Newsflash
Dosar

Dispozitivele contraceptive intrauterine, metodă cost-eficientă

de Dr. Cornelia PARASCHIV - iun. 19 2020
Dispozitivele contraceptive intrauterine, metodă cost-eficientă

DIU sunt mai cost-eficiente decât metodele cu acţiune mai scurtă, cum ar fi contraceptivele orale, au efecte sistemice minime și implică o singură decizie contraceptivă la fiecare 3,5 sau 10 ani.

Dispozitivele intrauterine (DIU) sunt contraceptive reversibile cu acţiune de lungă durată (LARC), cu utilizare pe o perioadă cuprinsă între trei și zece ani. Spre deosebire de sterilizarea chirurgicală, efectul contraceptiv al steriletului este complet și rapid reversibil. Capacitatea de concepţie se restabilește, în medie, la câteva săptămâni de la înlăturarea steriletului (după următoarea menstruaţie).

În SUA, 10% dintre femeile care utilizează contracepţia folosesc DIU, datorită avantajelor acestora faţă de contraceptivele orale: eficienţă crescută și efecte sistemice minime. Acţionează timp de 3,5 sau 10 ani. FDA a aprobat cinci tipuri de DIU. Patru sunt de tip hormonal, cu eliberare de levonorgestrel (LNG-DIU), cu doze de 13,5 mg, de 19,5 mg, respectiv de 52 mg, acestea din urmă fiind eficiente timp de 5 ani. În caz de utilizare a LNG-DIU, probabilitatea medie a sarcinii este de aproximativ 0,2-0,9% în decursul unui an. Al cincilea este pe bază de cupru (Cu-DIU) și este eficient pentru 10 ani.

Contracepţia, pe diferite căi

În UE, se folosesc predilect LNG-DIU. Pe lângă contracepţie, indicaţiile autorizate pentru utilizarea sa includ gestionarea sângerărilor menstruale abundente și protecţia endometrială în timpul terapiei de substituţie a estrogenului.

sterilet

Steriletul cu levonorgestrel (LNG-DIU) este un dispozitiv mic elastomeric în forma literei T. Lungimea tijei verticale este de 30-32 mm, iar lungimea tijei orizontale de 28-30 mm. În tija verticală este inserat un miez de LNG. S-au demonstrat efecte ale LNG-DIU asupra mucusului cervical, dar nu este înţeles pe deplin cât de rapid sunt stabilite astfel de schimbări. Într-un mic studiu descriptiv, mucusul colului uterin a rămas penetrant pentru spermatozoizi până la 5 zile după introducerea a 52 mg LNG-DIU. În termen de o lună după inserţie, concentraţii intra­uterine mari de LNG induc atrofie endometrială. În plus, modificările distincte care apar în joncţiunile intercelulare între epiteliul endometrial și celulele stromale și o creștere a numărului celulelor fagocitice endometriale pot contribui la efectul contraceptiv. Efectele asupra endometrului și a mucusului cervical sunt similare pentru cele două tipuri, de 13,5 și 52 mg LNG-DIU.

DIU pe bază de Cupru sunt dispozitive non-hormonale, cu baza din plastic (de regulă, în forma literei T), pe care este înfășurat un fir subţire din cupru. Unele conţin un miez de argint sau de alt metal nobil, pentru prevenirea coroziunii cuprului. Un Cu-DIU este eficient imediat după introducere, fertilizarea fiind inhibată prin efectul cuprului asupra ovulului și a spermei. Modificările aduse compoziţiei mucusului cervical inhibă, de asemenea, penetrarea spermatozoizilor. Dacă fertilizarea a avut deja loc, reacţia inflamatorie endometrială s-a dovedit a avea un efect anti-implantare.

Contraindicaţii

Majoritatea femeilor pot utiliza un DIU. Nu este necesar un test Papanicolau înainte de inserarea dispozitivului, cu excepţia cazului în care se suspectează leziuni de col uterin.

Contraindicaţiile includ: infecţia pelvină actuală, de obicei boală inflamatorie pelvină (PID), cervicita mucopurulentă cu BTS suspectată, TB pelvină, avortul septic sau endometrită puerperală ori sepsisul în ultimele trei luni; anomaliile anatomice care distorsionează cavitatea uterină; boala trofoblastică gestaţională cu niveluri serice persistente de beta-hCG (o contraindicaţie relativă, deoarece lipsesc datele de susţinere); sângerarea vaginală inexplicabilă; cancerul de col uterin sau cancerul endometrial; graviditate. Pentru LNG-DIU, contraindicaţiile includ și cancerul de sân sau alergia la levonorgestrel, iar pentru Cu-DIU, boala Wilson sau alergia la cupru.

Condiţiile care nu contraindică DIU includ credinţele religioase care interzic avortul, deoarece DIU nu sunt abortive. Istoricul de boală inflamatorie pelvină, de BTS sau de sarcină ectopică nu contraindică inserarea DIU.

Efectele adverse, rare

Sângerarea vaginală se oprește complet la 1 an la 6% dintre femeile care utilizează LNG-DIU timp de trei ani și la 20% dintre femeile care au utilizat un LNG-DIU timp de cinci ani. Unele tipuri de Cu-DIU – cupru T380 – pot provoca sângerări menstruale mai grele și crampe mai severe, care răspund la AINS. Femeilor trebuie să li se comunice aceste efecte înainte de inserarea DIU, deoarece informaţiile le pot ajuta să decidă ce tip de DIU să aleagă. Efectele hormonale rare (acnee, hirsutism, cefalee, creștere în greutate, scăderea libidoului) pot fi motiv de renunţare la 52 mg LNG-DIU în până la 12% dintre cazuri.

Ratele medii de expulzare a DIU sunt de obicei <5% în primul an de la inserare. La șase săptămâni de la introducere, va fi nevoie ca un clinician să confirme plasarea corectă a DIU, prin examinarea cervixului.

O complicaţie redutabilă este perforaţia uterină, dar care apare foarte rar (1/1.000 de inserţii DIU). Rareori, boala inflamatorie pelvină se dezvoltă în prima lună după inserarea DIU, prin antrenarea bacteriilor în cavitatea uterină în timpul introducerii dispozitivului. Totuși, riscul este scăzut, iar profilaxia de rutină cu antibiotice nu este indicată. Dacă se dezvoltă PID, se vor administra antibiotice. Cu excepţia primei luni după introducere, DIU nu cresc riscul de PID.

Incidenţa sarcinii ectopice este mult mai mică la utilizatoarele de DIU faţă de femeile care nu utilizează nicio metodă contraceptivă. Însă, dacă o femeie rămâne însărcinată în timp ce un DIU este în vigoare, riscul de sarcină ectopică, dar și de complicaţii este crescut, iar ea trebuie evaluată prompt.

Steriletele reduc riscul de hiperplazie și cancer endometrial

Utilizarea LNG-DIU poate ameliora durerile și sângerările la femeile cu adenomioză și endometrioză. Utilizarea Cu-DIU reduce în mod semnificativ riscul de dezvoltare a cancerului endometrial (CE). Există dovezi solide că LNG-DIU reduc semnificativ riscul de cancer și hiperplazie endometrială (HE). În prezent, LNG-DIU este una dintre cele mai eficace metode de tratament al HE, la 96% dintre femeile cu hiperplazie fără atipii dispozitivul ducând la regresia modificărilor respective.


Notă autor:

Bibliografie:
1. Diedrich JT1 et al. Long-acting reversible contraception in adolescents: a systematic review and meta-analysis Am J Obstet Gynecol. 2017 Apr;216(4).
2. https://www.msdmanuals.com/professional/gynecology-and-obstetrics/family-planning/intrauterine-device-iuds-iud#v39505344
3. FSRH Clinical Guideline: Intrauterine Contraception (September 2019) https://www.fsrh.org/standards-and-guidance/documents/ceuguidanceintrauterinecontraception/
4. WHO Family Planning: A global handbook for providers. 2018.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe