Newsflash
Dosar

Mierea - valoare nutriţională și beneficii pentru sănătate

de Dr. Laura Davidescu - mar. 31 2023
Mierea - valoare nutriţională și beneficii pentru sănătate

Chiar dacă depinde de condiţiile de mediu, de tehnicile de procesare și de varietatea nectarurilor florale, compoziţia mierii este dominată de carbohidraţii simpli, respectiv fructoză și glucoză.

miere

       Fructoza a fost corelată cu diverse probleme de sănătate, însă mierea este o alternativă mai sănătoasă la zahărul comercial. Unele studii sugerează că protejează organismul de diabet zaharat și că poate îmbunătăţi colesterolemia. Indicele glicemic al mierii este 58.

        Pe lângă apă, mierea conţine și mici cantităţi de proteine, vitamine, minerale, oligoelemente, enzime și polifenoli, inclusiv flavonoide provenite din polen, care pot fi utilizate la identificarea originii mierii. Criteriile de compoziţie a mierii sunt stabilite prin Directiva Consiliului European nr. 110/2001, în care se specifică și faptul că proporţia de apă trebuie să fie de maximum 20% pentru ca produsul să fie considerat unul autentic.

        Mierea poate fi crudă sau procesată – filtrată și pasteurizată, pentru a înlătura resturile de ceară și alte particule, precum și eventualii patogeni. Dar procesarea la căldură a mierii distruge nu doar patogenii, ci și enzimele, vitaminele și antioxidanţii prezenţi în mierea crudă.

Efect antimicrobian

        Mierea a fost folosită de milenii în medicina tradiţională, pentru proprietăţile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante. Există chiar miere de uz medical, care poate fi folosită în aplicaţii topice, pentru grăbirea cicatrizării plăgilor. Conţinutul redus de apă al acestui produs, apa oxigenată și aciditatea sa (pH-ul mediu al mierii este de 3,9) reprezintă un mediu ostil pentru bacterii, de unde și efectul antimicrobian.

        Se consideră că efectul antiinflamator provine de la cantitatea mică de antioxidanţi, chiar dacă aceasta variază foarte mult de la un lot de miere la altul. Astfel, mierea este indicată ca adjuvant în tratamentul tusei și al tulburărilor gastrointestinale.

        Trebuie menţionat însă că mierea poate conţine spori de Clostridium botulinum, ceea ce poate conduce la infecţii grave în cazul sugarilor. Rămâne un aliment nerecomandat copiilor până la vârsta de 1 an.

Diferenţele faţă de zahăr

        Spre deosebire de zahărul obișnuit, mierea conţine și mici cantităţi de vitamine, minerale și antioxidanţi. Dar cantitatea acestora, la un consum uzual de miere, este de sub 1% din necesarul zilnic al unui adult. Cu alte cuvinte, o lingură de miere rămâne, în principiu, o sursă de glucide simple, beneficiile pentru sănătate ale acesteia fiind prea reduse pentru a produce efecte evidente. Cantitatea recomandată din acest aliment natural, dacă este să respectăm recomandările OMS, care spun că glucidele simple nu trebuie să depășească 10% din necesarul caloric zilnic, echivalează cu aproximativ 60 de grame (200 kcal).

Vindecătoarea miere de manuka

        Acest tip de miere provine din Australia și Noua Zeelandă, de la albinele care polenizează tufele de Leptospermum scoparium (arbustul Manuka sau Tea Tree). A devenit faimoasă spre sfârșitul secolului al XIX-lea, când cercetătorii au descoperit că are proprietăţi antibacteriene puternice.

        Unul dintre componenţii săi principali este metilglioxalul (MGO). El provine din conversia unui alt compus din miere, respectiv dihidroxiacetona (DHA), care se găsește într-o concentraţie mare în nectarul florilor de Manuka. Cu cât concentraţia de MGO este mai mare, cu atât efectul antibacterian al mierii este mai puternic.

        Un MGO între 30 și 100 indică mierea pentru uz alimentar, ca îndulcitor, pe când cea cu MGO superior are proprietăţi curative: între 200 și 400 MGO se folosește ca tonic general al organismului, iar cu MGO de 500 și peste, pentru diferite tratamente.

        Mierea de acest tip are și alte ingrediente active, care constiuie așa-numitul factor manuka unic (unique manuka factor, prescurtat UMF). Acesta se regăsește sub forma unui indice numeric pe produs, de la +5 la +20. Astfel, mierea de manuka omoară bacteriile responsabile de parodontoză din cavitatea bucală, tratează sinuzita, reduce pH-ul ocular și neutralizează bacteriile care favorizează ochiul uscat. Totodată, ea reduce inflamaţia corneană, calmează eczemele și inhibă proliferarea Helicobacter pylori.

Citește și: Inamicii mierii românești: falsurile și neonicele

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe