Newsflash
Dosar

Pacientul diabetic în Marea Britanie

de - nov. 16 2018
Pacientul diabetic în Marea Britanie
Situaţia din România în 2018 seamănă cu cea din Marea Britanie a anului 1986, în ceea ce privește managementul pacientului diabetic. Costurile crescute din sistem, discontinuităţile în îngrijirea pacientului și limitarea accesului pacientului la diabetolog și la analize gratuite au impus un proiect complex de modificare a abordării diabetului zaharat.
În 2018, pacientul englez cu diabet zaharat tip 2 este urmărit de medicul de familie și de asistenta sa. Medicul de familie este cel care iniţiază tratamentul cu antidiabetice orale și le prescrie în continuare, fără a avea nevoie de scrisori medicale de la diabetolog, evaluează periodic și amănunţit starea de sănătate a pacientului, recomandă analize de sânge (care de obicei se recoltează aproape de domiciliul pacientului, în cabinetul medicului), evaluează piciorul diabetic.
În cazul în care pacientul are valori slab controlate ale glicemiei, atunci medicul de familie ia legătura fie cu asistenta medicală ce are specializare în diabetologie, fie cu medicul diabetolog, pentru a cere un sfat și, eventual, a trimite pacientul pentru o ajustare sau o schimbare a tratamentului. Asistenta specializată în diabetologie face recomandări asupra stilului de viaţă, consiliază pacientul asupra regimului alimentar și poate recomanda schimbarea terapiei ADO (fără a fi nevoie de scrisoare medicală conformă cu modelul din Monitorul Oficial). Medicul diabetolog poate îndruma medicul de familie și telefonic pentru ajustarea sau modificarea tratamentului ADO și nu este necesară scrisoarea medicală.
Un management corect al pacientului cu diabet zaharat tip 2, cu îndeplinirea mai multor criterii de calitate elaborate de NHS, aduce beneficii financiare medicilor de familie și echipei lor. Pacientul cu diabet din Marea Britanie are acces la o reţea naţională de podiatri și la o reţea de optometriști. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe