Newsflash
Dosar

Colegii medicale: puncte de vedere

de Dan M. DUMITRU - nov. 6 2013
Colegii medicale: puncte de vedere
O discuţie care, în opinia prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), va trebui să mai aibă loc, este aceea cu privire la statutul rezidentului care a promovat prima etapă de rezidenţiat – trunchiul comun – şi a celui care nu a promovat-o: „Să vedem ce trunchiuri comune se vor face şi ce se va întâmpla cu absolventul care a luat examenul de ieşire din trunchiul comun. Ia o diplomă în care se specifică ce are dreptul să facă şi cum poate să fie angajat? Este o discuţie mai laborioasă pe care trebuie s-o facem împreună cu comisiile de specialitate. Noi dorim să fie stabilită clar în ordonanţă, pentru că normele se pot schimba şi iarăşi se va introduce o stare de incertitudine în sistem. Lucrurile trebuie să fie clare de la bun început“.
Preşedintele CMR spune că România este una din puţinele ţări în care rezidenţiatul este în competenţa Ministerului Sănătăţii. De regulă, în ţările europene această formă de pregătire este fie în competenţa organizaţiilor profesionale, fie în competenţa unităţilor de învăţământ. Dar aici este o chestiune de fineţe, spune acesta, „e greu să schimbi atitudinea ministerului, care doreşte să controleze el absolut totul. Ministerul ar trebui să se preocupe de modul în care se acoperă nevoia de personal medical calificat în sistem – numărul de locuri şi specializările de care are nevoie. În rest, e treaba universităţilor şi a CMR“.
Prof. dr. Ecaterina Ionescu, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din România spune că, pentru această organizaţie, actuala modalitate de admitere, pregătire şi finalizare a rezidenţiatului pare mult mai în regulă decât ceea ce se propune prin actualul proiect de lege privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, supus dezbaterii publice.
În opinia prof. dr. Ioan Lascăr, preşedintele Colegiului Medicilor din Bucureşti, propunerile privind trunchiul comun, pe lângă implicaţiile nu foarte fericite asupra calităţii pregătirii rezidenţilor, ar permite şi atribuirea tuturor absolvenţilor de medicină a sarcinii de a profesa, pentru că „la ora actuală, în conformitate cu cele negociate la momentul aderării la UE, odată cu alinierea la Tratatul de la Bologna, noi nu mai pregătim doctori prin învăţământul de licenţă, ci pregătim absolvenţi ai facultăţii de medicină; nu îi învestim cu niciun fel de responsabilitate profesională medicală. Cei care au conceput acest proiect s-au gândit că oferă o şansa tuturor doctorilor să poată profesa sub o anumită umbrelă protectoare“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe