Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  PROIECTE  »  Dosar

DZ poate afecta orice familie

Viața Medicală
Dr. Roxana DUMITRIU vineri, 16 noiembrie 2018
La 14 noiembrie este marcată Ziua mondială de luptă a împotriva diabetului zaharat, la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet (FID). Anul acesta, tema principală este diabetul zaharat și familia. Campania subliniază problemele întâlnite de familiile în care există cazuri de diabet zaharat. Anxietatea, frica, nesiguranţa sunt doar câteva dintre sentimentele care macină rudele acestor pacienţi. Statisticile arată că, în prezent, la nivel mondial, una din unsprezece persoane (peste 425 de milioane) trăiește cu diabet zaharat, jumătate dintre acestea nefiind diagnosticate. Se preconizează că în 2030 numărul celor afectaţi va ajunge la 522 de milioane. Patru milioane de decese cauzate de diabet au fost raportate în 2017, multe dintre ele putând fi prevenite.
    În România, campania „Controlează-ţi diabetul”, coordonată de Societatea Română de Diabet, Nutriţie și Boli Metabolice (SRDNBM), continuă și anul acesta cu a 11-a ediţie. La începutul lunii noiembrie a avut loc la Iași un simpozion știinţific, în cadrul căruia s-au ţinut sesiuni de testare gratuită a glicemiei și a hemoglobinei glicozilate. Prof. dr. Romulus Timar (președintele SRDNBM) a declarat că în judeţele Iași, Bacău, Botoșani, Neamţ, Suceava și Vaslui, 12,38% din populaţia adultă, cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani, suferă de diabet zaharat.
Situaţii asemănătoare mai sunt doar în Muntenia – 13,39%, respectiv în zona Bucureşti-Ilfov, unde incidenţa este de 12,79%. Rezultatele studiului PREDATORR au fost surprinzătoare pentru iniţiatorii campaniei, prof. dr. Maria Moţa așteptându-se ca în Ardeal sau Banat prevalenţa să fie mai mare din cauza obiceiurilor alimentare.
    Tot cu ocazia acestei zile, mai multe clinici și organizaţii nonguvernamentale din ţară pun la cale sesiuni de educaţie medicală şi testare gratuită. Datele FID arată că 80% din cazurile de diabet zaharat de tip 2 pot fi prevenite, condiţia fiind adoptarea unui stil de viaţă sănătos.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.