Newsflash
Dosar

Pe drumul spre politici

de Adrian GHEORGHE - dec. 12 2017
Pe drumul spre politici

Adrian Gheorghe este specialist în economia serviciilor de sănătate la Oxford Policy Management. În rolul său, lucrează cu organizații internaționale și guverne ale statelor în curs de dezvoltare în proiecte privind organizarea finanțării și eficientizarea serviciilor medicale. Este cofondator al Observatorului Român de Sănătate

 

 

     Semnalul de alarmă global pentru a intensifica atenția acordată insuficienței cardiace a fost tras deja. Cifrele sunt alarmante: peste 30 de milioane de bolnavi în întreaga lume, o povară economică anuală (costuri directe și indirecte) la nivel mondial estimată la peste 100 de trilioane de dolari, o rată de supraviețuire medie inferioară cancerului de sân sau de prostată, sau rate ale spitalizării reprezentând între 1 și 5% din totalul tuturor spitalizărilor din țările dezvoltate. În fața unor astfel de argumente, cine ar mai trebui convins că insuficiența cardiacă ar trebui să fie o prioritate? Mai mult, că trebuie să rămână o prioritate pentru câteva decenii de acum înainte date fiind creșterea și îmbătrânirea populației în practic toate regiunile.
     Efectul îmbătrânirii nu va fi uniform în toate sistemele de sănătate. Se cunoaște deja că incidența afecțiunilor cardiovasculare în unele populații din Africa Subsahariană afectează grupuri de vârstă semnificativ mai tinere decât în restul lumii. De exemplu, în afara Africii, majoritatea spitalizărilor cauzate de insuficiența cardiacă se produc după 60–70 de ani. Or, analizele unor registre de boală din Malawi sau Nigeria arată, pentru același indicator, vârste medii cuprinse între 40 și 55 de ani – cu aproape două decenii mai devreme decât ar fi fost de așteptat, posibil din cauza contribuției bolilor de inimă reumatismale la etiologie. Mai mult decât atât, aceste episoade nu sunt deloc mai blânde doar pentru că se produc la vârste mai mici, ci au rate de mortalitate comparabile cu episoadele în grupul de vârstă 60+ ani din afara continentului. Etiologia insuficienței cardiace în regiune este, de asemenea, una aparte, cu o contribuție semnificativă a hipertensiunii arteriale, a bolilor reumatismale și a cardiomiopatiei. Așadar, nu doar că încă nu se zărește pe de-a întregul coama valului care tocmai se ridică, dar acest val va lovi multe țări în curs de dezvoltare direct în mijlocul populației încă productive din punct de vedere economic, aflate și în plină explozie demografică. Un scenariu care ar trebui să dea frisoane oricărui politician cu discursul în buzunar despre impactul unei stări de sănătate mai bune a populației în viitor asupra creșterii economice a țării.
     Ingredientele de bază ale răspunsului ideal la creșterea poverii asociate insuficienței cardiace se cunosc. Sunt similare multor alte boli metabolice: prevenție intensă, campanii de comunicare privind conștientizarea timpurie a riscului, echipe multidisciplinare, trasee de îngrijire eficiente și monitorizate, pluralitate de modele de îngrijire adecvate riscului individual, măsurarea adecvată a calității îngrijirilor medicale, îngrijiri terminale decente, continuarea cercetării pentru aducerea pe piață a noi terapii. Toate aceste ingrediente sună și cunoscut și dezirabil, orice sistem de sănătate de pe orice meridian și le dorește. A le implementa din mers atunci când există o direcție de mers a sistemului este un lucru; realitatea este însă că pentru multe sisteme de sănătate, toate aceste ingrediente sunt fie necunoscute, fie în stadiu incipient, ceea ce ridică nevoia implementării lor simultane dacă este vorba să existe vreun răspuns. Un scenariu care poate fi oricum, numai realist nu.
    Ca în multe alte cazuri, sistemele de sănătate în care povara este cea mai mare au și cea mai redusă capacitate de a răspunde. Prevenția, protocoalele și traseele clinice sunt cvasifetișuri pentru bugetele sănătății chiar și în țări ale Uniunii Europene cu pretenții. Cât de atractive pot fi ele ca discurs în locuri unde dispensarele au cel mult patru pereți și o masă de tablă? Nimeni nu va crede că se poate schimba ceva peste noapte și nici nu va avea încredere în orice măsură intermediară, de tranziție, până când nu va apărea spitalul cel mare. Monitorizarea în ceea ce numim ambulatoriu, la dispensar sau policlinică, atât de necesară acestor bolnavi, nu este nici suficient de atractivă din punct de vedere financiar pentru a se înscrie în pachetele de servicii care fac obiectul formelor incipiente de asigurări sociale de sănătate care fac eforturi de a decola. Experiențele recente ale unor astfel de programe de asigurări de sănătate cu sprijin guvernamental din Bangladesh și Pakistan, în studiu-pilot sau în curs de expansiune, arată că riscul fragmentării îngrijirii este foarte mare. De exemplu, un pacient cu insuficiență cardiacă este asigurat pentru urgențe medicale și tratament spitalicesc, dar numai pentru o perioada limitată de tratament postspitalicesc și fără continuitate în ambulatoriu. Într-un alt exemplu, o schemă de asigurări funcțională într-o regiune oferă acoperire în ambulatoriu, dar în caz de exacerbare, spitalul de competență adecvată din regiunea vecină nu este încă parte a respectivei scheme, ceea ce îl situează pe pacient în imposibilitatea de a își continua tratamentul. Într-un fel, nu este vina nimănui. Inițiativele sunt la început și au nevoie de mult timp, calendaristic și politic, pentru a se matura. Este dificil de gândit un plan care acoperă toate circumstanțele imaginabile, pentru un număr cât mai mare de afecțiuni și pentru un număr cât mai mare de beneficiari. Compromisurile sunt inevitabile, iar afecțiunile complexe care transcend repetat mediile de îngrijire pe un interval mare de timp, precum insuficiența cardiacă, sunt printre cele mai expuse pentru a fi prinse în crevasele reformelor paralele.
     Rămân încă multe de cercetat în sensul integrării coerente a managementului afecțiunilor cardiace pe agendele duble sau triple ale politicilor de sănătate în țările în curs de dezvoltare. Pentru țările dezvoltate, problema se rezumă în mare măsură la ajustarea sau convertirea treptată a sistemelor deja existente. Pentru multe alte țări, însă, aceste sisteme încă nu există și investițiile în „health systems strengthening” își trăiesc recent o a doua tinerețe în lumea post-Ebola, cu mulți ani înainte, pentru a vedea rezultate. Cele mai promițătoare semne vin din zona tehnologiilor informatice mobile, cu granițe aparent mai fluide. Lumea dezvoltării e plină de cercetări și studii-pilot pentru sisteme de alertă și monitorizare bazate pe telefonie mobila care să îi reamintească, de exemplu, pacientului să se prezinte la control. Până când guvernele se vor trezi și vor dispune de resurse financiare, tehnice și umane pentru a operaționaliza politici de sănătate conforme cu nevoile, pacientul își rămâne, până și în ultimul sat din inima junglei, principalul aliat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe