Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  PROIECTE  »  Dosar

Cutia de ciocolată, șpagă pentru medici

Viața Medicală
Drd. Rareș Voroneanu vineri, 28 mai 2021

Foarte des se vorbește în mass-media despre un subiect care se pare că generează multe dispute și chiar probleme – oferirea unei cutii de ciocolată.

Într-adevăr, multe lucruri despre acest subiect nu se prea cunosc, și asta nu din cauza ignoranţei, ci pur și simplu pentru că nu ne trec prin cap.

        Noul Cod Penal reglementează, în articolul 289, infracţiunea cunoscută sub numele de „Luare de mită”. Astfel, fapta funcţionarului public care, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, pretinde ori primește bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică sau de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârșit fapta. Cum s-ar explica acest lucru? Dacă medicul X, în mod direct sau indirect, primește (pentru sine sau pentru altul) o ciocolată în mână sau dacă ciocolata este lăsată pe biroul din cabinet (pentru el sau pentru un coleg), înseamnă că X a primit foloase necuvenite. În legătură cu banii, nu cred că se pun probleme de interpretare, în schimb, în legătură cu termenul „foloase” există câteva precizări. „Foloase” înseamnă, de exemplu, ciocolata la care tocmai ne-am referit, eventuale bunuri, vacanţe și așa mai departe.

        Se pedepsește și promisiunea. Adică, nu este necesară remiterea cutiei de ciocolată pe loc, aceasta poate fi făcută chiar și după îndeplinirea actului medical. Dar trebuie știut că folosul primit trebuie să aibă legătură cu „îndeplinirea, neîndeplinirea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri”. Practic, ce înseamnă acest fapt? Îl ajutăm pe Y să ajungă mai repede în cabinetul nostru din spitalul de stat pentru că s-a oferit să ne dea cadou o simplă cutie cu ciocolată.

        Aducerea la cunoștinţă a unei asemenea reglementări e foarte importantă. Pe lângă faptul că riscăm să ne pierdem locul de muncă, autorităţile publice vor confisca și respectivele bunuri.

Etichete: legislatie cadouri medici spaga

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.