Newsflash
Dosar

Îngrijiri la domiciliu pentru piciorul diabetic

de Măriuca IVAN - mar. 17 2017
Îngrijiri la domiciliu pentru piciorul diabetic

Măriuca Ivan este director general al Fundației Crucea Alb-Galbenă România

 

    Diabetul zaharat se înscrie între cele mai frecvente patologii întâlnite în practica Fundației Crucea Alb-Galbenă România, organizație cu o experiență de peste 18 ani în acordarea de îngrijiri medicale și socio-medicale la domiciliu. Incidența diabetului a crescut semnificativ în ultimii ani, la fel și a complicațiilor acestuia. Proporția persoanelor cu diabet îngrijite de organizația noastră depășește 30% din total. În absența tratamentului adecvat, complicațiile diabetului zaharat reprezintă un risc pentru sănătatea și calitatea vieții persoanei afectate.
   Numai prin diagnostic precoce, tratament cronic și personalizat administrat sub îndrumarea medicului specialist și o monitorizare atentă, pacientul cu diabet poate beneficia de o calitate a vieții cât mai bună. Controlul glicemiei este un element fundamental și de aceea tratamentul trebuie să includă automonitorizarea glicemiei. În practica la domiciliu, foarte adesea ne confruntăm cu probleme ce țin de cunoștințe sau abilități insuficiente pentru automonitorizare, precum și de lipsa glucometrelor individuale. Ca urmare, personalul nostru monitorizează aproape întotdeauna, la fiecare pacient, alături de alți parametri fiziologici, și glicemia.
   Piciorul diabetic este o complicație redutabilă și adesea invalidantă a diabetului zaharat. Personalul din îngrijirile la domiciliu educă pacienții cu diabet să își inspecteze zilnic picioarele, mai ales în zona degetelor. Unghiile trebuie tăiate periodic, de personal calificat, deoarece un simplu panarițiu poate aduce complicații severe. Trebuie acordată o atenție deosebită efectuării zilnice a unei igiene riguroase, evitându-se băile fierbinți și prelungite. Încălțămintea trebuie să fie comodă, moale, călduroasă și purtată întotdeauna în timpul mersului, pentru evitarea înțepăturilor, lovirilor sau arsurilor.
   În absența tratamentului adecvat, a unei alimentații corespunzătoare, echilibrate caloric, și a controalelor periodice, complicații precum neuropatia diabetică pot pune în pericol chiar viața pacienților. Riscurile pot fi diminuate însă dacă neuropatia diabetică este ținută sub control. Pierderea sensibilității periferice și nedepistarea la timp a unor răni sau a unor infecții de la nivelul membrelor inferioare pot crește semnificativ riscul ulcerațiilor sau chiar al amputațiilor. Educarea pacientului și pregătirea psihică pentru o astfel de intervenție este foarte importantă; amputația realizată la momentul recomandării medicului, fără tergiversări, poate fi minoră și poate menține, într-o oarecare măsură, funcționalitatea membrului pelvin.
   În practică, pacienții noștri vin uneori ca primă prezentare după amputații majore de gambă sau coapsă, iar tehnicile specifice de la domiciliu (aplicarea pansamentului pe plaga operatorie, suprimarea firelor de sutură, monitorizarea plăgii și a glicemiei) sunt însoțite de consilierea pacientului pentru adaptarea la noua hartă corporală. Echipa de îngrijiri la domiciliu este pregătită pentru a oferi acestui tip de pacient cea mai bună asistență medicală, coroborată cu asigurarea unui cadru de confort psihic adecvat.
  Ideal ar fi ca medicii diabetologi, neurologi sau chirurgi să colaboreze mai strâns pentru a putea trata optim acești pacienți. Înainte de apariția concurenței neloiale între furnizori, colaborarea era mult mai strânsă. Toți pacienții din București, identificați la Institutul Național de Diabet, erau trimiși către organizația noastră, iar personalul de îngrijiri la domiciliu efectua stagii periodice de pregătire în institut. În acest moment, nu mai există un astfel de control al cazurilor care prezintă această patologie la domiciliu, cu toate că pacienții asigurați pot beneficia de îngrijiri medicale la domiciliu timp de 90 de zile pe an, la recomandarea medicului și cu decizie de la Casa de asigurări. În plus, medicul curant este înștiințat de evoluția pacientului din timpul episodului de îngrijire. Organizația noastră caută soluții și pentru persoanele neasigurate, pentru a le oferi acestora servicii gratuite, dacă pacientul nu și le poate permite. Ne-am dori însă ca medicii specialiști să știe de existența serviciilor de îngrijiri medicale și socio-medicale la domiciliu.
   Considerăm că gestionarea eficientă a fondurilor alocate îngrijirilor la domiciliu, acreditarea obiectivă a furnizorilor de astfel de servicii, respectarea dreptului de liberă alegere a pacientului și respectarea legislației, în ultimă instanță, ar reduce în mod semnificativ costurile cu sistemul medical spitalicesc, prin scăderea numărului de zile de spitalizare, scurtarea listelor de așteptare și scăderea presiunii puse pe personalul medical. În cazul specific al îngrijirii la domiciliu a pacienților cu neuropatie diabetică și picior diabetic, evitarea zilelor inutile de spitalizare prin preluarea pacienților curând după intervenția chirurgicală sau după diagnosticare, asigurarea confortului psihic prin rămânerea pacientului în mediul său și prezența constantă a personalului nostru de îngrijire la domiciliul pacienților au ca efect îmbunătățirea calității vieții beneficiarilor direcți și reducerea costurilor de îngrijire.
  Prezentăm alăturat, în imagini, evoluția pe parcursul câtorva luni a unui pacient cu picior diabetic care a beneficiat de îngrijiri la domiciliu oferite de Fundația Crucea Alb-Galbenă România.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe