Newsflash
Dosar

O secvenţă dintr-un amalgam

de Dr. Mariana MINEA - nov. 14 2014
O secvenţă dintr-un amalgam
   Moartea cardiacă, adică încetarea activităţii inimii, stopul cardiorespirator, este incompatibilă cu viaţa, deoarece inima este cea care asigură irigarea organelor şi alimentarea lor cu oxigen. În schimb, moartea cerebrală este o noţiune variabilă în timp. După cum ne aminteşte prof. dr. Vladimir Beliş, scoarţa cerebrală, materia cenuşie şi etajul cel mai înalt al creierului, apărând cel mai devreme pe scara filogenetică, este şi cea mai sensibilă la lipsa de oxigen. O lipsă de oxigen de cinci-şase minute la nivelul scoarţei duce la compromiterea ei funcţională. „Asta nu înseamnă că individul a murit, întrucât centrele de la etajele inferioare, mai ales cele din bulbul rahidian, unde există centrele respirator şi cardiocirculator, funcţionează şi la o lipsă de oxigen mai mare sau mai mică, prin urmare individul nu este decedat“, spune profesorul Beliş.
   „Moartea cerebrală este o secvenţă dintr-un întreg amalgam al comelor cerebrale. Sunt multe cauze pentru coma cerebrală, poate fi vorba de o comă produsă prin accident vascular cerebral, prin tumoră, prin traumă cerebrală, de exemplu. Şi o parte din aceste situaţii evoluează în stadiul de comă Glasgow 3 profundă, în care se ajunge să se pună diagnosticul de moarte cerebrală“, ne spune conf. dr. Ioana Grinţescu, şef Clinică ATI la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti. Moartea cerebrală e ceva realizat artificial, omul ajuns în această stare ar muri dacă n-ar interveni terapia intensivă, ne mai spune medicul intensivist. „Cum moare creierul: se angajează spre gaura occipitală. Sunt semne clare, tu îl surprinzi în angajare şi îl intubezi, deja în stadiul de moarte cerebrală omul este intubat. Funcţia ventilatorie e preluată de ventilator, centrii din trunchiul cerebral mor în câteva minute, rând pe rând, şi atunci tu administrezi substanţe care susţin sistemul cardio­circulator – bătăile inimii, tensiunea arterială, diureza. O perioadă poţi să susţii acest organism care nu mai are creier, dar asta nu merge la infinit. Nu mai are creier pentru că nu mai intră sângele în cap, este un edem aşa de mare, o presiune atât de mare în cap încât se opreşte circu­laţia. Din sistemul nervos nu mai funcţionează decât măduva şi nervii periferici. Poţi să-i pui diagnosticul de moarte cerebrală pentru că nu mai are nici activitate electrică, EEG este plat şi mai sunt şi alte teste care pot demonstra că nu are funcţie cerebrală.“
   „Noi nu suntem un popor precum Anglia sau Spania, acolo au şi carneţel de donator, dar populaţia României ar înţelege greu că persoana respectivă, pe care ei o văd că respiră, este de fapt moartă. De aceea, nu trebuie renunţat la anumite părţi din diagnostic, deşi noi am discutat, la congresul SRATI, că ar fi bine să nu mai facem EEG, pentru că există alte teste. Dar aparţinătorul, cel căruia îi explici chestia asta, înţelege mai uşor că o linie izoelectrică înseamnă lipsă de activitate cerebrală decât dacă-i explici alte teste“, punctează Ioana Grinţescu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe