Newsflash
Dosar

Internetul tratează?

de Dr. N. CALOMFIRESCU - nov. 27 2014
Internetul tratează?
    Internetul, în complexitatea lui bună, neutră şi negativă, ocupă viaţa fiecăruia dintre noi în procente diferite, variind între util şi adicţie. Pentru mine, internetul este o extraordinară sursă de informare profesională şi generală, la un click distanţă, deci util.
   De foarte multe ori, în cadrul consultaţiilor mă confrunt cu pacienţi care s-au informat de pe internet pentru problema lor. Nu am intrat în amănunte, dacă au fost forumuri sau diferite site-uri, mai mult sau mai puţin medicale, cu informaţii validate sau nu. Pacientul informat, din punctul meu de vedere, uşurează comunicarea şi analiza problemei, dar totul până la un punct. Sunt multe tratamente scurte cerute la farmacie sau recomandate de farmacist în urgenţă, cu care sunt de acord în anumite limite. Din păcate, am de-a face şi cu pacienţi „suprainformaţi“, care s-au autodiagnosticat, s-au autotratat, iar în final nu a ieşit cum se aşteptau. Ce facem cu asemenea clienţi ai internetului?
   Rememorez cazul unei doamne în vârstă de 39 de ani, cu infecţie de tract urinar inferior cu E. coli, care a debutat în urmă cu patru ani şi a tot recidivat de atunci. Până aici nimic deosebit. Pacienta, nemedic, s-a autodiagnosticat şi autotratat, „sfătuită“ de internet, cu antibiotice şi fel de fel de alte leacuri, pentru fiecare episod, nemergând nici la medicul de familie, ca să nu mai vorbim de urolog, nefrolog sau infecţionist.
   Cu o seninătate existenţială remarcabilă, doamna în cauză a solicitat consultaţia pentru că ultima urocultură virase spreProteus multiplu rezistent la mai multe clase de antibiotice. Am ascultat – eu cu nemulţumire, sora cu revoltă – povestea acestei „mâncătoare“ de internet, care nu dorea decât să-i spun ce antibiotic să ia, pentru că le luase pe toate şi până acum a fost ok! În acest context stupefiant, am invitat-o pe doamna respectivă să repete examenul sumar de urină şi urocultura şi să se adreseze unui coleg specialist în boli infecţioase, fără alte comentarii. În contextul în care relaţia microb–antibiotic– pacient este, la ora actuală, din ce în ce mai fragilă, iar utilizarea abuzivă a antibioticelor extrem de periculoasă, atitudinea acestei paciente mi s-a părut sinucigaşă.
   În acest context relaţional, cu informaţia profund democratizată, stimaţi colegi medici şi farmacişti, vă propun să modificăm regulile malpraxisului, în sensul în care să se creeze o asigurare a medicilor împotriva prostiei şi credulităţii pacienţilor care se autotratează şi împotriva greşelilor de practică medicală ale internetului medical suprafolosit, astfel încât să putem să-i acţionăm în instanţă pe acei pacienţi care îşi sabotează sănătatea făcând ce spune „prietenul“ lor, internetul mai mult sau mai puţin medical.
   Indiferent ce şi cum şi pentru cine, internetul, prin partea lui bună, doar informează, iar personalizarea diagnosticului şi a tratamentului trebuie făcută numai de medic. Chiar şi „consultaţia“ online la adăpostul anonimatului suferindului nu înlocuieşte consultaţia reală. Şi mie mi se întâmplă să mi se ceară acest serviciu pseudomedical, pe care îl refuz, nu emit diagnostice şi recomandări terapeutice online, deşi se practică. În orice caz, este o diferenţă între un sfat medical online în cadrul telemedicinii şi autodiagnosticul şi autotratamentul unui devorator de informaţie.
   Concluzia mea, la întrebarea din titlu, este că internetul nu tratează, dar uneori dăunează.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe