Newsflash
Dosar

O fază care trebuie depăşită

de Dr. Mihail MIHAILIDE - nov. 6 2014
O fază care trebuie depăşită
Nu sunt (încă) membru al Asociaţiei Medicilor Pensionari din România (AMPR). Acest fapt îmi conferă libertatea de a relata cu obiectivitate cum s-a desfăşurat Adunarea generală anuală a seniorilor profesiei noastre, de sâmbătă, 18 octombrie a.c., găzduită de Amfiteatrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş“ Bucureşti.
Am avut onoarea de a fi invitat nu numai ca jurnalist, ci şi pentru faptul, devenit istorie, că „Viaţa medicală“ în urmă cu 14 ani s-a aflat, prin reprezentantul ei, în colectivul care a decis înfiinţarea AMPR, organism de luptă pentru drepturile sociale, mereu neglijate de guvernanţi, ale celor care, fără a considera nepotrivită hiperbola ce urmează, şi-au sacrificat, la modul propriu, viaţa, în scopul recuperării sănătăţii pierdute, la un moment dat, a semenilor.
Din anul 2000 şi până în prezent, asociaţia a dobândit recunoaştere din partea oficialităţilor, s-a extins – având filiale în ţară şi membri din ce în ce mai numeroşi –, a devenit parte a Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România (FNPR), aliată federaţiei europene similare. A obţinut, de asemenea, drepturi şi ajutoare băneşti pentru membrii săi aflaţi în acută suferinţă şi a găsit sprijin eficient în Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB), iar de curând şi la Colegiul Medicilor Dentişti. Şi-a extins, totodată, colaborarea cu Societatea Medicilor de Familie, cu Aso­ciaţia Medicilor şi Farmaciştilor Ofiţeri în Rezervă, cu Societatea de Istoria Medi­cinii, cu organizaţiile medicilor artişti – scriitori şi  pictori, cu săptămânalul „Viaţa me­dicală“. Un rol important al acestei construcţii l-au avut preşedinţii: dr. Virginia Ioan, dr. Sebastian Nicolau, iar în prezent îl are preşedintele executiv, dr. Radu Belloiu. Un aport de netăgăduit, practic dar şi de imagine, e datorat preşedintelui de onoare, prof. dr. Vladimir Beliş, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale, vicepreşedinte al CMMB,  prof. dr. Emanoil Ceauşu, directorul medical al Spitalului „Dr. Victor Babeş“ şi secretarul CMMB, iar în trecut prof. dr. Sorin Oprescu, primarul Capitalei.
Legat de data desfăşurării întâlnirii,  şi aceasta intrată în tradiţie, în calendarul creştin ortodox, la 18 octombrie este prăznuit Sf. Luca, precursor şi patron al medicilor, ceea ce explică de ce AMPR i-a adoptat numele. Foaia „Speranţa medi­cului senior“ (4 pag, A4), tipărită cu acest prilej, mi se pare că ar putea fi considerată documentul corect, complet şi de păstrat în arhive, pentru consemnarea evoluţiei şi realizărilor în timp, dar şi a neîmplinirilor Asociaţiei Medicilor Pensionari „Sf. Luca“, prin articolele semnate de prof. dr. Vl. Beliş, dr. R. Belloiu, prof. dr. C. Bogdan, prof. dr. N. Marcu.
După votarea ordinii de zi şi momentul de reculegere în memoria colegilor dispă­ruţi, preşedintele executiv al AMPR a prezentat activitatea asociaţiei de la precedenta întâlnire până la zi, abrogând limbajul şi formalismul unor şedinţe anterioare. Domnia sa a insistat, între altele, asupra necesităţii extinderii asociaţiei, prin sporirea numărului de filiale şi de membri, a comunicării către centru a acţiunilor filialelor din teritoriu şi a listelor colegilor aflaţi în suferinţă, pentru a putea fi asistaţi, a revizuirii statutului şi achitării la timp a cotizaţiilor de membru. A deplâns faptul că nu s-a reuşit obţinerea unei întâlniri recente cu ministrul sănătăţii şi cu primarul general al Capitalei şi că nu s-a rezolvat cu adevărat doleanţa accesului cu prioritate a medicilor pensio­nari la consultaţii medicale. Multe dintre dezideratele restante ale membrilor AMPR, precum şi facilitarea participării lor la congrese şi simpozioane fără plata taxelor, asigurarea unei case de retragere şi odihnă pentru medicii singuri ori a organizării în condiţii avantajoase a unor excursii şi posibilităţi de studiu în biblioteci sau recreaţie, au fost readuse în discuţie de participanţi.  Atât dr. R. Belloiu, cât şi prof. dr. Vl. Beliş au relevat necesitatea solidarităţii de breaslă şi între generaţii şi restabilirea demnităţii slujitorilor profesiei medicale. Dl. Preda Nedelcu, preşedintele FNPR a făcut precizări cu privire la legislaţia muncii şi a celei privitoare la ocrotirea socială, răspunzând la întrebările celor prezenţi. Dr. Suzana Bantaş, preşedinte de onoare al Cenaclului de Arte Plastice al Medicilor „I. Ţuculescu“ a oferit o icoană de mari dimensiuni, creaţie proprie, reprezentându-l pe Sf. Luca. S-au oferit diplome de excelenţă, relevându-se meritele unor medici care de-a lungul timpului au sprijinit activitatea AMPR.
Personal, cred că trebuie depăşită faza ieremiadelor, iar reprezentanţii de frunte ai asociaţiei, utilizând mass-media (inclusiv televiziunile) să arate în mod public că solicitările medicilor seniori constituie drepturi sociale şi o răsplată cuvenită pentru exercitarea uneia dintre cele mai solicitante profesii – cea a prezervării sănătăţii şi a îngrijirii omului bolnav.

 

Medici maramureşeni. Filiala Maramureş a Asociaţiei Medicilor Pensionari din România „Sf. Luca“ (AMPR) s-a reunit la 14 octombrie, la Baia Mare, pentru a aniversa ziua medicului pensionar (18 octombrie). Prezenţi la manifestare au fost reprezentanţii autorităţilor locale, Colegiului Medicilor, Colegiului Medicilor Dentişti, CAS Maramureş, Casei Judeţene de Pensii, ai societăţilor medicale private şi numeroşi medici. Printre doleanţele exprimate de medicii pensionari maramureşeni s-a aflat şi înfiinţarea unei Case a medicului pensionar, un vechi deziderat al oamenilor în halate albe din Maramureş. Cu această ocazie, au fost acordate 25 de diplome de excelenţă unor medici, în semn de omagiu pentru întreaga activitate profesională depusă în slujba sănătăţii oamenilor. (Dr. Felix Marian)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe