Newsflash
Dosar

Noi studii despre radioterapia cu doză redusă în infecţia cu SARS-CoV-2

Noi studii despre radioterapia cu doză redusă în infecţia cu SARS-CoV-2

Efectul antiinflamator al radioterapiei cu doză redusă, în cazul pacienţilor cu COVID-19 cu afectare pulmonară severă, continuă să fie evidenţiat în tot mai multe studii clinice.

Primul studiu clinic în care iradierea pulmonară cu doză redusă (Low Dose Radiotherapy – LDRT) a fost aplicată la pacienţi cu o formă severă de pneumonie indusă de infecţia cu SARS-CoV-2 a fost efectuat în Statele Unite, la Winship Cancer Institute de la Universitatea Emory din Atlanta, Georgia, de profesorul M. Kahn și comunicat la conferinţa online a Societăţii Americane de Radioterapie din 2020. Studiul a inclus zece pacienţi, iar după iradiere, la nouă dintre aceștia a fost evidenţiat efectul antiinflamator al radioterapiei cu doză redusă (Fig. 1).

fig.1.1
Fig. 1. Trialul efectuat la Universitatea Emory SUA. În stânga, radiografia unui pacient înainte de radioterapie (cu roșu este marcat parenchimul afectat de procesul inflamator) și în dreapta dispariţia modificărilor pulmonare după radioterapie.

        Un alt studiu, efectuat în Spania de data aceasta, a fost publicat recent în Int J Rad Oncol Biol Phys 2021 de grupul condus de Noelia Sanmamed. În figura 2 este reprodusă, pentru exemplificare, evoluţia modificărilor induse de iradierea parenchimului pulmonar la pacienţii cu COVID-19 iradiaţi cu doză redusă.

fig2
Fig. 2. Trialul spaniol (Sanmamed și colab.). Examinare CT la patru pacienţi, în care se evidenţiază modificările la nivelul parenchimului pulmonar prin afectarea în cadrul bolii COVID-19 (marcate prin săgeţile albe – rândul de sus) și situaţia după aplicarea radioterapiei antiinflamatorii (săgeţile albe – rândul de jos). Sursa: Int J Radiation Oncol Biol Phys, Vol. 109, No. 4, pp. 880-885,202

        În prezent mai sunt în derulare alte două mari studii randomizate, și anume: trialul PRE-VENT NCT0446683 (Fig. 3) și trialul VENTED NCT04427566 (Fig. 4).

fig3
Fig. 3. Trial PRE-VENT NCT0446683
fig4
Fig. 4. Trial VENTED NCT04427566

EFECTELE LDRT ASUPRA PLĂMÂNULUI AFECTAT

        Aminteam în articolul publicat în Viaţa Medicală nr. 4 din 29 ianuarie 2021 că dominant, din punct de vedere clinic, în boala COVID-19 este sindromul de insuficienţă respiratorie acută (SARS) de grade diferite: de la semne minore la insuficienţă respiratorie acută care necesită, în final, administrarea de oxigen și intubarea pacientului. Simultan cu procesul inflamator acut manifestat la nivelul pulmonar este și afectarea sistemului cardiovascular.

        În general, pacienţii cu COVID-19 au și antecedente de boli cardiovasculare, ceea ce înrăutăţește parcursul bolii și scad șansele de supravieţuire. Răspunsul inflamator acut ce însoţește infecţia cu virusul SARS-CoV-2 este de grade diferite, în funcţie de gravitatea bolii: de la semne clinice minore la „furtuna de citokine”.

        În final, insuficienţa respiratorie acută este cea care decide șansa de supravieţuire, în funcţie de răspunsul la terapiile standard
actuale.

        Acţiunea radiaţiilor cu doză unică joasă de 0,3-1,5 Gy la nivelul parenchimului pulmonar afectat de procesul inflamator în COVID-19 are loc la patru niveluri, dintre care trei la nivel alveolar și vascular (Fig. 5).

f5 copy
Fig. 5. Efectele radioterapiei asupra parenchimului pulmonar în COVID-19,
la nivel alveolar și vascular.

        A patra acţiune a LDRT favorizează efectul antiinflamator prin schimbarea sensului polarizării macrofagului M1, ce are caracter proinflamator, într-un macrofag cu fenotipul M2, ce are acţiune antiinflamatorie (Fig. 6).

f6 copy
Fig. 6. Schimbarea polarizării macrofagului de tip M1 (proinflamator) în
fenotipul M2 (antiinflamator) prin iradierea cu doză redusă (0,3 – 1,5 Gy per
fracţiune) în cadrul radioterapiei parenchimului pulmonar al pacienţilor în
stadiul pulmonar IIA și IIB.

CONCLUZIE

        Efectele antiinflamatorii ale LDRT, evidenţiate în cadrul eforturilor de îmbunătăţire a prognosticului, în special a cazurilor de COVID-19 cu evoluţie severă, în care șansa de supravieţuire este extrem de redusă, ar putea fi confirmate prin iniţierea unor studii randomizate în care să fie inclus un număr mare de pacienţi. Invit Societatea Română de Radioterapie și Oncologie Medicală să analizeze posibilitatea implicării ei în acest demers de a face accesibilă LDRT pacienţilor din România cu COVID-19 cu evoluţie severă, îmbunătăţindu-le astfel șansa de supravieţuire.


Notă autor:

Nota redacţiei: Referinţele bibliografice pot fi obţinute de la autorul articolului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe