Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  PROIECTE  »  Dosar

Lecţii ale anului 2020

Viața Medicală
Conf. dr. Camelia Diaconu joi, 24 decembrie 2020

Cred că lecţia majoră a acestui an ar trebui să fie una de solidaritate, de împăcare cu semenii și cu întreg Universul: nu numai supravieţuirea, dar și înţelepciunea!

in asteptare

Sfârșitul unui an calendaristic a reprezentat întotdeauna pentru mine un moment de bilanţ și introspecţie. Care a fost lecţia anului 2020 pentru mine? Un an devastator în care am pierdut prieteni dragi și colegi doborâţi de acest nou coronavirus, un an al suferinţei, al pierderilor umane și materiale, al schimbărilor de tot felul, la care a trebuit să ne adaptăm rapid.

Pandemia a creat o schimbare majoră în modul nostru de viaţă, iar provocarea este imensă și fără precedent. La nivel personal, distanţarea autoimpusă faţă de familie, în special faţă de membrii mai vârstnici ai acesteia, mi-a adus multă tristeţe, anxietate și dor.

Sentimentul de responsabilitate și teama că aș putea să le transmit virusul, eu fiind expusă profesional, au fost însă mai puternice.
La nivel profesional, vârtejul schimbărilor la care a trebuit să ne adaptăm rapid mi-a creat o senzaţie de roller coaster.

În fiecare zi alte reguli și protocoale în spital, multă incertitudine, nesiguranţă, provocări, confuzie, agresivitate din partea unei părţi a aparţinătorilor pacienţilor internaţi, acuze la adresa personalului medical din partea celor care nu cred în COVID-19, personal deja epuizat fizic și psihic pe baricadele luptei împotriva unei boli despre care nu știm aproape nimic.

Peste toate domină senzaţia de medicină de război împotriva unui inamic invizibil și cu atât mai parșiv. Îmi lipsește energia juvenilă pe care o aduceau studenţii în timpul stagiilor clinice, al cursurilor în amfiteatru, interacţiunea directă cu colegii la congresele naţionale și internaţionale.

Pare că întreaga medicină se rezumă acum miopic la o singură boală.
Nu știu și nu cred că ne vom putea relua vieţile de acolo unde le-am lăsat înaintea pandemiei, ceva s-a schimbat esenţial. Știu însă că numai solidari vom putea supravieţui.

Cred că lecţia majoră a acestui an ar trebui să fie una de solidaritate, de împăcare cu semenii și cu întreg universul: nu numai supravieţuirea, dar și înţelepciunea! Să așteptăm colindătorii (virtuali) cu pace, credinţă, speranţă de mântuire și sănătate!

Citiți și: 

În așteptarea lui Moș Crăciun

Sărbători liniștite

Crăciun pe Zoom

Etichete: ajun craciun craciun in pandemie pandemie covid protocol solidaritate

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.