Newsflash
Dosar

Copiii, posibile victime ale medicamentelor cu zahăr

de Dr. Nicoleta van Gelder - sept. 6 2019
Copiii, posibile victime ale medicamentelor cu zahăr

Indiferent de durata administrării lor, medicamentele lichide pediatrice care conţin zahăr cresc riscul apariţiei cariilor în rândul copiilor cu boli cronice.

VM 36, p.6 -1Medicii pediatri, spre deosebire de medicii dentiști pediatri, au ocazia și privilegiul de a influenţa primii sănătatea orală, ca parte a sănătăţii generale, dat fiind faptul că ei stabilesc primul contact de îngrijire și monitorizare cu micii pacienţi. Înaintea medicului dentist, înainte de apariţia dentiţiei sau pe parcursul erupţiei dentiţiei temporare/permanente, pediatrii ocupă o poziţie de influenţă ideală pentru prescrierea preventivă sau terapeutică a medicamentelor pediatrice. Pe de altă parte, colegii noștri pediatri au ingrata misiune de a asigura complianţa micilor pacienţi la regimul medicamentos prescris.
Medicamentele pediatrice lichide au o lungă istorie în medicină și sunt prescrise în mod curent, sunt accesibile în farmacii și acceptate ușor atât de părinţi, cât și de copii. Micii bolnavi cu afecţiuni cronice cardiace, renale, respiratorii (astm bronșic), cu leucemii etc. reprezintă un grup semnificativ de copii consumatori, de rutină și de durată, ai medicamentelor sub formă lichidă (1).

Gustul, complianţa și costul

Medicamentele lichide pediatrice (MLP) conţin agenţi de optimizare a aspectului lor, a stabilităţii, biodisponibilităţii, palatabilităţii și, implicit, a complianţei. Ele mai conţin și agenţi acizi, care acţionează ca agenţi de tamponare, cu scop de a menţine stabilitatea chimică, de a controla tonicitatea și de a asigura compatibilitatea fiziologică. Complianţa la aceste substanţe a fost cu succes optimizată prin adăugarea de zahăr.
VM 36, p.6 -2Siropul, care îmbunătăţește cel mai bine palatabilitatea MLP, a devenit forma cea mai preferată de copii și, în consecinţă, cel mai frecvent prescrisă de medicii pediatri. Din cauza acestor așa-numiţi „inactive ingredients”, multe MLP au o mare concentraţie de zahăr, un pH scăzut și o titrabilitate acidă (2).
Cu toate acestea, pentru mulţi dintre medicii pediatri, cele mai relevante criterii în funcţie de care prescriu medicaţia pediatrică sunt: greutatea corporală, costul medicamentului, favorizarea accesului și compania producătoare. Conţinutul în zahăr adăugat trece adeseori neobservat sau rămâne fie o necunoscută, fie o informaţie neimportantă.

Afectează smalţul dentar imatur

Într-adevăr, companiile farmaceutice încorporează zahăr pe scară largă, sub formă de sucroză, fructoză, glucoză, în compoziţia MLP. Sucroza este cel mai frecvent folosită, ca urmare a proprietăţilor sale conservante, antioxidante, solvente și de îngroșare. În plus, este ieftină, nonhigroscopică și ușor de procesat. Dar toate MLP optimizate cu zahăr posedă o înaltă vâscozitate și aderenţă la smalţul dentar și, în plus, sunt foarte ușor fermentate de bacteriile orale acidogene (3).
Cu toate avantajele lor, MLP îndulcite cu zahăr au și efecte secundare nedorite, care compromit sănătatea dentară mai ales a copiilor cu o sănătate generală deja compromisă, copiii cu boli cronice.
În consecinţă, în ultimul timp, printre medicii dentiști pediatri se înregistrează o îngrijorare crescândă referitoare la zahărul ascuns din MLP, în special pentru copiii cu boli cronice (4). Este un fapt bine cunoscut că dinţii temporari sunt mai puţin mineralizaţi (78%) decât dinţii permanenţi (98%). În plus, suprafaţa smalţului lor este încă imatură imediat după erupţia lor, ceea ce le garantează o vulnerabilitate aparte la caria dentară (5).
În ultima decadă, literatura știinţifică abundă în „evidence based documents” referitoare la relaţia dintre MLP și caria dentară, însă observaţii clinice de lungă durată privind cariile rampante induse de MLP datează încă din anii 1953, când James P.M. și Parfitt G.J. (7) au descris cariile extinse de pe faţa palatinală și linguală a dinţilor copiilor care înghiţeau suplimente de fier sub formă de sirop. Cel mai concluziv studiu este considerat cel realizat de Roberts și Feigal, care au arătat că administrarea continuă a MLP cu zahăr cauzează apariţia cariilor dentare și a gingivitelor. Rekola a arătat că sucroza ori fructoza combinată cu sorbitol produce o scădere marcată și de lungă durată a pH-ului plăcii bacteriene cariogene.

„Sugar-free” sau „noncariogenic”

Ca o consecinţă a îngrijorărilor legate de potenţialul cariogen al MLP, companiile farmaceutice au introdus pe piaţă MLP cu înlocuitori de zahăr, așa-numitele medicamente „sugar-free” îndulcite cu xylitol, manitol și sorbitol. Deși înlocuitorii de zahăr sunt priviţi cu rezerve de mulţi medici pediatri, MLP „sugar free” sunt doar cu 10% mai scumpe și nu își pierd niciuna dintre caracteristicile precedente. Din contră, sunt la fel de eficiente și, în plus, prin lipsa zahărului, înfometează bacteriile cariogene (8). Deoarece „sugar-free” poate fi interpretat drept „sweet-free”, denumirea de „sucrose-free” sau de „noncariogenic” ar putea îmbunătăţi atitudinea profesioniștilor în faţa promovării acestora. Iar costurile mai mari asumate în procurarea lor ar putea proteja copilul de multe complicaţii medicale și dentare care, potenţial, presupun un cost și mai mare pentru tratarea lor.
Este adevărat că administrarea de MLP este, de regulă, de scurtă durată. Însă copiii cu boli cronice sau cu infecţii respiratorii banale, dar frecvente, se întâlnesc zilnic cu ele. E adevărat că ingredientele active sunt necesare, iar pentru unii sunt chiar vitale în menţinerea sănătăţii, însă ingredientele inactive, dacă rămân neobservate, pot produce grave daune sănătăţii dentare, în lipsa unor recomandări de îngrijire orală după administrarea acestora (8-10).
Mulţi părinţi, deși sunt conștienţi de efectul cariogen al zahărului adăugat, se îngrijorează doar de biscuiţii și bomboanele ingerate de copil, ignorând componenta dulce ascunsă din MLP. Oricum, opinia generală este că medicii pediatri sunt principalii responsabili pentru prescrierea de MLP cu zahăr, dar și pentru informarea suplimentară a părinţilor. Este, deci, esenţial ca medicii pediatri să fie conștienţi de implicarea zahărului în etiologia cariei dentare și să decidă în cunoștinţă de cauză prescrierea lor. Monitorizarea copiilor cu boli cronice de către un medic dentist pediatru este, în consecinţă, obligatorie încă de la iniţierea terapiei cu MLP (11-13). Cooperarea dintre medicul pediatru și medicul dentist pediatru rămâne însă, deocamdată, o provocare interdisciplinară.
Consumul de durată și în secvenţe repetate (inclusiv seara la culcare sau în timpul nopţii) a MLP orale, bun substrat acidogen pentru bacteriile cariogene, poate fi incriminat ca factor etiologic și/sau agravant pentru eroziuni și carii dentare severe. Iată care ar fi motivele (6):
1. Deși saliva joacă un potenţial rol-cheie împotriva demineralizării primare, volumul salivar scade semnificativ în timpul nopţii. În plus, anumite medicamente, precum anticonvulsivantele, sedativele sau antihistaminicele, scad și mai mult volumul salivar, prin mecanismul lor de acţiune. Uscăciunea cavităţii orale de peste noapte creează un mediu foarte favorabil metabolismului bacteriilor cariogene.
2. La copiii mici, clearance-ul salivar este semnificativ mai mic decât la adulţi, ca urmare a fluxului salivar mai mic, dar și a lipsei abilităţii de coordonare și stimulare musculară regională.
3. Lipsa interesului sau a abilităţii copilului de a elimina particulele reţinute în gură după ingurgitarea alimentelor/lichidelor.
4. Prezenţa carbohidraţilor fermentabili în concentraţie mare în MLP poate facilita dezvoltarea S. mutans și rapida metabolizare a zahărului în acizi, deci iniţierea demineralizării smalţului.


Notă autor:

1. Girish Babu K.L., Doddamani G.M.,1 Kumaraswamy Naik L.R.,2. Pediatric liquid medicaments – Are they cariogenic? An in vitro study. J Int Soc Prev Community Dent. 2014 May-Aug; 4(2): 108-12
2. Neves B.G.1, Pierro V.S., Maia L.C. Pediatricians’ perceptions of the use of sweetened medications related to oral health. .J Clin Pediatr Dent. 2008 Winter; 32(2): 133-7
3. Valinoti A.C.1, da Costa L.C. Jr. Are Pediatric Antibiotic Formulations Potentials Risk Factors for Dental Caries and Dental Erosion? 2016 Aug 22; 10:420-30. eCollection 2016
4. James P.M., Parfitt G.J. Local effects of certain medicaments on the teeth. Br Med J. 1953; 2:1252-3. [PMC free article] [PubMed] [Google Scholar]
5. Girish Babu K.L.1, Doddamani G.M.2, Kumaraswamy Naik L.R. Knowledge, attitude, and practice of pediatricians regarding pediatric liquid medicaments. Eur J Dent. 2017 Jan-Mar; 11(1): 106-10. doi: 10.4103/ejd.ejd_222_16
6. Al.-Humaid J. Sweetener content and cariogenic potential of pediatric oral medications: A literature review. Int J Health Sci (Qassim). 2018 May-Jun; 12(3): 75-82
7. James P.M., Parfitt G.J. Local effects of certain medicaments on the teeth. Br Med J. 1953; 2:1252-3. [PMC free article] [PubMed] [Google Scholar]
8. Nizel A.E., Papas A.S. 3rd ed. Philadelphia, PA: WB Saunders; 2002. Nutrition in Clinical Dentistry; 132-40. [Google Scholar]
9. Subramaniam P., Nandan N. Cariogenic potential of pediatric liquid medicaments - an in vitro study. J Clin Pediatr Dent. 2012; 36: 357-62. [PubMed] [Google Scholar]
10. Agrawal N., Shashikiran N.D., Vanka A., Thakur R., Sandhu S.S. Cariogenic potential of most commonly prescribed liquid oral medicines for children. Peo J Sci Res. 2010;.3:.7-10. [Google Scholar]
11. Peres K.G., Oliveira C.T., Peres M.A., Raymundo Mdos S., Fett R. Sugar content of liquid oral medicines for children. Rev Saude Publica. 2005; 39: 486-9. [PubMed] [Google Scholar]
12. Van Gelder N. Factori nutriţionali cu potenţial preventiv în controlul cariei dentare la copii şi adolescenţi. O analiză sistematică. Teza de disertaţie. Masterat de Nutriţie și Calitatea Vieţii. UMF Cluj Napoca. 2018
13. Babu K.L., Rai K., Hedge A.M. Pediatric liquid medicaments - do they erode the teeth surface? An in vitro study: Part I. J Clin Pediatr Dent. 2008;.32:.189-94. [PubMed] [Google Scholar]

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe