Newsflash
Dosar

Efectele expunerii prelungite la lumina albastră

de Dr. Ramona Poalelungi - feb. 24 2023
Efectele expunerii prelungite la lumina albastră

Prin utilizarea regulată a tabletelor și smartphone-urilor, expunerea la lumina albastră poate modifica nivelurile hormonale și poate crește riscul de pubertate precoce.

Expunerea excesivă la lumină albastră a fost asociată cu debutul precoce al pubertăţii la femelele de șobolan, potrivit unui studiu prezentat în octombrie la cea de-a 60-a reuniune anuală a Societăţii Europene pentru Endocrinologie Pediatrică de la Roma. Studiul a constatat, de asemenea, niveluri reduse de melatonină, niveluri crescute ale unor hormoni de reproducere, precum și modificări fiziologice în ovarele acestora.

Utilizarea dispozitivelor mobile care emit lumină albastră a fost anterior legată de perturbările de somn la copii, dar, potrivit acestui studiu, ar putea exista riscuri suplimentare în ceea ce privește dezvoltarea copilăriei și fertilitatea viitoare. În ultimii zece ani, expunerea la surse de lumină albastră, cum ar fi tabletele și telefoanele, a crescut la fiecare grupă de vârstă. Pe perioada pandemiei de COVID-19, expunerea la ecran a crescut și în rândul copiilor.

Modificări hormonale ce necesită noi investigaţii

În cadrul acestui studiu, cercetătorii au investigat efectele expunerii la lumină albastră asupra nivelurilor hormonilor reproductivi și a momentului de debut al pubertăţii. Pentru aceasta, femelele de șobolani au fost împărţite în trei grupuri de câte șase, care au fost expuse astfel: o grupă la un ciclu normal de lumină, o grupă la șase ore de lumină albastră, iar cealaltă grupă la 12 ore de lumină albastră.

Primele semne de pubertate au apărut semnificativ mai devreme în ambele grupuri expuse la lumină albastră, iar cu cât durata expunerii a fost mai lungă, cu atât a debutat mai devreme pubertatea. De asemenea, șobolanii expuși la lumină albastră au avut niveluri reduse de melatonină și niveluri crescute de estradiol și hormon luteinizant, precum și modificări fiziologice în ţesutul ovarian, toate în concordanţă cu debutul pubertăţii. În grupa expusă la 12 ore, șobolanii au prezentat, de asemenea, unele semne de deteriorare a celulelor și inflamaţie în ovare.

blue lightCercetătorii au observat că momentul pubertăţii la șobolani este aproximativ echivalent cu cel de la oameni. Modificările hormonale și ale ovulaţiei care apar în timpul pre-pubertăţii și pubertăţii la femelele de șobolan sunt, de asemenea, comparabile cu ale oamenilor. În ciuda limitărilor studiului, aceste constatări susţin investigarea ulterioară a impactului potenţial asupra sănătăţii al expunerii la lumina albastră asupra nivelurilor hormonale și asupra debutului pubertăţii la copii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe