Newsflash
Dosar

Mendeleev 26

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - iul. 25 2014
Mendeleev 26
În urmă cu câteva zile am purces pe str. Mendeleev spre a descoperi locul în care se retrăgea profesorul Setlacec după epuizantele ore pe­trecute în spital, spaţiul în care îşi întâmpina numeroşii prieteni. La numărul 26, în interiorul unei curţi pline cu pisici şi verdeaţă, pe un bloc vechi este montată o placă pe care stă scris: „în acest imobil a locuit între anii 1969–2009 Prof. dr. Dan Setlacec. 1921–2009. Creator de şcoală şi maestru al chirurgiei româneşti“. Uşa de la intrare fiind închisă şi observând un interfon, am tastat 01. O voce de femeie a întrebat „Cine este?“. Şi a deschis uşa. M-am prezentat şi i-am spus că fac o documentare. Faţa i s-a luminat şi, îndată, m-a invitat la o discuţie.
„Eu l-am mai ajutat în ultima parte a vieţii. Îi scăzuse vederea… Era un domn pedant, îngrijit şi mereu îl admiram când ne întâlneam. Şi, să ştiţi, era foarte corect. Mă pregăteam odată să merg la serviciu, când aud nişte ţipete în faţa intrării. Era profesorul Setlacec. Se certa cu familia unui pacient care venise să-i aducă ceva. Nici nu a vrut să audă şi insistenţa acelor oameni l-a enervat. Era prieten cu somităţi. Vedeam adesea pe mulţi din cei pe care acum îi citim şi îi admirăm: scriitori, muzicieni sau doctori“.
Doamna Podhoroteţchi mi-a relatat şi celebra poveste cu Trabantul achiziţionat târziu, după o moştenire şi, ulterior, m-a condus până la celebrele trepte despre care au scris Geo Bogza şi Andrei Pleşu. 55 de trepte. Spre „un templu al bunătăţii şi al omeniei (Geo Bogza). La etajul 2, vecin cu Dan Grigore, pe uşă şi la sonerie, am citit: „Dr. Dan Setlacec“ şi „Prof. Setlacec“.  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe