie și imagistică medicală;
  • Îngrijiri paliative;
  • Urgenţă prespital;
  • Îngrijiri medicale la domiciliu;
  • Dispozitive medicale personalizate conform unei prescripţii medicale;
  • Ambulatoriu de specialitate;
  • Paraclinic – laborator de analize medicale;
  • Medicină fizică și reabilitare;
  • Asistenţă medicală primară – medicină de familie;
  • Medicină dentară.

        Ca urmare a modificărilor aduse Legii nr. 185/2017 privind asigurarea calităţii în sistemul de sănătate, acreditarea este o condiţie obligatorie în vederea accesării fondurilor publice, pentru serviciile de sănătate acordate în regim ambulatoriu în paraclinic – radiologie și imagistică medicală, îngrijiri paliative, urgenţă prespital, îngrijiri medicale la domiciliu și dispozitive medicale personalizate conform unei prescripţii medicale.

        Procesul de elaborare a standardelor a avut ca obiective generale:

  1. Creșterea eficacităţii prevenţiei primare și secundare prin cunoașterea expunerii la factori de risc a persoanelor aflate în grija medicului de familie și adoptarea de măsuri de prevenţie, precum și depistarea precoce a modificărilor patologice;
  2. Asigurarea unui management integrat, interdisciplinar al cazului prin armonizarea colaborării între toate nivelurile de asistenţă medicală;
  3. Creșterea accesului la servicii de sănătate prin îmbunătăţirea comunicării dintre profesioniști, asigurarea traseului clinic al pacientului și respectarea nivelurilor de competenţă profesională;
  4. Identificarea disfuncţionalităţilor manageriale la nivelul unităţilor sanitare.

        Construirea unui sistem structurat de management al calităţii, acceptat și implementat la toate nivelurile de asistenţă medicală, reprezintă premisele asigurării și îmbunătăţirii calităţii serviciilor de sănătate și a siguranţei pacienţilor, luând în considerare capacitatea de a furniza îngrijiri de sănătate neîntrerupte, în mod coordonat și eficient din punctul de vedere al costurilor, cu o satisfacţie incontestabilă a pacientului și a personalului implicat.

        Totodată, evaluarea serviciilor de sănătate pe baza standardelor ANMCS puse în practică pentru a asigura un nivel de calitate recunoscut oficial ca fiind acceptabil se poate constitui ca parte a unei platforme colaborative de agregare a datelor la nivel regional/naţional din perspectiva rezultatelor evaluării/acreditării unităţilor sanitare, ca element în evaluarea obiectivelor de sănătate la nivel înalt (strategii și politici de sănătate).

Cristina Racoceanu,
director Unitatea de Evaluare și Acreditare a Unităţilor Sanitare din Ambulatoriu

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe