Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  PROIECTE  »  Dosar

Medicul de familie, baza sistemului de sănătate

Viața Medicală
Dr. Gindrovel DUMITRA vineri, 21 mai 2021

Asistenţa medicală primară constituie baza fiecărui sistem de sănătate, oriunde în lume. De aici rezultă și așteptările pe care le avem cu toţii de la actorii din acest sistem.

medicușl de familieGeneraţii întregi au crescut cu imaginea acelui medic care le oferea o paletă largă de servicii atât preventive, cât și curative. Din anii 2000 s-au produs mai multe schimbări care au determinat abandonarea unor activităţi, chiar și titulatura de medicină generală fiind înlocuită de cea de medic de familie.

Asistenţa medicală primară constituie baza fiecărui sistem de sănătate, oriunde în lume. De aici rezultă și așteptările pe care le avem cu toţii de la actorii din acest sistem. În mod obișnuit, în România, prin asistenţă medicală primară se subînţelege că vorbim despre medicina de familie.

Acest fapt este statuat chiar în legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, dar și în așteptările oamenilor, care văd în medicul de familie acel coordonator de îngrijiri din asistenţa medicală primară.

Privind în urmă cu peste 20 de ani, putem observa că generaţii întregi au crescut cu imaginea medicului de medicină generală, acel medic care le oferea servicii medicale tuturor persoanelor, pe o paletă foarte largă, atât preventive, cât și curative.

Coordonatorul de îngrijiri din trecut beneficia de o echipă puternică, formată din moașă, asistentă de ocrotire, asistentă de puericultură, asistentă de cabinet, dezinfector, felcer etc. Practic, medicul de medicină generală coordona îngrijirile necesare unui pacient, dar se adresa și problemelor identificate în comunitate.

Reforma în domeniul sănătăţii din anii 2000 a adus mai întâi noua titulatură de medicină de familie, dar și o serie de schimbări care au determinat abandonarea unor activităţi, precum cele care se referă la acoperirea teritorială, cu toate consecinţele care vin de aici.

Dar ne-am orientat privirea în special asupra familiei, iar modificările legislative au dus la acordarea unor servicii centrate pe pacient, cu accent pe abordarea comprehensivă sau holistică. Pentru că medicina de familie este acea specialitate care privește individul ca întreg, atât în ceea ce privește aspectul fizic, social, cultural, psihologic, cât și totalitatea problemelor legate de sănătate pe care acesta le prezintă.

Mă bucur enorm că fac parte din acea categorie profesională care practică medicina de familie. Relaţia pe care o dezvoltăm cu pacienţii noștri necesită o abordare complexă, într-o echipă integrată, astfel încât serviciile primare de sănătate să fie resimţite de pacient. Abordarea complexă am dezvoltat-o foarte mult în ultimii ani.

Rămâne să reconstruim echipa. Pentru că asistenţa medicală primară necesită un medic de familie pentru coordonare, dar și celelalte categorii profesionale care pot aduce satisfacţie pacientului, familiei sau comunităţii din care cu toţii facem parte!

 

Etichete: ziua medicului de familie medici familie dr. Gindrovel Dumitra asistenta medicala

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.