Newsflash
Dosar

Îngrijirea tenului în sezonul estival

de Dr. Diana Andronache - iun. 10 2022
Îngrijirea tenului  în sezonul  estival

Un ten neted și elastic nu se menţine oricum. El are nevoie de o atenţie și îngrijire cât mai adecvate. Medicii dermatologi sunt profesioniștii cei mai în măsură să ne poarte pașii către un astfel de obiectiv.

De la ei aflăm, în cele ce urmează, ce avem de făcut, în acest sens, pe timpul verii și nu numai.

text 2 expunere

Pielea este cel mai mare organ al omului. Ea este și una dintre barierele de protecţie împotriva factorilor agresori din mediu. De aceea, menţinerea calităţii tegumentului reprezintă un obiectiv major în rutina de  îngrijire.

Printre beneficiile pe termen lung ale îngrijirii corecte se numără prevenţia adâncirii ridurilor, a dezvoltării petelor pigmentare (lentigine solare sau melasmă), obţinerea unui ten mai luminos, cu o textură mai fină – o piele „confortabilă” (nu strânge, nu ustură, nu se descuamează). Vestea bună este că avem nevoie de foarte puţine produse cosmetice pentru a atinge obiectivele de mai sus. Rutina trebuie să aibă trei pași de bază: curăţare, hidratare și protecţie solară.

Expunerea la radiaţiile ultraviolete (UV) constituie factorul principal de fotoîmbătrânire (degradarea colagenului cu subţierea dermului, creșterea fragilităţii vasculare, scăderea fluxului sangvin dermic, stimularea inflamaţiei cronice cu acutizarea eczemelor). Este esenţial să folosim zilnic, indiferent de anotimp, un produs cu SPF 50 (factor de protecţie solară 50). Crema sau loţiunea se aplică dimineaţa, după curăţare și hidratare, și înaintea fondului de ten, cu cel puţin 10 minute înainte să ieșim din casă.

Nici buzele nu trebuie neglijate

(Dr. Georgiana Gheba)

Adesea uitate, buzele necesită și ele o rutină de îngrijire corespunzătoare, de aceea este important este să nu subestimăm îngrijirea lor. Buzele devin foarte ușor uscate și crăpate atunci când aerul este uscat și temperaturile sunt scăzute sau când este prea cald și bate vântul. De ce? Pielea de la nivelul buzelor este foarte subţire, având de patru ori mai puţine straturi de celule, comparativ cu cele de la nivelul feţei. Buzele nu au glande sebacee responsabile pentru hidratare, ceea ce reprezintă un motiv în plus să le simţim mereu uscate, iar atunci când le umezim cu salivă ele devin și mai uscate. Ce putem face în aceste situaţii?              

buze

Putem să căutăm un balsam de buze fără alcool, parfum sau mentol. Produsele cosmetice care conţin aceste ingrediente usucă ele însele buzele și creează „dependenţă”. Se formează astfel un cerc vicios care ne va forţa să reaplicăm balsamul tot mai des. O alternativă ar putea fi utilizarea vaselinei cosmetice pentru a „sigila” buzele și pentru a nu pierde apa transepidermală.

Un alt aspect important de reţinut este faptul că leziunile precanceroase sau cancerul de buză nu sunt deloc rar întâlnite. Astfel, va trebui să căutăm un balsam de buze cu SPF 30 sau SPF 50  pe care îl vom aplica în timpul zilei. Seara putem să aplicăm un balsam de buze cu ingrediente precum: ceramide, glicerină, vaselină, vitamina E, ulei de jojoba, unt de shea. Și dacă tot a venit vara, să nu uităm să bem suficientă apă!

Să învăţăm mai multe despre SPF!

(Dr. Ioana Andreescu)

Expunerea necontrolată la radiaţiile ultraviolete poate avea repercusiuni semnificative asupra pielii, de aceea utilizarea cremelor cu factor de protecţie solară este foarte importantă. Aceste produse conţin filtre UV pentru a limita acţiunea radiaţiilor asupra pielii. Filtrele de protecţie se clasifică în două mari categorii: minerale și chimice.

Radiaţiile UV de tip B cu lungimi de undă cuprinse între 280 și 315 nm au capacitatea de a pătrunde la nivelul straturilor superficiale ale pielii și sunt responsabile pentru apariţia bronzului, a arsurilor solare și a cancerelor cutanate. De asemenea, accelerează procesul de îmbătrânire cutanată. Radiaţiile ultraviolete de tip A, cu lungimi de undă cuprinse între 315 și 400 nm, au capacitatea de a pătrunde până la nivelul straturilor profunde ale pielii. Ele sunt adesea asociate procesului de îmbătrânire cutanată prematură, dar și riscului de dezvoltare a cancerelor cutanate.

Pentru a limita repercusiunile radiaţiilor ultraviolete asupra pielii este important să folosim creme cu factor de protecţie solară 30 sau 50, indiferent de anotimp. Acestea se aplică cu cel puţin 10-20 de minute înainte de expunerea la ultraviolete în cantitate de 2 mg/cm2 și se reaplică la fiecare două ore de expunere. Aplicând constant produse cu ecran solar vom reduce semnificativ riscul de apariţie a cancerelor cutanate, vom preveni îmbătrânirea cutanată prematură, vom limita apariţia arsurilor solare, a petelor pigmentare, dar și deshidratarea pielii, ca urmare a expunerii prelungite la radiaţiile UV.

la munte

Clasificarea filtrelor de protecţie

Produsele cu factor de protecţie solară folosesc filtre UV pentru a limita acţiunea radiaţiilor asupra pielii. Filtrele de protecţie se clasifică în două mari categorii: minerale (fizice sau anorganice) și chimice (organice). Există produse care conţin exclusiv filtre minerale sau exclusiv filtre chimice și produse care le conţin pe ambele.

Filtrele minerale sunt reprezentate de oxidul de zinc și dioxidul de titan. Acestea reflectă aproximativ 5-10% din radiaţiile UV, restul se absorb și se transformă în căldură. Produsele cu filtre minerale sunt în general bine tolerate, inclusiv de un ten sensibil sau cu rozacee. Au o textură mai densă și uneori se întind mai greu pe ten și pot lăsa urme albe.

Filtre chimice precum oxibenzona, avobenzona, octisalat, octocrilen, homosalat, tinosorb M, tinosorb S etc. absorb și transformă în căldură radiaţiile UV. Pot agrava uneori anumite afecţiuni dermatologice, având potenţial iritativ. Au o textură mai fluidă, se întind ușor pe ten și pot irita ochii. Alegerea cremei cu factor de protecţie solară va fi ghidată de tipul de piele și de nevoile acesteia. Produsul cu ecran solar potrivit este cel care ne va face să ne simţim confortabil și pe care îl vom aplica în mod regulat cu plăcere, astfel încât să limităm riscurile expunerii la radiaţiile UV.

Alegerea unui SPF potrivit

(Dr. Dana Bratu)

Dacă vă confruntaţi cu un ten gras, vă recomand să alegeţi variantele „fluide”, de tip loţiune sau sub formă de gel. Acestea se așază mai bine pe ten, nu lasă o peliculă lipicioasă, iar uneori pot oferi și un aspect matifiat (în special dacă acestea conţin ingrediente precum alcool sau acid salicilic). Puteţi sări peste etapa de hidratare și să aplicaţi direct produsul cu ecran solar. 

1.1

Dacă aveţi un ten uscat, produsul se va aplica după curăţare și hidratare. Alegeţi formule mai cremoase, care să ofere și emoliere pe parcursul zilei.

Dacă vă confruntaţi cu un ten sensibil, reactiv, citiţi cu atenţie eticheta produsului cosmetic. Ingrediente precum uleiurile esenţiale și parfumul pot irita pielea, determinând microfisuri și stimularea pierderii de apă transepidermică. Pe scurt, unui ten cuperozic i se poate agrava eritemul. Formulele minerale (cu oxid de zinc și dioxid de titan) sunt mai potrivite pentru persoanele care au rozacee sau pentru femeile însărcinate, pentru că absorbţia sistemică și riscul de intoleranţe sunt foarte mici. 

Pentru copiii de peste 6 luni recomand formulele minerale.

Dacă petrecem mai mult timp în aer liber sau suntem plecaţi în vacanţă trebuie să ţinem cont de două aspecte: produsul cu ecran solar trebuie reaplicat la fiecare două ore și de fiecare dată când ieșim din/ intrăm în apă. Veţi găsi cosmetice care menţionează pe ambalaj „water resistant” care protejează aproximativ 40 de minute pielea în apă sau „very water resistant” care oferă protecţie de până la 80 de minute. 

Curăţarea corectă a tenului

Produsele rezistente la apă și machiajul nu pot fi eliminate cu un gel de curăţare simplu. Din acest motiv, în timpul verii, seara este bine să ne formăm o rutină de curăţare în doi pași. În primul rând, îndepărtăm produsele solubile în ulei (sebumul de la suprafaţa pielii, SPF-ul, fondul de ten) cu apă micelară sau cu un ulei emulsifiant (cunoaștem această etapă ca „demachiere”). Apoi spălăm tenul cu apă călduţă și cu un gel de curăţare. Ștergem faţa blând, fără să frecăm, cu un prosop curat și apoi putem aplica o cremă hidratantă.

1.2

Nu ne vom culca niciodată cu machiaj pe ten pentru că resturile de fard pot crea sensibilizare de contact și astfel ne putem confrunta cu dermatită palpebrală sau periorală, greu de tratat și de ţinut sub control. Vom alege gelul de curăţare în funcţie de tipul de ten – normal, gras sau uscat. Un produs de curăţare pe care scrie „moisturising facial cleanser” este dedicat tenului uscat, de exemplu. 

Rutina de dimineaţă va începe cu același gel, însă vom sări peste etapa de demachiere. După ce toaletăm tegumentul, vom aplica o cremă hidratantă sau direct factorul de protecţie solară.

Gesturi adaptate

Seara, după demachierea și curăţarea tenului trebuie să refacem hidratarea și să păstrăm apa la nivel epidermic. Din acest motiv, vom alege cremele hidratante care ne plac, mai mult sau mai puţin grase, pe care le aplicăm pe faţă, gât sau decolteu. Calitatea unei creme nu depinde de preţ, ci de bogăţia și stabilitatea ingredientelor. Este bine să căutăm creme care să conţină: acid hialuronic, glicerină, pantenol, uree, silicon (pentru tenul uscat, în mod special).

În timp, putem să introducem „agenţi activi”, ingrediente care stimulează exfolierea pielii, turnoverul celular și formarea de colagen. Mă refer în mod special la retinoizi, cei mai cunoscuţi în tratamentul acneei, prin capacitatea lor de a stimula procesul de keratinizare, în reducerea ridurilor fine sau îmbunătăţirea aspectului porilor dilataţi prin stimularea neocolagenogenezei. Din păcate, retinoizii sunt fotosensibilizanţi, motiv pentru care recomandăm introducerea lentă în rutină (exclusiv seara, o dată sau de două ori pe săptămână) și utilizarea de creme cu ecran solar dimineaţa.

Pentru persoanele fumătoare, avem în vedere reducerea stresului oxidativ și introducem în rutină antioxidanţi precum vitamina C (acid L-ascorbic). Acesta se poate utiliza inclusiv dimineaţa, sub factorul de protecţie solară, reducând efectul nociv al radicalilor liberi de oxigen cauzaţi de radiaţiile UV. 

În concluzie, nu sunt necesare multe produse cosmetice pentru a păstra un ten sănătos, iar când este nevoie de un ghid, medicii dermatologi sunt gata să sară în ajutorul tuturor.

 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe