Newsflash
Dosar

Fiziologia culorilor

de Dr. Alexandra GUȚĂ - aug. 14 2020
Fiziologia  culorilor

Culorile din interiorul locuinţelor pot influenţa starea de spirit. Comportamentul cumpărătorilor este atent studiat în campaniile de marketing. Culorile au impact psihologic important și dovedit, acestea putând influenţa efectul placebo.

O analiză sistematică a 12 studii a vizat modul în care culorile pastilelor influenţează percepţia efectului stimulator sau sedativ al medicamentelor utilizate în afecţiunile psihiatrice. Au fost incluse 49 de medicamente într-un atlas color. Pastilele de culoare roșie, galbenă sau portocalie au fost percepute ca având un efect excitator, în timp ce pastilele de culoare albastră sau verde au fost percepute cu efect sedativ, fiind din clasa hipnoticelor, sedativelor sau antianxioliticelor. Se pare că răspunsul oamenilor la administrarea tratamentului nu se bazează pe procesele chimice care apar în organism.

Culoarea este o percepţie subiectivă a ochiului uman, a uneia sau mai multor lungimi de undă de lumină. Prin combinarea culorilor primare – roșu, verde și albastru (sistemul RGB) –  se formează diverse culori. Cu toate că percepţia culorilor este subiectivă, se pare că anumite culori au însemnătate universală și pot declanșa anumite emoţii atunci când sunt privite. Culorile reci (albastru, mov, verde) sunt de regulă asociate cu tristeţea și starea de calm. Culorile calde (roșu, portocaliu, galben) sunt asociate atât cu starea de confort, cât și cu starea de furie.

Din punctul de vedere al trăirilor psihologice pe care culorile le pot produce, roșul, albastrul, galbenul și verdele sunt culori principale asociate atât cu trăirile pozitive, cât și cu cele negative. Culoarea roșie are cea mai mare lungime de undă. Atunci când o persoană privește mai multe obiecte situate la aceeași distanţă, ochiul uman percepe ca fiind mai aproape obiectul de culoare roșie. La nivelul organismului, culoarea roșie poate declanșa răspunsul ,,luptă sau fugi” și poate determina creșterea alurii ventriculare atunci când este privită.

 Simbolul ascuns al nuanţelor

Albastrul este o culoare asociată cu inteligenţa și comunicarea. În funcţie de nuanţă, un albastru mai deschis poate genera o stare de calm, în timp ce o nuanţă mai închisă poate ajuta la orânduirea gândurilor. Galbenul este culoarea cu cel mai mare impact psihologic. Aceasta poate determina emoţii contrare, de la stare de optimism și creșterea încrederii până la stare de instabilitate emoţională sau anxietate.

Culoarea verde este culoarea echilibrului. Privind această culoare, putem experimenta o stare de odihnă și armonie. Aflaţi într-un mediu în care este prezentă culoarea verde, creierul o poate asocia cu prezenţa apei, conferind sentimentul de siguranţă. Movul este culoarea asociată cu lucrurile spirituale și regalitatea și îmbie la introversie și contemplare. Rozul este o culoare asociată cu feminitatea și puterea.

Culoarea gri este neutră din punct de vedere psihologic. Cu toate acestea, utilizarea argintiului în cazul produselor electronice sau al mașinilor este asociată cu inovaţia și calitatea de top. Negrul, în schimb, definește rafinamentul. Aceasta este o nonculoare care contribuie la crearea barierelor și comunică claritate. Se pare că mitul potrivit căruia purtarea articolelor de vestimentaţie de culoare neagră face o persoană să pară mai slabă nu este adevărat. Purtarea hainelor de culoare neagră face ca atenţia persoanelor din jur să nu mai fie centrată pe persoana respectivă.


Notă autor:

Bibliografie
de Craen A.J., Roos P.J., de Vries A.L., Kleijnen J. Effect of colour of drugs: systematic review of perceived effect of drugs and of their effectiveness. BMJ. 1996;313(7072):1624-26

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe