Newsflash
Dosar

Dan, mai mult decât un prieten

de George LITARCZEK - iul. 25 2014
Dan, mai mult decât un prieten
Dan… ce îmi sugerează acest prenume? Rude, prieteni sau cunoştinţe? Cronologic, primul Dan cunoscut de mine este vărul meu, Dan Basiliade, rudă de bună seamă. Al doilea este Dan Finţescu, prieten din copilărie, fiul unui coleg de liceu al tatălui meu la Liceul „Carol“ din Craiova. Al treilea este Dan Setlacec, fiul preşedintelui consiliului legislativ al cărui subaltern este soţul verei tatălui meu, Măgureanu, de la care am auzit, încă înainte de 1940, de Dan. Alţi Dani cunoscuţi ulterior au fost Dan Gerota, cu care ne vom întâlni şi ulterior, fiindu-ne coleg de serviciu, şi Dan Gavriliu, cunoscut chirurg al Bucureştilor. Pe ambii i-am cunoscut pe când eram intern la secţia de ortopedie a spitalului Floreasca, prin anii 1949–1950.
Am mai auzit de Dan, în 1944, vara, în perioada de dinaintea lui 23 august când, evacuat la Cătunu-Bujoreanca, sat situat pe şoseaua dintre Bucureşti şi Ploieşti, tatăl meu, medic, având cunoscuţi pe profesorul Hortolomei şi pe conferenţiarul Burghele printre chirurgii de la Colţea, le-a făcut o vizită la Ghergani-Răcari, unde ei erau evacuaţi. Acolo a venit vorba şi de Dan.
Personal, l-am cunoscut în februarie 1945, pe vremea când eram în anul I la Facultatea de Medicină, unde el era deja preparator la Catedra de anatomie, la profesorul Popa. Nu l-am avut direct mentor, dar am luat contact personal cu el la întâlnirile de duminică după-amiaza la profesorul Popa, care locuia chiar în clădirea facultăţii. Simpatia a fost imediată şi bilaterală. Viaţa ne-a despărţit temporar, eu mi-am continuat stagiile de internat de ortopedie la Floreasca şi Brâncovenesc, de chirurgie şi medicină sportivă, iar el a lucrat, după câte ştiu, la spitalele Cantacuzino, Floreasca şi Filantropia, unde a fost puternic impresionat de prof. Amza Jianu, dr. Olănescu şi dr. Marin Popescu-Urluieni. La Floreasca i-a cunoscut pe Dan Gerota, Florian Mandache şi Silviu Carp, toţi membri ai colectivului clinicii de chirurgie de sub conducerea prof. Traian Nasta, nume mare în chirurgia epocii. Pe Marin Popescu îl menţiona mereu în legătură cu chirurgia colonului, care l-a pasionat, dar care în anii ’40–’50 avea o mortalitate extrem de mare. El a perfecţionat-o ulterior, reducând letalitatea în zona minimă pentru epoca respectivă.
Ne-am reîntâlnit în noiembrie 1950, când am fost numit preparator la Clinica chirurgicală de la Colţea, sub conducerea prof. Nicolae Hortolomei, unul dintre cei mai reputaţi chirurgi ai timpului. Dan era deja asistent al clinicii. Din acel moment începe o colaborare şi se reînnoadă o prietenie care avea să dureze până la moarte. Am vorbit la telefon ultima dată cu Dan cu două zile înaintea decesului său. Primul contact profesional l-am avut într-o noapte, fiind de gardă amândoi: a venit un caz de ulcer perforat cu simptomatologie tipică şi a trebuit să intervenim de urgenţă, în doi, iar Dan mi-a dat mie locul operatorului. El a făcut rahianestezia, iar eu intervenţia. Prima de acest fel pentru mine.
Trebuie să mărturisesc că atât Dan, cât şi eu am avut un noroc deosebit că prof. Hortolomei ne-a reţinut în clinică. În primul rând, mediul profesional era complet diferit în comparaţie cu standardele timpului. Profesorul avea o cu totul altă viziune asupra chirurgiei, el pledând pentru o chirurgie fiziologică şi strâns legată de biologicul pacientului şi nu numai de problemele de tehnică propriu-zisă. În acest sens, înfiinţase un laborator de chirurgie experimentală, în care unii dintre membrii clinicii executau atât experimente de fiziologie în relaţie cu chirurgia, cât şi exerciţii cu diverse tehnici chirurgicale. În acest laborator s-au exersat tehnici de chirurgie vasculară, cardiacă, iar eu am făcut primele anestezii cu sisteme de circuit închis şi am executat primele intubaţii ale traheii.
La venirea mea în clinică, printre problemele principale erau chirurgia hipertireozei, de care se ocupa mai ales dr. Juvara, şi chirurgia vasculară, problemă care era delegată de profesor doctorului Ghiţescu. De asemenea, se făcuseră şi pericardectomii ca preludiu la chirurgia cardiacă propriu-zisă. Pentru atingerea acestor ţinte, profesorul Hortolomei a intuit că trebuia să rezolve o altă problemă importantă, şi anume, anestezia, în modul în care era practicată în Anglia şi Statele Unite. În acest scop adusese, cu ocazia unei călătorii în SUA, un aparat modern de anestezie cu surse de gaze (N2O, ciclopropan, eter etilic şi altele), trusa de intubaţie şi toate anexele necesare, şi i-a însărcinat pe Dan şi pe un coleg de an al său, Traian Ştefănescu, să-şi apropie tehnica anesteziei moderne. În acel moment am sosit eu în clinică, iar profesorul a preferat să-mi transfere mie această sarcină. Adevărul este că am colaborat de atunci cu Dan la rezolvarea problemei şi această colaborare a stat la baza executării primelor intervenţii de chirurgie cardiacă pe cord închis, în decembrie 1953, şi pe cord deschis sub hipotermie moderată în 1957–1958.
Prima operaţie de divulsie digitală a valvei mitrale a fost executată de prof. Hortolomei, prim ajutor fiind Dan. Tot în colaborare cu Dan am introdus şi utilizarea curarei în anesteziologie. Toate aceste ţinte au fost cu greu atinse, prin consultare de literatură de specialitate vestică interzisă în epocă. Personal, a trebuit să învăţ limba rusă pentru a citi primele broşuri despre anestezie ale lui Meşalkin din Moscova şi Grigoriev şi Anicikov din Leningrad.
În anii ’50, Dan se afirmase imperios ca un chirurg talentat, activ atât în chirurgia generală, cât şi în cea emergentă cardiacă. Tot în această perioadă a fost amenajată, în cadrul clinicii de chirurgie, o secţie separată pentru chirurgia cardiacă, cu sală proprie de operaţie, acest lucru fiind impus de accidentele septice apărute la bolnavii cardiaci operaţi şi cazaţi împreună cu bolnavii digestivi şi pulmonari în marile saloane ale clinicii. Tot aici trebuie să menţionez şi apariţia în clinică a unui nou conferenţiar care l-a înlocuit pe Cuti Juvara, mâna dreaptă a profesorului Hortolomei, spre marea dezamăgire a profesorului şi a membrilor clinicii. A fost Voinea Marinescu, un medic provenit de la secţia de chirurgie a spitalului din Târgovişte, unde lucrase cu dr. Benone Georgescu, chirurg cunoscut aşa cum binecunoscuţi erau mai toţi chirurgii din spitalele de provincie care făcuseră externat, internat şi secundariat în centrele clinice mari din Bucureşti, Cluj sau Iaşi. Fusese la Moscova, unde îşi făcuse doctoratul în chirurgie toracică. Spre norocul nostru, nu a făcut schimbări de personal în clinică, în afară de îndepărtarea lui Cuti Juvara pe care l-a numit şef la Spitalul Caritas, şi a profitat de pregătirea fiecăruia dintre noi pentru a-şi atinge scopurile personale şi a se afirma în chirurgia toraco-pulmonară şi apoi în cea cardiovasculară. Dar fiind secretar al Academiei Române şi apoi ministru al sănătăţii, a fost de mare ajutor, mijlocind dotarea clinicii cu cele necesare noilor preocupări. În acest mediu ameliorat şi cu mijloacele necesare, s-au putut realiza primele intervenţii pe cord deschis cu întreruperea temporară a circulaţiei sub hipotermie moderată (1957–1958). Pentru realizarea acestui tip de intervenţie, colaborarea dintre chirurg şi anestezist a trebuit să fie foarte strânsă, iar tehnica a fost copiată după Bigelow (Canada), Swan (Denver, SUA) şi Derra (Germania). În 1958, Derra a venit în România şi a făcut două intervenţii demonstrative, după ce Dan reuşise să facă primele două cazuri. Ulterior, la Colţea, au fost executate peste 130 de astfel de intervenţii.
Anul 1960 a fost unul crucial pentru clinica prof. Hortolomei: aceasta a fost mutată într-un nou local, Spitalul Clinic Fundeni. Condiţiile, atât ca spaţiu, cât şi ca dotări, erau superioare celor de la Colţea. Mutarea a coincis şi cu revenirea în ţară a dr. Marian Ionescu, care fusese trimis de Voinea în SUA pentru a se antrena în chirurgia cardiacă pe cord deschis sub circulaţie extracorporală. Marian, Macu cum i se spunea familiar, provenea tot de la Târgovişte şi era un medic cu bună pregătire profesională care ajunsese să stăpânească foarte bine tehnicile chirurgiei cardiace. La venirea în Fundeni comandase întreaga aparatură necesară unei bune desfăşurări a acestui nou tip de intervenţii. Investiţia făcută era de neimaginat pentru perioada respectivă, dar a creat condiţiile necesare. Abordarea acestui nou domeniu al chirurgiei a început bineînţeles experimental, pe câini. Au fost executate intervenţii în normotermie, dar a fost experimentată şi tehnica hipotermiei, care permite opriri circulatorii în jur de o oră. Dan a participat la aceste experienţe din 1960 până în 1962, când tehnicile au fost introduse în clinică.
Dan a activat în domeniul chirurgiei cardiace până în 1964, timp în care a abordat toată gama de intervenţii uzitate şi părea că aceasta va fi specializarea sa. Dar n-a fost să fie, întrucât Voinea avea alte intenţii, voia să-l promoveze pe Marian în noul domeniu, astfel că i-a dat acestuia conducerea sectorului de chirurgie cardiacă, iar lui Dan cel de chirurgie generală. Aşa a trebuit să se dedice chirurgiei generale în care a abordat o serie de domenii mai speciale, cum ar fi: chirurgia glandei suprarenale, chirurgia colică etc. Principiul său era acela de a oferi pacientului un maximum de şanse, să facă maximum posibil chiar în faţa unor dificultăţi şi riscuri mai mari. Un lucru important pentru evoluţia pacienţilor era faptul că nu traumatiza ţesuturile, opera precis, rapid, didactic, fără a fi teatral. De obicei era ajutat de tinerii clinicii pe care îi creştea în meserie. Nu monopoliza activitatea operatorie, aşa cum am putut vedea la unii dintre chirurgii cu care am avut ocazia să colaborez. Atmosfera în sala de operaţie era destinsă, din când în când profesorul îşi muştruluia ajutoarele într-un mod mai glumeţ şi cu un vocabular pe care nu-l pot reproduce, dar l-aş caracteriza ca buf, şi asta chiar în momentele mai dificile ale intervenţiei. În relaţiile cu colaboratorii, cu subalternii şi personalul clinicii era cât se poate de exigent, dar de obicei prietenos şi niciodată grosolan sau insultător.
Era un şef agreabil şi foarte iubit de colaboratori. Atunci când striga mai tare nu avea o atitudine jignitoare.
A plecat la pensie la scurt timp după împlinirea vârstei de 65 de ani. Toţi ne-am întrebat de ce? Adevărul este că a avut o cauză medicală certă pe care a tratat-o incomplet şi care a determinat întreaga sa suferinţă între 1988 şi 2009, ca pensionar. A rămas cu o pensie ridicol de mică pentru ceea ce a reprezentat el pentru societatea românească. A fost o perioadă în care era în reală dificultate financiară. Şi aşa a mai scris câteva volume, dintre care cele privind istoria medicinii şi a chirurgiei sunt pătrunse de un real patriotism şi de revoltă.
Pentru mine, Dan a fost mai mult decât ceea ce se înţelege de obicei prin prieten. A fost un însoţitor, un sfătuitor în profesie şi o legătură afectivă în ale vieţii. Am rămas în legătură tot timpul, până în ultimele zile, şi am putut urmări tragedia creată de pierderea progresivă atât a vederii, cât şi a auzului, fapt ce l-a chinuit peste măsură. Nu a meritat o astfel de soartă. Dar îşi vor aduce mereu aminte de el atât colegii, cât şi prietenii, precum şi mulţi bolnavi care au beneficiat de profesionalismul său excepţional.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe