Newsflash
Dosar

Ecuaţia cu trei (ne)cunoscute

de Dr. Maria DRAGOTĂ - nov. 14 2014
Ecuaţia cu trei (ne)cunoscute

Diagnosticul de moarte cerebrală = criterii de diagnostic + medici + aparatură. Cât de importante sunt criteriile neurofiziologice în diagnosticul de moarte cerebrală? Poate fi acesta un diagnostic exclusiv clinic? Medicii neurologi sau neurochirurgi care pun diagnosticul de moarte cerebrală au nevoie de o pregătire specială? La aceste întrebări şi nu numai au răspuns medici din specialităţile implicate în declararea morţii cerebrale, care ne-au ajutat să aflăm (ne)cunoscutele acestei ecuaţii complexe.

 
 
 
 
 
 
 
 

Diagnosticul neurologic al morţii cerebrale

 

   Examinarea clinică minuţioasă, realizarea testului de apnee şi înregistrarea unei electroencefalograme cu cel puţin 20 de canale, repetate la şase ore interval, constituiau, până de curând, protocolul de stabilire a diagnosticului de moarte cerebrală în România, explică prof. dr. Dafin Mureşanu, preşedintele Societăţii de Neurologie din România. Acesta menţionează că electroencefalografia, potenţialele evocate (vizuale, auditive şi somato-senzoriale) şi examinarea Doppler transcraniană aduc informaţii esenţiale în susţinerea diagnosticului de moarte cerebrală. Angiografia cerebrală este considerată „standard de aur“, însă argumentele aduse de tehnicile neurofiziologice sunt de cele mai multe ori suficiente pentru certificarea statusului de moarte cerebrală. Deşi diagnosticul de moarte cerebrală este în principal clinic, din considerente etice sunt necesare examinări complementare: neurofiziologice (EEG, potenţiale evocate, eco-Doppler transcranian) şi imagistice (angio­grafie cerebrală, scintigrafie cerebrală, măsurarea consumului cerebral de oxigen), subliniază profesorul Mureşanu.
   Deoarece există cazuri particulare, situaţii-capcană – intoxicaţii, alterări metabolice etc. – înşelătoare, prof. dr. Ovidiu Băjenaru este de părere că EEG ar trebui folosită constant în diagnosticul de moarte cerebrală. În situaţiile când este foarte clară etiologia stării comatoase în stadiu foarte avansat, ce ajunge să aibă semnele de moarte cerebrală, sunt suficiente criteriile clinice. Pe de altă parte, şi pentru siguranţa psihologică a medicului şi a aparţinătorilor pacientului declarat în moarte cerebrală, dar şi medico-legal, utilizarea EEG în parametri standardizaţi, conform ghidurilor din întreaga lume, este uşor de realizat şi oferă certitudinea diagnosticului. Sunt multe situaţii şi există state, inclusiv unele state din SUA, în care obligatorii sunt doar criteriile clinice, iar cele paraclinice (electrofiziologice şi vasculare) sunt facultative, precizează profesorul Băjenaru. Ghidul Academiei americane de neurologie pentru moarte cerebrală recomandă că se pot folosi testele electrofiziologice, în mod particular EEG. Testul de apnee, un test clinic dar care are şi o componentă paraclinică, pentru că presupune măsurarea paCO2, este obligatoriu oriunde în lume pentru atestarea incapacităţii de funcţionare a trunchiului cerebral, deoarece moartea cerebrală înseamnă moartea trunchiului cerebral.

 

Utile vs. necesare

 

  Moartea creierului poate fi susţinută în urma examenului clinic, iar explorările neurofiziologice – electroencefalografia şi potenţialele evocate – confirmă sau infirmă diagnosticul de moarte cerebrală, constituind o metodologie ce probează pierderea ireversibilă a unor funcţii, explică şi prof. dr. Cristian Dinu Popescu. EEG cu linie izoelectrică semnifică moartea scoarţei cerebrale. Potenţialele evocate auditive prin dispariţia tuturor undelor sau numai a celor care definesc intervalul III–V au semnificaţia implicării trunchiului cerebral în procesul morţii creierului. Potenţialele somestezice nu au valoare diagnostică în cazul pacienţilor cu traumatisme vertebrale medulare cervicale, dar pot fi utilizate având ca punct de plecare stimularea periferică a nervului median. Potenţialul evocat vizual poate fi un argument suplimentar pentru absenţa reflexului fotomotor.
   Diagnosticul de moarte cerebrală este în esenţă un diagnostic clinic, iar criteriile neurofiziologice pot să-l susţină şi devin obligatorii/necesare când examenul neurologic nu poate fi complet, afirmă prof. dr. Lăcrămioara Perju-Dumbravă. În opinia sa, în anumite circumstanţe (leziuni cerebrale acute documentate imagistic), diagnosticul de moarte cerebrală poate fi exclusiv clinic.
   Pentru dr. Cristian Falup-Pecurariu, consideră că criteriile neurofiziologice sunt indispensabile în diagnosticul de moarte cerebrală, iar EEG se poate realiza la patul bolnavului. Deoarece există cauze reversibile care pot avea un tablou clinic asemănător celui de moarte cerebrală, diagnosticul nu poate fi exclusiv clinic.

 

Opinia neurochirurgilor

 

   Nu există nicio explorare funcţională care să confirme absenţa tuturor funcţiilor neurologice ale sistemului nervos central, afirmă prof. dr. Mircea Gorgan. Cu toate acestea, diverse explorări funcţionale pot confirma fenomenologia specifică morţii cerebrale, cum ar fi încetarea circulaţiei intracraniene, absenţa activităţii bioelectrice sau reducerea metabolismului aerobic cerebral. Sunt utile EEG, potenţialele evocate multimodale, ultrasonografia Doppler transcraniană, arteriografia cerebrală, scanarea cu radionuclizi. În opinia profesorului Gorgan, diagnosticul de moarte cerebrală nu poate fi unul exclusiv clinic. Cu toate acestea, examenul clinic reprezintă etapa iniţială esenţială în punerea diagnosticului, ce trebuie susţinută de investigaţiile suplimentare menţionate.
   În prezent, nu este admis un diagnostic de moarte cerebrală exclusiv clinic, ne explică prof. dr. Nicolai Ianovici. Criteriile neurofiziologice (EEG, electroretino­grama etc.) în diagnosticul de moarte cerebrală sunt obligatorii, dar nu şi suficiente. Se cunosc cazuri de come prelungite cu „linişte electrică“ pe EEG, care şi-au revenit după perioade îndelungate de timp, de aceea, în opinia universitarului ieşean, se impun şi criterii imagistice circulatorii (angiografice), care să arate lipsa circulaţiei cerebrale şi, uneori, şi un criteriu morfologic – biopsia cerebrală, care să arate leziuni ireversibile în substanţa cerebrală.
   Prof. dr. Ştefan Florian subliniază faptul că nu atât modificările, cât dispariţia activităţii bioelectrice a creierului, detectabilă pe EEG, este decisivă pentru stabilirea morţii cerebrale. Traseul izoelectric semnifică lipsa oricărei activităţi cerebrale, ca atare poate fi declarată moartea cerebrală. În opinia sa, diagnosticul nu poate fi declarat exclusiv pe baza criteriilor clinice. Un exemplu îl constituie cazurile de hipotermie severă, la care sunt încetinite toate funcţiile metabolice, pacientul având toate semnele clinice ale morţii. Există cazuri la care s-a obţinut resuscitarea chiar după câteva ore de la instalarea stopului cardiorespirator.
   Criteriile neurofiziologice în diagnosticul de moarte cerebrală sunt obligatorii, afirmă şi prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea, deoarece există riscul ca medicii să fie acuzaţi de deontologia medicală şi de familiile pacienţilor. Aşadar, examinarea clinică trebuie completată totdeauna cu cea paraclinică.
   Criteriile neurofiziologice în diagnosticul de moarte cerebrală reprezintă elementul-cheie în diagnosticul morţii cerebrale, iar acesta nu poate fi un diagnostic exclusiv clinic, susţine şi dr. Jean Ciurea.

 

Dotările centrelor din România

 

   Prof. dr. Dafin Mureşanu afirmă că, în afara centrelor universitare, testul de apnee şi realizarea EEG (sau a potenţialelor evocate) sunt posibile în majoritatea spita­lelor judeţene. Acad. Constantin Popa precizează că datele cu privire la meto­dologia de lucru şi tehnicile folosite în ţara noastră sunt cunoscute la Agenţia Naţio­nală de Transplant. Cât priveşte examenul EEG sau potenţialele evocate, acestea intră în deciziile comisiei de transplant, care le foloseşte în raport cu nevoia stabilirii cât mai exacte a mecanismului morţii cerebrale.
   Prof. dr. Ovidiu Băjenaru consideră că poten­ţialele evocate nu sunt obligatorii, ci facultative pentru diagnosticul de moarte cerebrală şi că, în mod normal, în orice spital judeţean unde există secţie de terapie intensivă şi secţie de neurologie, ar trebui să existe şi dotarea tehnică şi competenţa necesare pentru diagnosticul de moar­te cerebrală. La rândul său, prof. dr. C. D. Popescu afirmă că, din informaţiile pe care le are, electro­encefalo­grafia se poate realiza în toate spitalele judeţene. Toa­te clinicile universitare de neurologie au aparatură şi personal pregătit pentru utili­zarea potenţialelor evocate în scop diagnostic sau urmărirea evoluţiei, dar există şi aparate portabile, cu care se poate realiza explorarea electrofiziologică a donatorilor aflaţi la distanţă de centrele specializate, mai spune profesorul C. D. Popescu.

 

E nevoie de o pregătire specială?

 

   Medicii primari şi specialişti neurologi, mai ales cei cu competenţă în EEG şi potenţiale evocate, au pregătirea necesară pentru a certifica diagnosticul de moarte cerebrală, consideră prof. dr. Dafin Mureşanu. Deşi neurologii învaţă toate aceste noţiuni şi trebuie să le ştie când devin medici specialişti, problema este foarte sensibilă, pentru că sunt multe detalii clinice şi electrofiziologice, este vorba de o electroencefalo­gramă foarte riguros înregistrată, în care trebuie respectaţi anumiţi parametri de progra­mare şi înregis­trare. De aceea, neurologul trebuie să aibă foarte bune cunoştinţe de neuroelectro­fiziologie, elec­tro­encefalo­grafie, afirmă prof. dr. Ovidiu Băjenaru. Aceasta nu înseamnă o competenţă spe­cială, un training particular, ci com­petenţă în neuroelectro­fizio­logie şi în neurologia de urgenţă. Aşadar, în opinia sa, diagnosticul morţii cere­brale presupune experienţă practică şi rafinament nu atât în interpretarea datelor de moarte cerebrală, cât în excluderea artefactelor, în interpretarea greşită a unor aspecte legate de exami­narea reflexelor, a EEG. Inclusiv ghidurile interna­ţionale recomandă un neurolog experimentat.
   Acad. Constantin Popa este convins că ar trebui ca medicii implicaţi în stabilirea diagnosticului de moarte cerebrală să beneficieze de o pregătire neurologică şi neurovasculară specială, cu o durată de trei luni. Pentru orice specialist implicat în problematica transplantului, cunoaşterea examenului clinic neurologic şi neurovascular, ca şi a tehnicilor utilizate, este obligatorie.
   Prof. dr. C. D. Popescu afirmă că medicul neurolog este pregătit pentru examinarea şi depistarea disfuncţiilor caracteristice morţii cerebrale; în plus, poate obţine competenţa pentru EEG şi potenţiale evocate, iar această combinaţie ar fi una din soluţiile potrivite pentru diagnosticul morţii creierului, mai ales când examenul clinic nu poate fi realizat complet sau datele obţinute nu sunt convingătoare. Şi prof. dr. Luminiţa Perju-Dumbravă subliniază faptul că e bine ca medicii neurologi care pun diagnosticul de moarte cerebrală (pentru transplant de organe) să participe la un seminar/workshop cu această tematică. În opinia dr. Cristian Falup-Pecurariu, toate manevrele clinice şi de interpretare EEG fac parte din curricula de pregătire în rezidenţiat şi nu e nevoie de o pregătire specială.
   Prof. dr. Nicolai Ianovici arată că, în cadrul echipei complexe care stabileşte diagnosticul de moarte cerebrală, neurologul şi/sau neurochirurgul cooptaţi sunt selectaţi dintre medicii cu pregătire profesională deosebită, care apoi urmează un stagiu axat pe module de tematică clinică, paraclinică, medico-legală, etică şi juridică. Deşi în curricula de pregătire în neurochirurgie există un modul de neurofiziologie, prof. dr. Ştefan Florian consideră că neurochirurgii şi neurologii abilitaţi pentru declararea morţii cerebrale trebuie să fie familiarizaţi cu metodele electrofiziologice amintite.
   Prof. dr. A. V. Ciurea este de părere că neurologii şi neurochirurgii nu au nevoie de o pregătire specială pentru a pune diagnosticul de moarte cerebrală, deoarece intră în curricula lor de pregătire. La fel crede şi prof. dr. Mircea Gorgan, care adaugă că este indicat ca aceştia să aibă gradul de medic primar şi că există cursuri de pregătire pentru personalul medical implicat în programul de transplant.

 

Investigaţiile neurofiziologice la noi

 

   Diagnosticul morţii cerebrale presupune un examen clinic ce evidenţiază comă profundă, areactivă şi absenţa reflexelor de trunchi cerebral, testul de apnee şi electroencefalografia, şi este certificat de doi medici primari ATI sau un medic primar ATI şi un medic primar neurolog/neurochirurg, precizează dr. Tudor Lupescu, preşedintele Societăţii de Neurofiziologie Electrodiag­nostică din România (ASNER). Electroencefalografia arată, în caz de moarte cerebrală, traseu izoelectric în toate derivaţiile. La adult, electroencefalografia, împreună cu celelalte componente ale testării pentru moarte cerebrală, se repetă după şase ore. „Deşi este foarte importantă, nu trebuie să uităm că electroencefalografia este doar una dintre metodele care contribuie la diagnosticul morţii cerebrale, şi trebuie să se coreleze mai ales cu examenul clinic, dar şi cu testul de apnee“, precizează preşedintele ASNER.
   Dr. Tudor Lupescu afirmă că acoperirea EEG a marilor spitale implicate în activitatea de transplant este realizată, dar cunoaşte situaţii în care neurologi entuziaşti s-au deplasat cu electroencefalografe portabile acolo unde a fost nevoie. În opinia sa, problemele care apar uneori sunt de natură tehnică, legate de faptul că se efectuează o investi­gaţie neurofiziologică foarte sensibilă, într-un mediu (secţie ATI) în care aparatura specifică funcţională poate bruia semnalul EEG. De aceea, recomandă tuturor celor care achi­ziţionează electroencefalografe care au şi scopul de a contribui la diagnosticul morţii cerebrale, să testeze aparatele în condiţiile reale de lucru, respectiv în secţiile ATI.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe