Newsflash
Dosar

Hexakosioihexekontahexafobia

de Dr. M. Gh. CĂLIN - feb. 12 2015
Hexakosioihexekontahexafobia
  Oricât de bună ar fi o glumă, dacă este prea mult repetată îşi va pierde orice haz. S-ar părea însă că, atunci când este vorba de o treabă serioasă, lucrurile stau tocmai dimpotrivă. Astfel, instalarea mult-aşteptatului card de sănătate, deşi a fost susţinută de o mişcare foarte susţinută de PR, nu a captat interesul beneficiarilor în măsura în care se aşteptau autorităţile sanitare. Acum, în schimb, pentru milionul de carduri rămase nedistribuite, lumea se duce buluc, se fac liste de aşteptare, grămezi (dez)organizate şi intervenţii incorecte.
   Am observat că beneficiarii au fost apatici până când unii (mai cu frică de Dumnezeu, mai cu frică de Aghiuţă – nu ştim sigur) s-au jurat că ei nu primesc un astfel de instrument păcătos pentru că el ar fi purtătorul unui simbol drăcesc. Care, de altfel, este încorporat şi pe alte asemenea produse digitale de identificare şi acces. Şi uite aşa, aproape că a explodat interesul pentru cardul de sănătate, iar sediile Casei, unde se dau cele rămase neîmpărţite, gem de solicitanţi convinşi. Cu toată dragostea de Dumnezeu şi spaima de drac şi de numărul lui cel bine-cunoscut de toată lumea. Evident că toată chestia este o prostie, dar ea, pe lângă această calitate, având nu doar un număr, ci şi un nume, merită să fie analizată. Să încercăm.
   Hexakosioihexekontahexafobia sau trihexafobia este numele unei fobii. Al unei frici. Frica de numărul 666. Este frica cea mai recentă şi e destul de bună ca să mai bage pe unii în sperieţi. Ea a fost amorsată de slujbaşii statului care s-au apucat să modifice paşapoartele, cardurile de identitate instrumentele de plată şi câte altele. Dar numărul cu pricina este repudiat de puţină lume în cunoştinţă de cauză. Cei care răsfoiesc Biblia nu o să dea de el ori nu o să-l bage în seamă. Ceilalţi, care tocesc Cartea, cad pe gânduri şi îşi fac semnul crucii. Că nu e de glumă.
   Să ne lămurim. Numărul afurisit apare în Biblie mai întâi în Cartea a doua a cronicilor şi în Cartea întâi a lui Ezdra în legătură cu nişte bani şi apoi cu nişte fii ai lui Adonicam. Care fii, în Cartea a doua şi a treia a lui Ezdra erau deja 667. Referirea principală este în Apocalipsa cap. 13, versetul 18 şi zice aşa: „Aici este înţelepciunea. Cine are pricepere să socotească numărul fiarei; căci este număr de om. Şi numărul ei este şase sute şaizeci şi şase.“
  Mulţi au băgat la cap şi se feresc. În Parlamentul European, pe locul cu numărul 666 nu se aşază nimeni. În SUA, Autostrada 666 a fost rebotezată 491, iar ligile pentru temperanţă din toată lumea ne atrag atenţia că suma cifrelor de pe roata ruletei de prin cazinouri este tot 666.
  Controversele în legătură cu acest număr au apărut însă demult. Lloyd şi Mitchinson atrag atenţia că poate fi la mijloc o eroare de traducere. Primul capitol scris al Bibliei, adică Apocalipsa, se pare că a fost tradus greşit. În 2005, o nouă traducere a acestui capitol, după un papirus vechi de 1.700 de ani descoperit în Egipt, arată în mod clar că este vorba de numărul 616. Încă de prin anul 200, o versiune ce menţiona numărul 616 a fost respinsă de cler, dar, mai încoace, Engels a optat pentru rigoare şi s-a pronunţat pentru 616. Dacă mai era nevoie, acelaşi bărbos a mai spus că Apocalipsa este de fapt o scriere criptată cu un conţinut politic, codificat.
   La urma urmei, şi noi am fi gata să ne speriem. Nicio problemă. Dar dacă ne speriem de cine nu trebuie şi ne pupăm cu Scaraoţchi, ce ne facem? Păţim ca ruşii, care, la Moscova, au schimbat numărul autobuzului 666 pentru că cei cu frică de Dumnezeu nu se urcau în el. Ce număr nou credeţi că i-au dat? 616. Cum s-ar zice, au fugit de dracul şi au dat peste tac’su.
  Concluzia ar fi că trebuie să ne rugăm Celui de Sus să ne ferească de toate fricile numerice şi analogice, precum şi de celelalte necazuri şi pricini. Iar cardul de sănătate să ajungă, în sfârşit, la fiecare asigurat şi să îi fie de folos. Amin.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe