Newsflash
Dosar

Glorioasele regine

de Gabriel Cristian Niculescu - nov. 18 2022
Glorioasele  regine

O paralelă între Regina Elisabeta a II-a și Regina Victoria, stră-străbunica ei, pe care a depășit-o ca longevitate, va evidenţia similitudini ce constituie punţi de legătură între cele două destine.

Regina ElisabetaDespre Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a s-a scris și se va mai scrie, însă o paralelă cu Regina Victoria, stră-străbunica ei, pe care a depășit-o ca longevitate, va evidenţia similitudini ce constituie punţi de legătură între cele două glorioase domnii, separate de jumătate de secol în timp.

Deși pe monede apar reprezentate, conform tradiţiei, în sens opus, între cele două regine care au domnit 63 de ani, 7 luni și 2 zile (Victoria), respectiv 70 de ani, 7 luni și 2 zile (Elisabeta a II-a) au existat multe lucruri în comun. Însă ţelul suprem pentru amândouă l-a reprezentat
serviciul în slujba naţiunii.

Marea Britanie – avers 1 coroană 1896 imagine obtinuta prin bunavoința Money Museum Zurich
Marea Britanie – avers 1 coroană 1896 imagine obtinuta prin bunavoința Money Museum Zurich
Regatul Unit – avers 2 lire 1998 imagine obtinuta prin bunavoința Money Museum Zurich copy
Regatul Unit – avers 2 lire 1998 imagine obtinuta prin bunavoința Money Museum Zurich

 

Născută la 24 mai 1819, la Palatul Kensington din Londra, Alexandrina
Victoria – singurul copil al prinţului Eduard, Duce de Kent, al patrulea fiu al Regelui George al III-lea – rămâne fără tată la scurt timp după naștere. Deși a patra în linia succesorală, după unchii ei, Regele George al IV-lea, prinţul Frederick, Duce de York, și Regele William al IV-lea, Victoria moștenește tronul, întrucât cei dinaintea sa nu au avut copii legitimi care să supravieţuiască.

Elizabeth Alexandra Mary s-a născut la 21 aprilie 1926, la Londra. Fiica cea mare a prinţului Albert, Duce de York, avea puţine șanse să moștenească tronul, însă unchiul său, Regele Eduard al VIII-lea – care a ales-o pe Wallis Simpson în detrimentul Coroanei –, a abdicat în favoarea tatălui ei, devenit Regele George al VI-lea, ea ajungând următoarea în linia succesiunii.

Monarh la 18 ani

Regină din iunie 1837, la vârsta de 18 ani, Victoria este încoronată în iunie anul următor. „Voi face tot posibilul pentru a-mi îndeplini datoria faţă de ţara mea”, scria tânăra regină în jurnalele ei.

Sub Victoria, regatul britanic va deveni prima putere industrială a lumii, un mare imperiu, care, pentru a evita pierderi precum coloniile americane, va admite principiul self-governmentului. În plan intern au fost realizate reforme care au modernizat societatea britanică.

queen-victoria
Regina Victoria

 

Toate acestea s-au putut efectua cu ajutorul celor zece prim-miniștri care au servit-o pe regină în timpul domniei. Mare parte dintre aceștia au fost figuri ilustre ale politicii britanice, precum Benjamin Disraeli și William Ewart Gladstone.

În februarie 1952, la moartea Regelui George al VI-lea, Elisabeta, în vârstă de 25 de ani, urmează la tron, fiind încoronată un an mai târziu. Cu același simţ al datoriei ca înaintașa sa, Elisabeta a II-a s-a dedicat naţiunii încă de la început, având pe umeri refacerea Regatului Unit după cel de-al Doilea Război Mondial, decolonizarea, relansarea și dezvoltarea economică.

Sfârșitul domniei a adus noi provocări precum Brexit, pandemia de COVID-19, criza energetică. La fel ca în perioada Victoriei, și în acest caz, rezolvarea a venit în același stil pur britanic, sub îndrumarea celor 14 prim-miniștri care au slujit ţara în timpul domniei Majestăţii Sale, figuri marcante precum Winston Churchill, Harold Wilson, Margaret Thatcher, Tony Blair.

Familia, cea mai importantă pentru cele două

Familia a reprezentat unul din cele mai importante repere din viaţa celor două regine. Prima întâlnire a Victoriei cu prinţul Albert, vărul ei german, are loc în anul 1836, când acesta a vizitat Palatul Kensington alături de Leopold, Regele Belgiei, unchiul celor doi.

La acea dată ambii aveau 17 ani. În octombrie 1839, la a doua vizită a prinţului, cea care face propunerea de căsătorie este Victoria, întrucât tradiţia spunea că nimeni nu putea cere în căsătorie un monarh în funcţie, act care se desfășoară la 10 februarie 1840.

Relaţia dintre Victoria și Albert de Saxa Coburg-Gotha, care mai târziu a primit titlul de Prinţ Consort, va rămâne una dintre cele mai cunoscute din istoria regală britanică. Victoria și Albert s-au dedicat creșterii și educării celor nouă copii ai lor până la dispariţia prematură a prinţului consort, în
decembrie 1861, la 42 de ani. Momentul a afectat-o profund pe regină, care pentru tot restul domniei a purtat negru.

O căsnicie de peste 70 de ani

Pentru Elisabeta, în vârstă de 13 ani, vizita la Colegiul Naval Regal Dartmouth, împreună cu părinţii și sora, în anul 1939, a reprezentat momentul în care cadetul Phillip, prinţ al Greciei, în vârstă de 18 ani, i-a captat atenţia, deși nu era prima lor întâlnire.

Timpul a făcut ca relaţia dintre cei doi să devină tot mai puternică. La 20 noiembrie 1947 cei doi și-au unit destinele la Westminster Abbey, același loc în care părinţii Majestăţii Sale s-au căsătorit în anul 1923.

Spre deosebire de Victoria, Elisabeta a II-a s-a bucurat de o căsnicie de peste 70 de ani. În anul 2017 ea și Ducele de Edinburgh au devenit primul cuplu din familia regală care sărbătorește aniversarea nunţii de platină (70 de ani). Au fost sărbătoriţi de cei patru copii, alături de familiile lor și de întreaga naţiune.

Victoria a avut nouă copii, câţiva dintre ei căsătorindu-se în monarhii europene precum Rusia, Germania, Norvegia, Spania, fapt ce i-a adus porecla „bunica Europei”. La 22 ianuarie 1901, Victoria moare la
Osbourne House de pe insula Wight și a fost înmormântată la Windsor, lângă prinţul Albert.

Deasupra ușii mausoleului în care cei doi sunt înmormântaţi se regăsesc inscripţionate cuvintele Victoriei: „Farewell best beloved, here at last I shall rest with thee, with thee in Christ I shall rise again”(Adio, iubitule, aici mă voi odihni cu tine, cu tine în Hristos voi învia din nou).

Simţul datoriei până la moarte

La 8 septembrie 2022, Elisabeta a II-a trece în nefiinţă, nu înainte de a desemna, cu două zile înainte, pe cel de-al al cincisprezecelea prim-ministru al său, în persoana conservatoarei Liz Truss, dovedind până în ultimul moment același simţ al datoriei faţă de naţiunea căreia i-a jurat credinţă.

Lunga domnie a Reginei Victoria, cunoscută în istorie drept „Epoca victoriană”, datorită dezvoltării și stabilităţii de care britanicii s-au bucurat în acea perioadă, ne îndreptăţește să catalogăm domnia Elisabetei a II-a (cea mai lungă domnie din istoria Regatului Unit) drept „Epoca elisabetană”. Aceasta datorită aceleiași stabilităţi și capacităţi de care societatea britanică a dat dovadă, de cele mai multe ori cu succes, în gestionarea crizelor interne ori externe.

Cele două glorioase regine au fost urmate de fiii lor, Eduard al VII-lea, în cazul Victoriei, urcat pe tron la vârsta de 59 de ani, respectiv Charles al III-lea, devenit rege la vârsta de 73 de ani.

Regatul lăsat moștenire de Victoria la începutul secolului XX a trebuit să facă faţă provocărilor grele care au urmat în prima jumătate a acestuia: Primul Război Mondial, perioada interbelică, al Doilea Război Mondial.

Regatul lăsat moștenire de Elisabeta a II-a la începutul secolului XXI se pregătește de noi provocări, printre acestea mișcările republicane din interiorul Common­wealthului sau tendinţele separatiste ale Scoţiei. Vor reuși urmașii Majestăţii Sale să le rezolve ca până acum, în același stil britanic?

Citiți și: Personalul medical, la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a


Notă autor:

*
https://www.royal.uk/queen-victoria (accesat la 13.09.2022)
Note:
Andre Maurois, Istoria Angliei, Ed. Orizonturi, București, 2022, p.495-524
Mică enciclopedie de istorie universală, Ed. Politică, București, 1988, p.224-233
https://www.hrp.org.uk/kensington-palace/history-and-stories/queen-victoria/
https://www.royal.uk
https://www.pbs.org/empires/victoria/majesty/index.html
https://www.britannica.com/biography/Elizabeth-II
https://www.rmg.co.uk
https://www.bbc.com
https://www.theguardian.com/uk-news/2022/sep/08/prince-charles-heir-to-king-death-beloved-mother-queen-elizabeth-ii
https://indianexpress.com/article/explained/explained-global/queen-elizabeth-reign-in-numbers-monarchy-parliament-prime-ministers-family-8139940/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe