Newsflash
Dosar

CDC răspunde întrebărilor despre vaccinarea antigripală în sezonul 2020-2021

de Dr. Viorel ALEXANDRESCU - sept. 4 2020
CDC răspunde întrebărilor despre vaccinarea antigripală în sezonul 2020-2021

La 20 august, autoritatea americană pentru prevenirea și controlul bolilor (CDC) a publicat o actualizare a întrebărilor și răspunsurilor frecvente pe care le ridică subiectul vaccinării antigripale în sezonul 2020-2021.

 Explicaţiile pregătesc un sezon care se va suprapune peste circulaţia continuă sau recurentă a SARS-CoV-2. Specialiștii americani recomandă vaccinarea antigripală a persoanelor cu vârsta minimă de 6 luni, întrucât reducerea prevalenţei gripei va reduce simptomatologia care poate fi confundată cu COVID-19. Vaccinarea antigripală va proteja publicul, prevenind gripa sau reducând severitatea acesteia, și, de asemenea, va proteja sistemul de sănătate. (Redacţia)

Trebuie să ne vaccinăm antigripal înaintea debutului sezonului 2020/2021?

        Nu există nicio schimbare în recomandările CDC privind momentul vaccinării în acest sezon gripal. Septembrie și octombrie sunt perioade bune pentru a vă vaccina. Cu toate acestea, cât circulă virusurile gripale, vaccinarea ar trebui să continue, chiar și în ianuarie sau mai târziu.

        Vaccinul trebuie administrat până la sfârșitul lunii octombrie*, dar vaccinarea ar trebui să fie oferită în continuare, atât timp cât virusurile gripale circulă local, iar vaccinul neexpirat este disponibil. Vaccinarea prea devreme în sezon (de exemplu, în iulie sau august) poate duce la o imunitate suboptimă mai târziu în sezon, în special în rândul adulţilor în vârstă.

        Copiii cu vârste cuprinse între 6 luni și 8 ani care necesită două doze ar trebui să primească prima doză cât mai curând posibil după ce vaccinul devine disponibil, iar a doua după minimum patru săptămâni de la prima.

*N.B.: În Europa (inclusiv în România) vaccinarea în masă poate începe în octombrie, dar trebuie încheiată în noiembrie/decembrie, deoarece debutul epidemiei sezoniere în vest, faţă de estul continentului, are un decalaj de cca. o lună.

Vor fi schimbări în modul și în cazul în care se administrează vaccinul gripal toamna și iarna?

        Modul în care oamenii pot primi un vaccin gripal ar putea să se schimbe din cauza pandemiei de COVID-19. CDC lucrează cu furnizorii de servicii medicale și cu departamentele de sănătate locale și statale pentru a dezvolta planuri de urgenţă cu privire la modul de vaccinare a persoanelor împotriva gripei, fără a crește riscul de expunere la agenţii infecţioși respiratori, precum virusul care provoacă COVID-19. În acest sens, CDC a lansat „Ghidul provizoriu pentru serviciile de imunizare în timpul pandemiei de COVID-19”.

        Astfel, unele unităţi care furnizează, de obicei, vaccin gripal, cum ar fi locurile de muncă, s-ar putea să nu ofere vaccin și vaccinare în acest sezon, din cauza provocărilor ridicate de menţinerea distanţării fizice. CDC a pus la punct secţiunea „Obţinerea și administrarea unui vaccin gripal în timpul Pandemiei de COVID-19” cu informaţii despre procurarea și administrarea în siguranţă a unui vaccin gripal în acest sezon.

Câte vaccinuri gripale vor fi disponibile pentru sezonul gripei 2020-2021?

        Vaccinul gripal este produs de producători privaţi, astfel că oferta depinde de producători. Pentru sezonul 2020-2021, producătorii au proiectat că vor furniza pentru SUA până la 194-198 de milioane de doze de vaccin gripal, ceea ce reprezintă un număr mai mare cu 11,6% faţă de cele distribuite în sezonul gripal 2019-2020.

Există întârzieri în disponibilitatea vaccinului gripal?

        În prezent, producătorii de vaccinuri nu raportează întârzieri semnificative în producerea și distribuirea vaccinului gripal în acest sezon. Deoarece un număr record de doze de vaccin gripal sunt fabricate în acest an, timpul pentru producerea și distribuirea acestora va fi mai lung. CDC va continua să ofere actualizări săptămânale cu privire la dozele totale de vaccin gripal distribuite de-a lungul sezonului gripal 2020-2021.

Care este diferenţa dintre gripă și COVID-19?

        Gripa și COVID-19 sunt boli respiratorii contagioase, cauzate de virusuri diferite. COVID-19 este cauzat de infecţia cu un nou coronavirus, SARS-CoV-2, iar gripa este cauzată de infecţia cu virusuri gripale. Deoarece unele dintre simptomele gripei și ale COVID-19 sunt similare, poate fi greu de stabilit diferenţa dintre ele pe baza doar a simptomelor, iar testarea este necesară pentru confirmarea diagnosticului. Gripa și COVID-19 prezintă multe caracteristici asemănătoare, dar și unele diferenţe-cheie. Cu toate că se află mai mult în fiecare zi, există încă multe necunoscute despre COVID-19 și virusul care îl provoacă (vezi tabel final de articol, bazat pe cele mai bune informaţii disponibile până în prezent).

Va exista gripă împreună cu COVID-19 în această toamnă și iarnă?

        Deși nu se poate spune cu certitudine ce se va întâmpla în această toamnă și iarnă, CDC consideră că este probabil ca virusurile gripale și virusul care provoacă COVID-19 să se răspândească, să circule concomitent. În acest context, vaccinarea antigripală va fi mai importantă ca niciodată. CDC recomandă ca toate persoanele de minimum 6 luni să primească un vaccin gripal anual.

        Trebuie însă menţionat că sezonul gripal 2019/2020 în emisfera nordică s-a încheiat brusc în săptămâna 16, iar sezonul gripal în emisfera sudică nu se remarcă printr-o activitate epidemică în prezent.

Se poate face gripă și COVID-19 în același timp?

        Da, este posibil ca o persoană să prezinte concomitent gripă și alte boli respiratorii, precum și COVID-19. Experţii în domeniul sănătăţii încă studiază cât de comun poate fi acest lucru.

N.B.: Deși până în prezent nu s-au detectat infecţii mixte între SARS-CoV-2 și virusuri gripale sau alte virusuri respiratorii, Centrul Naţional de Gripă din Institutul Cantacuzino a detectat prin RT-PCR multiplex, înaintea pandemiei COVID-19, mai multe infecţii mixte (co-infecţii) între virusurile gripale circulante și RSV (virusul respirator sinciţial), virusurile paragripale (1,2,3), coronavirusurile umane (OC43, 229 E).

Există un test care poate detecta atât gripa, cât și COVID-19?

        Da. CDC a dezvoltat un test care va detecta virusurile gripale sezoniere de tip A și B și SARS-CoV-2. Acesta va fi utilizat de laboratoarele de sănătate publică din SUA. Testarea acestor virusuri le va oferi, în același timp, oficialilor din domeniul sănătăţii publice informaţii importante privind modul în care se răspândesc gripa și COVID-19, precum și măsurile de prevenţie care trebuie luate. Testul va ajuta, de asemenea, laboratoarele de sănătate publică să economisească timp și materiale de testare și, probabil, să furnizeaze rezultatele testelor mai repede.

        FDA a acordat CDC o autorizare a utilizării de urgenţă pentru acest nou test. Kiturile de testare iniţiale au fost trimise laboratoarelor de sănătate publică la începutul lunii august 2020. CDC va continua să producă și să distribuie aceste kituri.

Noul test care detectează atât gripa, cât și COVID-19 va înlocui alte teste?

        Nu. Acesta este proiectat și suportat de CDC pentru a fi utilizat în laboratoarele de sănătate publică la nivel local și statal, unde va completa și eficientiza supravegherea gripei și a COVID-19. Utilizarea acestui test de specialitate se va concentra pe eforturile de supraveghere a sănătăţii publice și nu va înlocui niciun test COVID-19 utilizat în prezent în laboratoare, spitale, clinici și alte unităţi medicale.

COVID-19 este mai periculos decât gripa?

        Gripa și COVID-19 pot determina boli grave, care pot duce la spitalizare sau deces. Deși încă mai sunt multe de învăţat despre COVID-19, în acest moment, se pare că boala COVID-19 cauzează mai multe decese decât gripa sezonieră; cu toate acestea, este prea devreme pentru a trage concluzii din datele actuale. Acest lucru se poate schimba pe măsură ce aflăm mai multe despre numărul de persoane infectate care au boli ușoare.

Vaccinul gripal protejează împotriva COVID-19?

        Vaccinul gripal nu va proteja împotriva COVID-19, însă vaccinarea antigripală are multe alte avantaje importante. S-a demonstrat că vaccinurile gripale reduc riscul de îmbolnăvire de gripă, al spitalizării și decesului prin această boală. Vaccinarea antigripală în această toamnă va fi mai importantă ca niciodată, nu numai pentru că va reduce riscul îmbolnăvirii de gripă, dar și pentru a ajuta la conservarea resurselor potenţiale de îngrijire a sănătăţii.

Ce face CDC pentru a promova vaccinarea împotriva gripei în timpul pandemiei de COVID-19?

        Pentru a aborda importanţa vaccinării antigripale, în special în timpul pandemiei de COVID-19, CDC va maximiza vaccinarea împotriva gripei prin creșterea disponibilităţii vaccinului, inclusiv achiziţionarea a 2 milioane de doze suplimentare de vaccin gripal pentru copii și 9,3 milioane de doze pentru adulţi, dar și prin efectuarea de sesiuni de comunicare orientate către anumite grupuri care prezintă un risc mai mare de complicaţii ale gripei. Aceste grupuri sunt adesea aceleași care au risc mai mare pentru COVID-19, de aceea, protejarea lor împotriva gripei este importantă, pentru a reduce riscul de co-infecţie.                     

Strategiile de comunicare pentru furnizori și public vor include:

  •        activităţi de informare educaţională realizate de CDC, inclusiv pe reţelele de socializare, conferinţe de presă, spotlight-uri pe paginile web, prezenţa la radio și pe alte canale mass-media, inclusiv prin publicarea de articole/editoriale;
  •       o campanie digitală de educare a publicului larg și a persoanelor cu risc crescut de gripă și de complicaţii COVID-19;
  •       eforturi educaţionale speciale pentru informarea populaţiei generale, a persoanelor cu afecţiuni subiacente și a publicului afro-american și hispanic despre importanţa vaccinării împotriva gripei;
  •        punerea la dispoziţie de site-uri web actualizate de vaccinare pentru public și furnizori, care evidenţiază măsurile de siguranţă implementate în unităţile de asistenţă medicală în timpul pandemiei.

De ce este important ca vaccinurile gripale să fie administrate în timpul pandemiei de COVID-19?

        Eforturile de a reduce răspândirea COVID-19, cum ar fi ordonanţele privind izolarea la domiciliu, au dus la reducerea utilizării serviciilor medicale preventive de rutină, inclusiv a serviciilor de imunizare. Asigurarea că oamenii continuă sau încep să primească vaccinări de rutină în timpul pandemiei de COVID-19 este esenţială pentru protejarea lor și a comunităţilor împotriva bolilor care pot fi prevenite prin vaccinuri, inclusiv gripa. Vaccinarea de rutină previne bolile care duc la vizite medicale inutile și spitalizări, care pun presiune în continuare pe sistemul de asistenţă medicală.

        Pentru sezonul gripal următor, vaccinarea antigripală va fi foarte importantă pentru a reduce gripa, deoarece poate contribui la reducerea impactului general al bolilor respiratorii asupra populaţiei și, astfel, la reducerea poverii asupra sistemului de sănătate în timpul pandemiei de COVID-19.

        Un vaccin gripal poate oferi, de asemenea, beneficii individuale pentru sănătate, inclusiv împiedicarea îmbolnăvirii de gripă, reducerea gravităţii bolii în cazul dezvoltării acesteia și, implicit, scăderea riscului unei spitalizări asociate gripei.

Cine ar trebui să primească vaccinul gripal în timpul pandemiei de COVID-19?

        Vaccinarea antigripală anuală le este recomandată tuturor persoanelor cu vârsta de minimum 6 luni, cu excepţii rare.

        În timpul pandemiei de COVID-19, reducerea poverii generale a bolilor respiratorii este importantă, pentru a proteja populaţiile vulnerabile la risc de boli grave, sistemul de sănătate și alte infrastructuri de importanţă vitală. Astfel, furnizorii de servicii medicale ar trebui să utilizeze orice ocazie în timpul sezonului de vaccinare împotriva gripei pentru a le administra vaccinuri împotriva gripei tuturor persoanelor eligibile, inclusiv:

  •         lucrătorii esenţiali, incluzând personalul medical (inclusiv din sanatorii și aziluri, din unităţile de îngrijire de lungă durată și personalul din farmacii) și alte persoane din infrastructura critică;
  •      persoanele cu risc crescut de îmbolnăvire severă cu COVID-19, incluzând adulţii cu vârsta de cel puţin 65 de ani, rezidenţii din sanatorii, aziluri sau din centre de îngrijire de lungă durată și persoane de toate vârstele cu anumite afecţiuni medicale subiacente;
  •     persoanele cu risc crescut de complicaţii grave ale gripei, incluzând sugarii și copiii mici, copiii cu afecţiuni neurologice, femeile însărcinate, adulţii în vârstă de cel puţin 65 de ani și alte persoane cu anumite afecţiuni medicale subiacente.

Ar trebui să se administreze un vaccin gripal unei persoane suspectate sau confirmate cu COVID-19?

        Nu. Vaccinarea trebuie amânată pentru persoanele suspectate sau confirmate cu COVID-19, indiferent dacă au simptome sau nu, până când au îndeplinit criteriile pentru a-și întrerupe izolarea. Deși boala ușoară nu este o contraindicaţie pentru vaccinarea împotriva gripei, vizitele acestor persoane în scopul vaccinării ar trebui amânate, pentru a se evita expunerea personalului medical și a altor pacienţi la virusul care provoacă COVID-19. Atunci când se planifică sau se confirmă programările pentru vaccinare, pacienţii ar trebui să fie instruiţi să anunţe în prealabil cabinetul sau clinica furnizorului dacă prezintă sau dezvoltă simptome de COVID-19.

     În plus, o infecţie anterioară suspectată ori confirmată de
COVID-19 sau de gripă nu protejează persoana respectivă de viitoare infecţii gripale. Cel mai bun mod de a preveni gripa sezonieră este vaccinarea anuală.

Recomandări pentru public

Dacă boala COVID-19 se răspândește în comunitatea mea, ar trebui să „ies” să iau un vaccin gripal?

Da. Vaccinarea antigripală este o parte esențială a protejării sănătății proprii și sănătății familiei în acest sezon. Pentru a vă proteja sănătatea atunci când vă vaccinați antigripal, urmați recomandările autorităților privind ieșirile pentru nevoi de bază (cumpărături pentru alimente, inclusiv comenzi la domiciliu, servicii bancare, benzină/motorină) și pentru vizitele la medic. Continuați să aplicați măsurile preventive de zi cu zi.

Cum pot face un vaccin gripal în condiții de siguranță dacă COVID-19 se răspândește în comunitatea mea?

Atunci când intenționați să vă vaccinați antigripal, aplicați zilnic măsurile preventive și urmați recomandările autorităților privind ieșirile pentru nevoi de bază.

Întrebați-vă medicul, farmacistul sau departamentul de sănătate dacă respectă recomandările autorităților privind vaccinarea în pandemie. Orice unitate ce asigură vaccinarea confom recomandărilor autorităților ar trebui să fie un loc sigur pentru a vă vaccina antigripal.

Dacă am un risc crescut de boli grave prin COVID-19 sau gripă, unde este cel mai sigur loc pentru mine pentru a primi un vaccin gripal?

Vaccinarea persoanelor cu risc crescut este deosebit de importantă pentru a reduce riscul de îmbolnăvire cu o formă gravă de gripă. Multe persoane care au risc mai mare de gripă par să aibă și un risc mai mare de COVID-19. Dacă aveți un risc crescut, este deosebit de important pentru dumneavoastră să primiți un vaccin gripal în acest an.

CDC pune la dispoziție site-ul VaccineFinder.org pentru ca publicul din SUA să afle unde în vecinătate are la dispoziție vaccinuri gripale.

Recomandări pentru personalul medical

Ce măsuri poate lua personalul medical pentru a administra în siguranţă vaccinul gripal în timpul pandemiei de COVID-19?

        Potenţialul răspândirii asimptomatice a virusului SARS-CoV-2 subliniază importanţa aplicării practicilor de prevenire a infecţiilor la întâlnirile cu toţi pacienţii, inclusiv distanţarea fizică (cel puţin 1,8 metri), atunci când este posibil acest lucru, igiena respiratorie și a mâinilor, decontaminarea suprafeţelor și controlul sursei în timp ce se află într-o unitate medicală. Furnizorii de imunizare ar trebui să respecte recomandările elaborate în scopul prevenirii răspândirii COVID-19 în mediile de asistenţă medicală, inclusiv în ambulatoriu și în clinici.

        Pentru a oferi asistenţă medicală în condiţii de siguranţă în timpul vizitelor de vaccinare, furnizorii ar trebui să:

1. Minimizeze șansele pentru expuneri, urmând pașii:

  • Faceţi un screening al pacienţilor privind prezenţa unor simptome de COVID-19 și contactul cu persoane posibil pozitive de COVID-19 înainte de sosirea lor în unitate și la momentul sosirii și izolaţi pacienţii simptomatici cât mai curând posibil.
  • Limitaţi și monitorizaţi punctele de intrare în unitate și instalaţi bariere, cum ar fi protecţiile din plastic „antistrănut”, pentru a limita contactul fizic cu pacienţii aflaţi în triaj.
  • Implementaţi politici pentru adulţi și copii cu vârsta de peste 2 ani pentru a purta măștifaciale (dacă sunt tolerate).
  • Asiguraţi-vă că pacienţii practică igiena respiratorie, eticheta tusei și igiena mâinilor.

2. Asiguraţi-vă că întregul personal respectă următoarele proceduri de prevenire și control ale infecţiei:

  • Aplicaţi precauţiile standard, care includ îndrumări privind igienizarea mâinilor și a mediului de la un pacient la altul;
  • Purtaţi o mască facială medicală în orice moment;
  • Folosiţi protecţie pentru ochi, în funcţie de nivelul de transmitere în comunitate a virusului SARS-CoV-2:
    • transmitere moderată până la substanţială: furnizorii de servicii medicale trebuie să practice protecţia ochilor, având în vedere probabilitatea crescută de a întâlni pacienţi COVID asimptomatici;
    • transmitere minimă sau zero: protecţia universală a ochilor este considerată opţională, cu excepţia cazului în care este indicat altfel, ca parte a precauţiilor standard.

3. Luaţi în considerare acești pași suplimentari în timpul administrării vaccinului:

  • vaccinuri intranazale sau orale:
    • furnizorii de servicii medicale trebuie să poarte mănuși atunci când administrează aceste tipuri de vaccinuri, din cauza probabilităţii crescute de a intra în contact cu mucoasele și fluidele corporale ale pacientului. Ar trebui să-și schimbe mănușile și să se spele pe mâini de la un pacient la altul.
    • administrarea acestor vaccinuri nu este considerată o procedură generatoare de aerosoli și, prin urmare, nu este recomandată utilizarea unui respirator N95 sau de nivel superior.
  • vaccinuri intramusculare sau subcutanate: dacă furnizorii de servicii medicale poartă mănuși la administrarea vaccinului, ar trebui să și le schimbe și să se spele pe mâini de la un pacient la altul. Purtarea mănușilor nu este obligatorie, cu excepţia situaţiilor în care lucrătorul are răni deschise ori va intra în contact cu fluidele corporale ale pacientului. În schimb, lucrătorul trebuie să se spele pe mâini cu apă și săpun sau cu o soluţie antiseptică pe bază de alcool de la un pacient la altul.

4. Pentru pacienţii (bolnavi sau cu stare bună) care se prezintă pentru asistenţă medicală sau pentru controale de rutină, asiguraţi distanţarea fizică prin implementarea strategiilor cum ar fi:

  • separaţi bolnavii de pacienţii cu stare bună prin programarea acestor vizite în perioade diferite ale zilei (de exemplu, vizite pentru cei cu stare bună dimineaţa și vizite pentru bolnavi după-amiaza), prin plasarea pacienţilor bolnavi în zone diferite ale unităţii sau prin chemarea pacienţilor bolnavi într-o zonă diferită de cei în care se vor prezenta cei cu stare bună (atunci când spaţiul permite).
  • reduceţi aglomeraţia în zonele de așteptare, solicitând pacienţilor să rămână afară (de exemplu, să rămână în vehiculele lor, dacă este cazul), până când sunt chemaţi în unitate pentru programarea lor.
  • asiguraţi-vă că măsurile de distanţare fizică, cu păstrarea acel puţin 1,8 metri între pacienţi și vizitatori, sunt menţinute pe parcursul tuturor momentelor vizitei, inclusiv check-in, check-out, proceduri de screening și monitorizare postvaccinare. Utilizaţi strategii precum bariere fizice, semne, corzi și marcaje ale podelei;
  • utilizaţi comunicaţiile electronice cât mai mult posibil (de exemplu, completarea documentelor necesare online în avans), pentru a minimiza timpul petrecut de pacienţi la cabinet; de asemenea, minimizaţi distribuirea de materiale, cum ar fi clip-boarduri sau pixuri.

Există recomandări pentru administrarea vaccinului gripal în alte spaţii decât cabinetul medicului (de exemplu, farmacii, clinici temporare, clinici satelit sau alte spaţii)?

        Da. Au fost elaborate instrucţiuni pentru administrarea vaccinurilor în farmacii, clinici temporare, satelit etc., precum și prin unităţi de asistenţă mobilă și vizite la domiciliu.

        Principiile generale enunţate pentru unităţile de asistenţă medicală ar trebui să fie aplicate și pentru aceste metode alternative de vaccinare, cu precauţii suplimentare privind distanţarea fizică, cum ar fi:

  • furnizarea de ore specifice de programare sau alte strategii pentru a gestiona fluxul pacienţilor și a evita aglomeraţia;
  • asigurarea de personal și resurse suficiente pentru a ajuta la deplasarea pacienţilor prin clinică cât mai repede posibil;
  • prevenirea aglomerării în orice moment, mai ales pentru populaţiile cu risc mai mare de infecţii severe cu COVID-19;
  • configurarea unui flux unic și folosirea de semne, corzi sau alte măsuri pentru direcţionarea traficului de pacienţi și asigurarea distanţării fizice între aceștia;
  • organizarea unei zone de vaccinare separate sau a unor ore separate pentru persoanele cu risc crescut de îmbolnăvire severă de COVID-19, cum ar fi adulţii în vârstă și persoanele cu afecţiuni medicale subiacente, atunci când este posibil;
  • selectarea unui spaţiu suficient de mare pentru a asigura o distanţă minimă de 1,8 metri între pacienţii aflaţi la rând sau în zonele de așteptare pentru vaccinare, între punctele de vaccinare și în zonele de monitorizare postvaccinare. Comitetul consultativ pentru practicile de imunizare le recomandă furnizorilor să ia în considerare observarea pacienţilor timp de 15 minute după vaccinare, pentru a reduce riscul de vătămare în cazul în care aceștia leșină.

N.B.: Conform „Programului-cadru de prevenire și control al bolilor transmisibile cu impact în sănătatea publică” al României, în fiecare an, MS și CNSCBT (INSP) elaboreză înaintea debutului sezonului epidemic de gripă (septembrie) „Metodologia de supraveghere și control al gripei” în sezonul care urmează. Metodologia cuprinde un capitol important dedicat „vaccinării antigripale a populaţiei” și este trimisă DSP-urilor judeţene, tuturor participanţilor la supravegherea gripei (medici de familie, epidemiologi, medici infecţioniști etc.) și altor instituţii și unităţi cu rol în prevenirea și controlul gripei. Fără îndoială că în contextul pandemiei de COVID-19, CNSCBT va include în metodologia pentru sezonul de gripă care urmează măsuri și recomandări adaptate situaţiei actuale ţinând cont și de recomandările OMS și ECDC.

asemanari si deosebiri gripa covid


Notă autor:

Bibliografie

CDC-Atlanta [www.cdc.gov:Frequently Asked Influenza (Flu) Questions: 2020-2021 Season)]
CDC – Atlanta: https://www.cdc.gov/flu/
ECDC (www.ecdc.eu): Weekly influenza update, week 16, April 2020
GISRS [WHO (www.who.int)]: FluNet Summary:17 August 2020
GISRS [WHO (www.who.int)]: Influenza update – 37:17 August 2020 – map
CDC – Atlanta (www.cdc.gov): Similarities and Differences between Flu and COVID-19

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe