Newsflash
Dosar

Profesorii, despre cezariana la cerere

de Dr. Maria DRAGOTĂ - apr. 26 2013
Profesorii, despre cezariana la cerere
   Operaţia cezariană la dorinţa maternă se referă la extragerea operatorie a fetusului la cererea mamei, pentru a evita o naştere vaginală, fără a exista vreo indicaţie medicală sau obstetrică pentru procedură. Ce spun specialiştii despre acest fenomen, din ce în ce mai frecvent?
   Cezariana la cerere fără nicio indicaţie medicală nu este corectă, afirmă prof. dr. Bogdan Marinescu, de la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Panait Sârbu“ din Bucureşti. „Atâta vreme cât n-am nici cea mai mică indicaţie pentru operaţia cezariană, eu mă abţin“. Argumentul? În situaţia în care apare o complicaţie, primul reproş vine din partea familiei: „Avea neapărată nevoie de cezariană? Domnule doctor, de ce v-aţi luat după ea?“.
   Dar numărul acestor cezariene la cerere a crescut de la an la an. Profesorul Marinescu identifică şi un potenţial rol negativ jucat de mass-media: „Întâmplător, butonând la TV, am ajuns la o emisiune în care nu ştiu ce clarvăzătoare dădea indicaţie de cezariană! E cam prea mult!“.
  Prof. dr. Florin Stamatian, preşedintele Socie­tăţii de Obstetrică-Ginecologie din România, este de părere că, prin cezariana la cererea mamei, „democraţia atinge o limită care nu mai e admisibilă“. Sigur, femeia este cea care alege ce face cu corpul ei: dacă face avort, dacă ia contra­ceptive. Dar această intervenţie chirurgicală nu este ceva anodin, lipsit de pericole; în plus, implică nişte costuri suplimentare, absolut inutile. Există însă o presiune din partea populaţiei feminine, care cere cezariană din frica de necunoscut, adaugă profesorul Stamatian. Dacă i-a spus o vecină, mama sau o verişoară că i-a fost greu, că a durut-o când a născut, atunci viitoarea mamă va dori cezariană. Internetul oferă viitoarelor mame, care încearcă să compenseze absenţa educaţiei, acces la informaţii venite din surse anecdotice, nespecializate. Dar nu toate gravidele au discernământ să trieze informaţiile.
  Profesorul Stamatian consideră că Şcoala Mamei nu este atât de răspândită pe cât ar fi necesar şi  nu  are adresabilitate pentru toate femeile. „Noi avem la Cluj Şcoala Mamei şi cu 10 euro şi cu 200 de euro pe lună, dar femeia nu ştie de cea cu 10, în timp ce cea scumpă îşi face reclamă prin reţele de socializare“. Aici este poate şi vina medicilor, a mass-mediei, a Ministerului Sănătăţii, care nu fac educaţie, informare în domeniu.
  Intervine şi presiunea asupra corpului medical în ceea ce priveşte malpraxisul. La orice incident sau accident descris în literatura de specialitate se strigă „malpraxis“. Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră că proporţia recomandabilă de cezariene din totalul naşterilor este de 10%. „În perioada comunistă, maximul admis era 7%, legea era mult mai strictă. Acum am ajuns, în serviciul pe care îl conduc eu, la 30%, dar sunt clinici private în care e mult mai uşor să faci cezariană; în 30 de minute, dimineaţa, ai terminat, şi astfel se ajunge la 70–80%. Asta nu mai e medicină“, concluzionează prof. dr. Florin Stamatian.
  Alan S. Penzias  (profesor asociat la Harvard Medical School),  subliniază că, în ţara sa, politica este împotriva cezarienei la cerere. „Chirurgia acum este foarte sigură, dar doar pentru faptul că rezultatul este bun, nu înseamnă că ai luat decizia corectă“. Specialiştii din spitalele mari nu efectuează cezariene la cerere. Dar în spitalele mici ele se mai practică, iar uneori apar complicaţii la aceste intervenţii nenecesare.
  „Nu scăpăm de cezariana la cerere. În opinia mea, poarta este deschisă“, afirmă prof. dr. Rafal Kurzawa, de la Pomeranian Medical University, Szczecin, Polonia, ţară în care o treime din naşteri se produc prin această procedură. Din punct de vedere legal, medicul trebuie să fie într-o poziţie sigură, să aibă argumente, precum situaţii de cezariană la naşterea precedentă a mamei.
  În Belgia există o lege care spune că, chiar dacă viitoarea mamă o cere, doctorul nu acceptă cezariana dacă nu există un risc mare pentru parturientă de a naşte natural, declară prof. dr. Paul Devroy, de la Centrul de Medicină Reproductivă, Universitatea Liberă, Bruxelles. „Eu sunt precaut. Nu fac niciodată cezariană la cerere. Pot discuta cu pacienta: legea spune că ea, dacă vrea, se poate duce la altcineva în consult“. Cezariana la cerere este o chestiune care depinde mult de reglementările fiecărei ţări.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe