Newsflash
Dosar

DZ poate afecta orice familie

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - nov. 16 2018
DZ poate afecta  orice familie
La 14 noiembrie este marcată Ziua mondială de luptă a împotriva diabetului zaharat, la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet (FID). Anul acesta, tema principală este diabetul zaharat și familia. Campania subliniază problemele întâlnite de familiile în care există cazuri de diabet zaharat. Anxietatea, frica, nesiguranţa sunt doar câteva dintre sentimentele care macină rudele acestor pacienţi. Statisticile arată că, în prezent, la nivel mondial, una din unsprezece persoane (peste 425 de milioane) trăiește cu diabet zaharat, jumătate dintre acestea nefiind diagnosticate. Se preconizează că în 2030 numărul celor afectaţi va ajunge la 522 de milioane. Patru milioane de decese cauzate de diabet au fost raportate în 2017, multe dintre ele putând fi prevenite.
    În România, campania „Controlează-ţi diabetul”, coordonată de Societatea Română de Diabet, Nutriţie și Boli Metabolice (SRDNBM), continuă și anul acesta cu a 11-a ediţie. La începutul lunii noiembrie a avut loc la Iași un simpozion știinţific, în cadrul căruia s-au ţinut sesiuni de testare gratuită a glicemiei și a hemoglobinei glicozilate. Prof. dr. Romulus Timar (președintele SRDNBM) a declarat că în judeţele Iași, Bacău, Botoșani, Neamţ, Suceava și Vaslui, 12,38% din populaţia adultă, cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani, suferă de diabet zaharat.
Situaţii asemănătoare mai sunt doar în Muntenia – 13,39%, respectiv în zona Bucureşti-Ilfov, unde incidenţa este de 12,79%. Rezultatele studiului PREDATORR au fost surprinzătoare pentru iniţiatorii campaniei, prof. dr. Maria Moţa așteptându-se ca în Ardeal sau Banat prevalenţa să fie mai mare din cauza obiceiurilor alimentare.
    Tot cu ocazia acestei zile, mai multe clinici și organizaţii nonguvernamentale din ţară pun la cale sesiuni de educaţie medicală şi testare gratuită. Datele FID arată că 80% din cazurile de diabet zaharat de tip 2 pot fi prevenite, condiţia fiind adoptarea unui stil de viaţă sănătos.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe