Newsflash
Dosar

Diferența dintre boala cauzată de coronavirus și gripa sezonieră

de Florentina Ionescu - feb. 26 2020
Diferența dintre boala cauzată de coronavirus și gripa sezonieră

Mulți români sunt curioși să afle care sunt diferențele dintre simptomele de gripă „clasică” sezonieră și boala indusă de noul coronavirus, „botezată” de experții de peste hotare COVID-19. Așa că astăzi ne-am propus să facem acest gen de material, în care explicăm diferențele dintre cele două.

Gripa și COVID-19, boala cauzată de noul coronavirus (acesta a fost denumit de specialiști SARS-CoV-2) sunt amândouă boli infecțioase respiratorii. Trebuie să reținem, însă, că deși simptomele gripei sezoniere și cele ale COVID-19 pot părea similare, cele două patologii sunt cauzate de virusuri diferite.

gripa febra simptome

Care sunt asemănările între gripa sezonieră și COVID-19

Potrivit medicului Lisa Maragakism de la Johns Hopkins, citată de site-ul hopkinsmedicine.org, există anumite trăsături similare între gripă și COVID-19:

Simptomele pot fi asemănătoare:

Atât gripa, cât și COVID-19 cauzează apariția unor simptome cum ar fi: febra, tusea, dureri prin diferite zone ale corpului, fatigabilitate, uneori chiar vărsături și diaree. Ambele pot „îmbrăca” forme ușoare sau severe; ambele pot fi chiar fatale, în cazuri rare. Ambele pot rezulta în pneumonie.

Modul prin care se transmit gripa și COVID-19:

Ambele se pot transmite de la o persoană la alta, prin particule foarte mici de salivă, care se răspândesc în aer de la o persoană infectată care tușește, strănută ori vorbește. O posibilă diferență ar fi faptul că COVID-19 se poate transmite pe calea aerului.

Gripa se poate transmite de la o persoană infectată cu câteva zile înainte de apariția simptomelor, iar despre COVID-19 se crede că se poate răspândi în aceeași manieră, însă experții nu știu acest lucru cu certitudine.

Tratamentul pentru gripă și COVID-19

Nici virusul gripal, nici coronavirusul descoperit recent în China nu se tratează cu antibiotice – această clasă de medicamente funcționează doar în cazul infecțiilor bacteriene.

Atât gripa sezonieră, cât și COVID-19 pot fi abordate prin calmarea simptomelor – cel mai bun exemplu, reducerea febrei. Cazurile severe pot necesita spitalizare și ventilație mecanică.

Prevenție

Gripa și COVID-19 pot fi prevenite prin respectarea unor reguli simple: spălarea frecventă și corectă a mâinilor cu apă și săpun, când tușim, vom tuși la îndoitura cotului, iar când suntem bolnavi, stăm acasă; limităm contactul cu persoanele care sunt infectate.

Recomandările Ministerului Sănătății

Pe site-ul Ministerului Sănătății (MS) din România există câteva informații utile despre coronavirus și boala cauzată de acesta. Câteva informații esențiale enumerate de experții MS sunt mai jos și este important să ținem cont de ele:

  • Spălați-vă mâinile de multe ori;
  • Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
  • Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile;
  • Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți;
  • Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul;
  • Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
  • Utilizați masca de protecție doar în cazul in care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
  • Produsele „MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase;
  • Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puțin 14 zile;
  • Animalele de companie nu transmit coronavirus.

Diferențe majore între gripa sezonieră și COVID-19

Expertul citat de hopkinsmedicine.org enumeră și diferențele care există între gripă și boala cauzată de noul coronavirus.

Diferențe în ceea ce privește cauzele:

COVID-19 este cauzat de un virus, noul coronavirus descoperit la finalul anului 2019, care acum a fost botezat SARS-CoV-2 sau sindromul respirator acut sever coronavirus 2. Gripa, pe de altă parte, este cauzată de oricare dintre tipurile și tulpinile diferite de virusuri gripale.

Calea de transmitere

Chiar dacă gripa și COVID-19 se pot transmite în moduri similare, există și o posibilă diferență, amintesc experții. COVID-19 ar putea să se transmită pe calea aerului, ceea ce înseamnă că mici particule care rămân în aer ar putea cauza boala la alte persoane, chiar dacă persoana bolnavă nu se mai află în apropiere.

Medicație antivirală

În ceea ce privește COVID-19, medicamentele antivirale sunt în prezent testate și studiate, pentru ca oamenii de știință să afle dacă acestea pot calma simptomele. Puteți citi mai multe aici despre un medicament antiviral testat în SUA, în cadrul unui studiu clinic:

În cazul gripei, medicamentele antivirale pot fi folosite pentru abordarea simptomelor și, uneori, ele pot scurta durata bolii.

Detalii despre vaccin

Nu există, în prezent, un vaccin disponibil pentru COVID-19, deși oamenii de știință depun eforturi pentru a crea un astfel de produs.

În privința gripei, există un vaccin disponibil și este eficient, pentru a preveni unele dintre cele mai periculoase tulpini sau pentru a reduce severitatea gripei.

Mai jos sunt cele mai recente cifre referitoare la cazurile raportate de coronavirus în lume: 

Decese cauzate:

COVID-19 a cauzat 2.763 de decese la nivel mondial, 12 decese în Uniunea Europeană / Zona Economică Europeană, UK și Elveția. În total, conform ECDC, sunt 381 de cazuri confirmate în Europa / Zona Economică Europeană și UK.

În ceea ce privește gripa sezonieră, experții estimează 5 milioane de cazuri la nivel mondial și 650.000 de decese anual, scrie globalresearch.ca. La noi în țară, epidemia de gripă face victime în continuare. Potrivit documentelor întocmite de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, numărul de decese noi confirmate cu virus gripal în sezonul 2019-2020 a ajuns la 45.


Notă autor:

Sursa foto: rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe