Newsflash
Dosar

Capcane ale diagnosticului diferențial

de Dr. Amalia ENE - ian. 27 2017
Capcane ale diagnosticului diferențial

Amalia Ene este medic primar neurolog la Clinica de neurologie din Spitalul Universitar de Urgență București

 

 

     Un pacient în vârstă de 66 de ani, cu diabet zaharat tip 2 de aproximativ 20 de ani, tratat cu gliclazidă 45 mg/zi, se prezintă în clinica noastră. Asociat afecțiunii metabolice, pacientul este diagnosticat de peste 12 ani cu boală Parkinson, în prezent în stadiu avansat, pentru care, în vederea unui control optim al simptomatologiei motorii în principal, a necesitat tratament cu infuzie intrajejunală continuă de levodopa/carbidopa gel (duodopa), terapie care se administrează prin PEG-J. Anterior tratamentului cu duodopa, pacientul era diagnosticat cu polineuropatie diabetică, acuzând parestezii sub formă de amorțeli la nivelul membrelor inferioare, cu distribuție distală.
     Examenul neurologic nu decelează deficit de forță musculară segmentară, dar pune în evidență deficit de sensibilitate în treimea distală a membrelor inferioare, simetric, absența reflexelor osteotendinoase la nivelul tuturor membrelor, tulburare de sensibilitate profundă la membrele inferioare. În ceea ce privește boala Parkinson, pacientul prezintă fluctuații motorii de tip wearing off, cu bradikinezie și rigiditate severe în „off” și diskinezii coreiforme la nivel axial, și al tuturor membrelor în „on”, care determină suplimentar tulburare de mers și de echilibru.
    Semnele de afectare vegetativă nu au putut fi atribuite cu certitudine afecțiunii metabolice sau celei degenerative, pacientul prezentând constipație, dar fără hipotensiune ortostatică, disfuncție erectilă declarată sau simptome urinare.
    La momentul evaluării, pe lângă testele sanguine, s-a efectuat examenul ENMG, care a atestat prezența polineuropatiei de tip axonal, senzitiv-motorie simetrică, moderată, cronică, la nivelul membrelor inferioare, cu demielinizare secundară (fig. 1, 2).
    La aproximativ cinci luni de la montarea PEGJ pentru duodopa, pacientul scade ponderal semnificativ (aproximativ opt kilograme în cinci luni) și prezintă subacut deficit de forță musculară tetramelic. Evaluat din nou prin examen ENMG, s-a constatat alterarea tuturor parametrilor de conducere motorie și senzitivă, cu reducerea amplitudinilor potențialelor motorii și senzitive, dar și cu accentuarea gradului de denervare în musculatura membrelor inferioare (mușchiul tibial anterior) (fig. 3).
    Se impune diagnosticul diferențial etiologic al polineuropatiei. Deși diabetul zaharat putea fi incriminat cu certitudine, progresia afecțiunii periferice nu este caracteristică celei din diabetul zaharat. Și tratamentul cu duodopa poate fi responsabil de apariția unor efecte adverse, precum polineuropatia, al cărei mecanism nu este elucidat. Au fost efectuate teste sanguine complementare, printre care dozarea vitaminei B12, care a evidențiat un nivel normal, și a vitaminei B6, al cărei nivel era foarte redus (3,3 μg/l – V.N. 8,7–27,2 μg/l). Testele au arătat și hiperhomocisteinemie (41,8 μmoli/l). Pacientul a beneficiat de tratament de substituție, inițial cu forma injectabilă de vitamina B6 250 mg/zi, sub care simptomatologia senzitivă și deficitul de forță musculară s-au ameliorat semnificativ. Important de menționat este că înlocuirea formei injectabile cu forma de administrare orală nu a mai adus aceleași beneficii, pacientul necesitând menținerea terapiei parenterale cu vitamina B6 intermitent, lunar, în asociere cu acid folic.
     După un an și jumătate de la episodul de mai sus, pacientul se reinternează pentru revizuirea montajului gastric și jejunal, ocazie cu care se constată că, intermitent, prezintă vărsături masive cantitativ, incoercibile, care pot dura până la 24 de ore, fără greață, fără alte simptome legate de tractul digestiv (fără epigastralgii, fără tulburare de tranzit suplimentară, fără durere abdominală), simptome care, după montarea unei sonde nazogastrice de evacuare (se evacuează aproximativ un litru suc gastric), se remit complet. Ritmul de apariție a acestor episoade este variabil, fără să putem decela o legătură cu dieta sau cu altă patologie intercurentă.
     Ambele afecțiuni cronice, cea metabolică (diabetul zaharat) și cea degenerativă (boala Parkinson), predispun la complicații comune, al căror diagnostic diferențial nu este deloc ușor. Dintre acestea, sunt de amintit polineuropatia senzitiv-motorie și afectarea vegetativă. Este, în opinia noastră, imposibil de stabilit contribuția fiecăreia la debutul și ulterior progresia acestor complicații. Este cert diagnosticul de polineuropatie diabetică – forma cel mai des întâlnită, axonală, senzitiv-motorie, dependentă de lungime, simetrică, cronică, peste care componenta carențială prin deficit sever al vitaminei B6 a determinat agravarea tabloului clinic. Este certă și afectarea vegetativă, cu tulburare de evacuare gastrică și gastropareză (pentru care nu s-a decelat altă etiologie), simptome care pot fi prezente atât în diabetul zaharat, cât și în boala Parkinson. Din aceste motive, este important ca, la orice pacient cu diabet zaharat, în prezența unor complicații ale SNP, să fie explorate și alte posibile etiologii. Altfel, capcana unui diagnostic facil poate priva pacientul de un posibil necesar tratament suplimentar.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe