Newsflash
Dosar

Implicațiile dislipidemiei pentru chirurgia generală

de Prof. dr. Mircea BEURAN - nov. 11 2016
Implicațiile dislipidemiei pentru chirurgia generală

Mircea Beuran este profesor și președinte al senatului universitar la UMF „Carol Davila” București, unde conduce Departamentul de Chirurgie generală. Este șeful Clinicii chirurgie din Spitalul Clinic de Urgență București și președintele Societății Române de Chirurgie





    Dislipidemia este definită ca valori ale colesterolului total, ale LDL-colesterolului, ale trigliceridelor, ale apolipoproteinei-B, sau ale lipoproteinei (a) mai mari de percentila 90 a populației generale sau ca valori ale HDL-colesterolului sau ale apolipoproteinei-A mai mici de percentila 10 a populației generale (1, 2).

 

Pancreatita acută cu etiologie hipertrigliceridemia

 

    Hipertrigliceridemia este a treia cauză ca frecvență de apariție a pancreatitei acute, după litiaza biliară și consumul de alcool, fiind raportată la 1–10% din cazurile de pancreatită acută (3–5). Riscul de apariție a pancreatitei acute este de aproximativ 5% la valori ale trigliceridelor peste 1.000 mg/dl și de 10–20% la valori peste 2.000 mg/dl (6).
Pe de altă parte, valorile crescute ale colesterolului nu sunt asociate cu apariția pancreatitei acute (8). Mecanismul fiziopatologic include hidroliza trigliceridelor de către lipaza pancreatică, cu formarea excesivă de acizi grași liberi, modificări inflamatorii și apariția de leziuni capilare (5). Un rol adițional îl joacă hipervâscozitatea sanguină și ischemia tisulară. Cu toate că tabloul clinic al pancreatitei acute prin hipertrigliceridemie este asemănător celorlalte forme etiopatologice, severitatea simptomatologiei este mai accentuată (9). Tai și colab., analizând comparativ 126 de cazuri de pancreatită acută prin hipertrigliceridemie și 168 de pacienți cu pancreatită acută biliară, au concluzionat că proporția pancreatitelor acute severe și recurente a fost mai mare la pacienții cu hipertrigliceridemie comparativ cu cei cu pancreatita acută biliară (31 vs. 26,2%), la fel și comorbiditățile asociate diabetului zaharat (20,6 vs. 1,6%) (10). Cu toate că proporția hemoragiilor gastrointestinale, a sepsisului și a insuficienței multiple de organe a fost mai mică la pacienții cu pancreatită acută prin hipertrigliceridemie, nu au fost observate diferențe privind mortalitatea (10).
Conform National Cholesterol Education Program (Statele Unite), gradele de severitate ale hipertrigliceridemiei pot fi definite astfel: a) moderat crescute, 150–199 mg/dl; b) crescute, 200–499 mg/dl; c) foarte crescute, peste 500 mg/dl (11).
Pentru a preveni apariția pancreatitei acute, dovezile indică tratamentul farmacologic al hipertrigliceridemiei (fibrați, ulei de pește, acid nicotinic) la valori ale trigliceridelor de peste 1.000 mg/dl (2). Alături de scăderea aportului de grăsimi alimentare și de carbohidrați, fibrații sunt recomandați ca agenți terapeutici de primă linie pentru a preveni apariția pancreatitei acute (12). Controlul valorilor trigliceridelor, cu scăderea sub 500 mg/dl, poate preveni în mod efectiv recurența episoadelor de pancreatită (6).
Plasmafereza poate fi luată în calcul la pacienții cu pancreatită acută prin hipertrigliceridemie, cu toate că un beneficiu semnificativ clinic nu a fost dovedit. La majoritatea pacienților, plasmafereza produce o scădere cu 66,3% a trigliceridelor după o sesiune și cu aproximativ 83,3% după două sesiuni (13). Chen și colab. au evaluat rezultatele plasmaferezei după introducerea acestei proceduri, comparând 60 de pacienți din grupul de studiu cu un lot control de 34 de pacienți cu pancreatită acută prin hipertrigliceridemie (14). Autorii nu au observat nicio diferență privind mortalitatea și morbiditatea globală între cele două grupuri de studiu, concluzionând că efectuarea cât mai precoce a plasmaferezei ar putea oferi rezultate superioare (14).

 

Impactul intervențiilor chirurgicale bariatrice asupra dislipidemiei

 

   Intervențiile chirurgicale bariatrice se asociază cu o îmbunătățire semnificativă a concentrației lipidelor circulante și a dislipidemiei, peste 80% din pacienții obezi aflați sub tratament hipolipemiant putând să renunțe la acest tratament postoperator (16).
Studiul POSCH (Program on the Surgical Control of the Hyperlipidemias), publicat în New England Journal of Medicine în urmă cu 26 de ani, demonstrează efectele intervențiilor chirurgicale de bypass ileal asupra mortalității și morbidității cardiovasculare la pacienții cu hipercolesterolemie (17). Acest studiu randomizat a inclus 838 de pacienți, cu o vârstă medie de 51 de ani, care au supraviețuit unui prim infarct miocardic, cu o durată medie de supraveghere de 9,7 ani. Comparativ cu grupul control, pacienții cu bypass ileal au prezentat o valoare a colesterolului total cu 23,3% mai mică (p < 0,0001), a LDLc cu 37,7% (p < 0,0001), a HDLc cu 4,3% mai mare (p = 0,02). Însumate, cele două obiective principale ale studiului (mortalitatea și infarctul miocardic non-fatal) au fost întâlnite cu 35% mai puțin în grupul chirurgical (p < 0,0001) (17).
Cunha și colab. au evaluat impactul diferitelor tehnici chirurgicale bariatrice asupra profilului lipidic la 229 de pacienți (18). Cu toate că profilul lipidic inițial nu a diferit între subgrupele de pacienți, analiza la un an a arătat o îmbunătățire asemănătoare a HDLc și a trigliceridelor în toate tipurile de intervenții chirurgicale bariatrice. Valoarea colesterolului total și a LDLc a scăzut semnificativ mai mult la pacienții cu bypass gastric, comparativ cu gastrectomia longitudinală și banding-ul gastric ajustabil (18).
O metaanaliză publicată anul acesta include 178 de studii, cu 25.189 de pacienți, și a arătat scăderi semnificative ale colesterolului total (cu 28,5 mg/dl), LDLc (cu 22 mg/dl) și trigliceridelor (cu 61,6 mg/dl) și o creștere semnificativă a HDLc (cu 6,9 mg/dl) (p < 0,00001). Tehnica chirurgicală bariatrică aleasă a prezentat un impact diferit asupra profilului lipidic: diversia biliopancreatică > bypassul gastric > banding-ul gastric ajustabil > gastrectomia longitudinală (p < 0,00001 pentru LDLc); analiza la un an a arătat lipsa diferențelor între grupul chirurgical și cel nechirurgical pentru banding-ul gastric ajustabil și gastrectomia longitudinală (18).
Dovezile actuale susțin că beneficiile cardiovasculare ale intervențiilor chirurgicale bariatrice apar într-o proporție importantă prin efectul de remodelare a profilului lipidic, în special a subtipurilor de HDLc, nu atât prin modificarea valorii totale a HDLc sau LDLc.

 

Dislipidemia și obezitatea ca factori de risc pentru intervențiile chirurgicale abdominale

 

    Obezitatea, definită prin indicele de masă corporală de cel puțin 30 kg/m2, este o patologie cronică prevenibilă, ce include copii, adolescenți și adulți la nivelul întregului glob (19). Conform Organizației Mondiale a Sănătății, prevalența obezității la nivel mondial s-a dublat comparativ cu anii ʼ80 ai secolului trecut (20). O evaluare efectuată în 2014 a arătat că, la nivel global, sunt peste 1,9 miliarde de persoane supraponderale, dintre care 600 de milioane obeze (20). Obezitatea se asociază cu prezența unor comorbidități importante, cum ar fi boala coronariană ischemică, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat tip 2, insuficiența respiratorie și dislipidemia. Este astfel ușor de observat cum toate aceste condiții adaugă un risc important pentru morbiditate postoperatorie pacienților cu intervenții chirurgicale abdominale. Obezitatea crește riscul cardiovascular al pacienților chirurgicali prin creșterea nivelului plasmatic al trigliceridelor, al LDLc, prin scăderea HDLc, dar și prin creșterea valorilor glicemiei, a rezistenței la insulină și a tensiunii arteriale.
   În încercarea de a scădea riscul cardiovascular la pacienții cu intervenții chirurgicale non-cardiace, unii autori recomandă utilizarea terapiei hipolipemiante cu scopul de a stabiliza plăcile de aterom. Feringa și colab. au demonstrat că utilizarea perioperatorie a statinelor la pacienții vârstnici cu intervenții chirurgicale vasculare a fost asociată cu scăderea mortalității postoperatorii intraspitalicești (OR 0,35, 95% CI: 0,18–0,68) și a mortalității pe termen lung (OR 0,65, 95% CI: 0,49–0,87) (21). Un alt studiu, publicat în 2004 în JAMA, a inclus analiza retrospectivă a 780.591 de pacienți cu vârsta peste 18 ani, cu intervenții chirurgicale non-cardiace majore, în 329 de spitale din SUA (22). Tratamentul hipolipemiant a fost asociat cu scăderea mortalității globale (2,13 vs. 3,05%, p < 0,001). După eliminarea altor factori, efectele favorabile ale tratamentului hipolipeminat asupra mortalității s-au păstrat (2,18 vs. 3,15%). În acest studiu, numărul de pacienți care trebuie tratați pentru a preveni un deces a fost de 85, cu un maximum de 186 pentru pacienții cu risc cardiac minim și un minimum de 30 la pacienții cu risc cardiovascular crescut (22).
   Winfield și colab. au evaluat impactul obezității ca factor de risc independent pentru apariția infecțiilor postoperatorii, prin studierea a 89.148 pacienți incluși în American College of Surgeons, National Surgical Quality Improvement Program (23). Pacienții obezi au prezentat o rată semnificativ mai mare a infecțiilor postoperatorii în cazul plăgilor curate (OR 1,757, OR pentru obezitatea morbidă 2,5444, p < 0,001) și curat-contaminate (OR 1,239, OR pentru obezitatea morbidă 1,287, p < 0,001), dar nu în cazurile cu plăgi contaminate sau infectate (23).
   Mullen și colab. au evaluat impactul indicelui de masă corporală asupra morbidității la 30 de zile după intervențiile chirurgicale generale non-bariatrice, incluzând prospectiv 118.707 pacienți cu intervenții chirurgicale non-bariatrice din aria chirurgiei generale (24). După ajustarea tuturor factorilor de risc pentru complicații postoperatorii, riscul de deces a prezentat o distribuție conform literei „J”, cu valori maxime la pacienții subponderali și cu obezitate morbidă, riscul minim prezentându-l pacienții supraponderali și cu obezitate medie. În acest studiu, pacienții supraponderali (OR 0,85, 95% CI: 0,75–0,99) și cu obezitate medie (OR 0,73, 95% CI: 0,57–0,94) au prezentat un risc de deces mai mic comparativ cu pacienții normoponderali (24). Grupul de la Zürich a concluzionat încă din anul 2003 că obezitatea neasociată altor comorbidități nu este un factor de risc pentru complicațiile postoperatorii în chirurgia generală electivă (25). Autorii au analizat prospectiv o cohortă de 6.336 de pacienți cu intervenții elective din aria chirurgiei generale. Rata complicațiilor postoperatorii nu a diferit între pacienții obezi și cei normoponderali (15,1 vs. 16,3%, p = 0,26), exceptând infecțiile de plagă postoperatorie în chirurgia deschisă (4 vs. 3%, p = 0,03). După analiza multivariată, obezitatea nu a rămas un factor de risc pentru apariția complicațiilor postoperatorii (25). Pe de altă parte, o concluzie contradictorie este formulată de Bamgbade și colab (26). Analiza retrospectivă a 7.271 de pacienți internați pe o perioadă de patru ani a arătat o frecvență a complicațiilor postoperatorii de 7,7%. Pacienții obezi au prezentat o frecvență mai mare pentru infarctul miocardic (p = 0,001), a leziunilor nervoase periferice (p = 0,039), a infecțiilor de plagă (p = 0,0001) și a infecțiilor urinare (p = 0,004). Subgrupul de pacienți cu obezitate morbidă a prezentat o mortalitate mai mare (2,2 vs. 1,2%,p = 0,034), a reintubării traheale (p = 0,009) și a stopului cardiac (p = 0,015).

  


Notă autor:

Bibliografie

1. Durrington P. Dyslipidaemia. Lancet. 2003 Aug 30;362(9385):717-31

2. Rosenson R. Approach to the patient with hypertriglyceridemia. UpToDate. 2016

3. Baranyai T et al. [Acute pancreatitis caused by hypertriglyceridemia]. Orvosi hetilap. 2010;151(45):1869-74

4. Senosiain Lalastra C et al. [Acute hypertrygliceridemic pancreatitis]. Gastroenterologia y hepatologia. 2013;36(4):274-9

5. Valdivielso P et al. Current knowledge of hypertriglyceridemic pancreatitis. Eur J Intern Med. 2014 Oct;25(8):689-94

6. Scherer J et al. Issues in hypertriglyceridemic pancreatitis: an update. J Clin Gastroenterol. 2014 Mar;48(3):195-203

7. Negoi I et al. Surgical intervention in acute pancreatitis: timing and coordination are the key. Critical Abdomen Consensus Conference. Dublin, 2016

8. Toskes PP. Hyperlipidemic pancreatitis. Gastroenterol Clin North Am. 1990;19(4):783-91

9. Qiu L et al. Comparison of existing clinical scoring systems in predicting severity and prognoses of hyperlipidemic acute pancreatitis in Chinese patients: a retrospective study. Medicine (Baltimore). 2015 Jun;94(23):e957

10. Tai WP et al. A retrospective research of the characteristic of hypertriglyceridemic pancreatitis in Beijing, China. Gastroenterol Res Pract. 2016;2016:6263095

11. National Cholesterol Education Program (NCEP) Expert Panel on Detection E, and Treatment of High Blood Cholesterol in Adults (Adult Treatment Panel III). Third Report of the National Cholesterol Education Program (NCEP) Expert Panel on Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Cholesterol in Adults (Adult Treatment Panel III) final report. Circulation. 2002;106(25):3143-421

12. Berglund L et al. Evaluation and treatment of hypertriglyceridemia: an Endocrine Society clinical practice guideline. J Clin Endocrinol Metab. 2012 Sep;97(9):2969-89

13. Yeh JH et al. Plasmapheresis for hyperlipidemic pancreatitis. J Clin Apher. 2003;18(4):181-5

14. Chen JH et al. Therapeutic plasma exchange in patients with hyperlipidemic pancreatitis. World J Gastroenterol. 2004 Aug 1;10(15):2272-4

15. Beuran M et al. Laparoscopic transgastric versus endoscopic drainage of a large pancreatic pseudocyst. A case report. J Gastrointestin Liver Dis. 2016 Jun;25(2):243-7

16. Poirier P et al. Bariatric surgery and cardiovascular risk factors: a scientific statement from the American Heart Association. Circulation. 2011 Apr 19;123(15):1683-701

17. Buchwald H et al. Effect of partial ileal bypass surgery on mortality and morbidity from coronary heart disease in patients with hypercholesterolemia. Report of the Program on the Surgical Control of the Hyperlipidemias (POSCH) N Engl J Med. 1990 Oct 4;323(14):946-55

18. Cunha FM et al. The effect of bariatric surgery type on lipid profile: an age, sex, body mass index and excess weight loss matched study. Obes Surg. 2016 May;26(5):1041-7

19. Obesity: preventing and managing the global epidemic. Report of a WHO consultation. World Health Organization technical report series. 2000

20. WHO. Obesity and overweight 2016

21. Feringa HH et al. Elderly patients undergoing major vascular surgery: risk factors and medication associated with risk reduction. Arch Gerontol Geriatr. 2009 Jan-Feb;48(1):116-20

22. Lindenauer PK et al. Lipid-lowering therapy and in-hospital mortality following major noncardiac surgery. JAMA. 2004 May 5;291(17):2092-9

23. Winfield RD et al. Obesity and the risk for surgical site infection in abdominal surgery. Am Surg. 2016 Apr;82(4):331-6

24. Mullen JT et al. The obesity paradox: body mass index and outcomes in patients undergoing nonbariatric general surgery. Ann Surg. 2009 Jul;250(1):166-72

25. Dindo D et al. Obesity in general elective surgery. Lancet. 2003 Jun 14;361(9374):2032-5

26. Bamgbade OA et al. Postoperative complications in obese and nonobese patients. World J Surg. 2007 Mar;31(3):556-60

27. ACS Surgical Risk Calculator. 2016

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe