Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  PROIECTE  »  Dosar

„Modificările nu sunt necesare“

Viața Medicală
Dr. Maria DRAGOTĂ miercuri, 6 noiembrie 2013
   Care este opinia medicilor rezidenţi în legătură cu proiectul de lege privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului? Am aflat de la dr. Clara Matei, director executiv al Asociaţiei Medicilor Rezidenţi. Organizaţie non-guvernamentală înfiinţată în 2006, asociaţia – aflăm de pe site-ul ONG-ului – „apără interesele şi prestigiul medicilor rezidenţi şi sprijină dezvoltarea lor profesională“, scopul declarat fiind „îmbunătăţirea serviciilor medicale din România, atât prin dezvoltarea profesională a personalului medical, cât şi prin informarea comunităţii şi dezvoltarea serviciilor de prevenire“. Potrivit reprezentanţilor, asociaţia numără 4.800 de membri, în special medici rezidenţi, dar şi studenţi la medicină şi medici specialişti.
   Asociaţia Medicilor Rezidenţi nu este de acord cu proiectul de lege, în forma actuală, deoarece el nu ar fi în favoarea rezidenţilor. Conform acestuia, ei vor putea opta pentru o specialitate doar după terminarea trunchiului comun, ceea ce nu le dă posibilitatea de a pleca peste hotare, în primii doi ani, ca rezidenţi într-o anume specialitate. De asemenea, nu este clar cum vor fi echivalate stagiile efectuate în alte ţări. Dacă doresc să facă un doctorat în timpul rezidenţiatului, în străinătate, nu se ştie cum vor putea alege o anume specialitate, cât sunt încă în cadrul pregătirii din trunchiul comun.
   În opinia Clarei Matei, trunchiul comun ar fi o „legare de glie“ mascată a medicilor rezidenţi, care devin un fel de stagiari; ei nici nu mai pot beneficia de la începutul pregătirii de sporurile acordate în anumite specialităţi. De asemenea, interlocutoarea este de părere că rezidenţiatul ar trebui să se desfăşoare doar în centrele universitare, pentru a fi asigurată calitatea necesară acestei pregătiri. Perioada rămasă după cei doi ani de trunchi comun este insuficientă pentru asimilarea tuturor noţiunilor necesare pentru practicarea diverselor specialităţi, ceea ce ar putea reprezenta o problemă la echivalarea acestora în străinătate.
   Metodologia rezidenţiatului din prezent este bună şi nu sunt necesare modificările prevăzute în proiectul de lege, în opinia reprezentantei Asociaţiei Medicilor Rezidenţi, organizaţie care are doar un rol consultativ în ceea ce priveşte acest proiect de lege, lăsând studenţii, viitorii beneficiari, să-şi spună punctul de vedere, să fie atenţi şi să semnaleze toate capcanele proiectului.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.