Newsflash
Dosar

Războiul undelor: tehnologia 5G, de la generatoare de profituri economice la potenţiale efecte medicale adverse

de Dr. Cornelia PARASCHIV - iun. 14 2019
Războiul undelor: tehnologia 5G, de la generatoare de profituri economice la potenţiale efecte medicale adverse

Comunitatea știinţifică internaţională este în alertă din cauza iniţiativei de lansare a următoarei generaţii de tehnologie wireless 5G, care ar putea periclita starea de sănătate a populaţiei prin mecanisme insuficient înţelese.

În acest context incert, medicii și cercetătorii consideră că este necesară efectuarea unor studii obiective, cu stabilirea ulterioară de noi standarde și reglementări, precum și dezvoltarea unor metode de protecţie specifice.

VM 24, p.8-9 -1Recent, peste 200 de cercetători, medici, academicieni din 36 de ţări au semnat o petiţie, cerând un moratoriu pentru lansarea tehnologiei 5G, până când se va dovedi că nivelul de radiaţii la care vom fi expuși este sigur. „Subsemnaţii, experţi din 36 de ţări, recomandăm un moratoriu privind amânarea celei de-a cincea generaţii (5G) pentru telecomunicaţii, până când potenţialele pericole pentru sănătatea umană și pentru mediu vor fi complet investigate de oameni de știinţă independenţi de industrie.
5G va crește substanţial expunerea la câmpurile electromagnetice de radiofrecvenţă (RF-EMF), suplimentar faţă de reţelele 2G, 3G, 4G, Wi-Fi existente actual.” 5G înseamnă tehnologia wireless de generaţia a cincea. Fiecare G este un capitol al revoluţiei fără fir. Primul G (1G) ne-a permis să vorbim pe un telefon mobil. 2G ne-a permis să vorbim și să trimitem mesaje. Cu 3G puteam trimite și primi câteva date și 4G ne-a dat puterea de a transmite mult mai mult. Aceste generaţii au fost legate de conectarea oamenilor. Cu 5G, obiectivul este mai mult despre conectarea obiectelor. Lansând internetul obiectelor (IoT), 5G face posibilă o lume a autoturismelor fără șofer, a aparatelor inteligente și a diverselor dispozitive noi interconectate care transmit în mod constant, rapid, un volum crescut de date. Tehnologia 5G va crește masiv radiaţia cu microunde și va include frecvenţele mai multor unde milimetrice, folosite anterior pentru controlul mulţimii, de exemplu. Noile frecvenţe nu sunt evaluate de experţi independenţi de industrie în ceea ce privește siguranţa acestora. Undele milimetrice nu călătoresc cu ușurinţă prin clădiri, astfel că telecomunicaţiile 5G necesită instalarea a zeci de milioane de noi antene „cu celule mici”. Vorbim despre o antenă la fiecare trei până la 12 case în zone rezidenţiale și la fiecare bloc din zonele centrale, iar cel mai îngrijorător este că nu ştim cum ne va afecta sănătatea.


Zeci de milioane de noi antene miniaturale și 20.000 de noi sateliţi vor împânzi planeta

Antenele wireless miniaturale emit intens radiaţii în vecinătatea sau chiar în casele noastre, în școli, la locurile de muncă, peste tot, non-stop. Radiaţia 5G va fi trimisă de la antene avansate, așa-numitele magistrale în fază, care transmit microunde și/sau unde milimetrice în benzi înguste, o tehnologie iniţial dezvoltată în scopuri militare. Acest lucru va crește masiv expunerea la radiaţii, care vor fi pretutindeni. În plus faţă de milioanele de staţii 5G noi de pe Pământ, vor fi lansaţi și 20.000 de sateliţi în spaţiu, pe orbita geostaţionară, pentru aproximativ 200 de miliarde de dispozitive mobile cu caracter de receptor-transmiţător. VM 24, p.8-9 -3Unele frecvenţe utilizate de staţiile de telecomunicaţii 5G, cum este cea de 23,8 GHz, pot furniza semnături identice cu cele ale vaporilor de apă, putând determina astfel sateliţii de meteorologie să furnizeze informaţii eronate. În consecinţă, prognozele ar deveni mai puţin corecte, dacă meteorologii ar încorpora aceste date false în modelele lor, se menţionează în revista Nature. Corpul uman este constituit din apă în proporţie de peste 70% la adulţi și peste 80% la copii. Noutatea absolută, îngrijorătoare privind impactul asupra sănătăţii și bunăstării publice, este noua bandă de frecvenţe de 26 GHz repartizată pentru telecomunicaţii în România, foarte apropiată de 23,8 GHz, o frecvenţă de absorbţie de rezonanţă a apei, spun specialiștii români.
Creșterea masivă a radiaţiilor este observată într-o lucrare știinţifică publicată în 2017: „Rezultatele noastre arată că radiaţiile 5G generează o densitate de putere (PD) și o rată de absorbţie specifică (SAR) semnificativ mai mari decât un sistem celular curent”. Numeroase studii știinţifice indică posibile efecte negative asupra sănătăţii din cauza radiofrecvenţei sau radiaţiilor cu microunde. Totuși, nu există niciun studiu la ora actuală care să ateste siguranţa radiaţiei 5G în sine, nici a expunerii combinate la radiaţii 5G asociate celor deja existente de la GSM, 3G, WiFi, 4G etc. Acesta este motivul pentru care oamenii de știinţă și medicii din 36 de state au lansat apelul 5G.

Paradoxul românesc – toalete în curte și reţele 4G și 5G pe uliţe

România este pe primele locuri în lume din punctul de vedere al performanţelor reţelelor de comunicaţii. În 2018, deși desemnată una dintre cele mai sărace ţări din UE, 94% dintre gospodăriile din România aveau acoperire cu reţele 4G. Datorită acestor performanţe, atât Vodafone, cât și Orange au efectuat teste în condiţii reale cu tehnologie 5G. Unde, mai exact? Primul, anul trecut, la Florești, în judeţul Cluj, pe 15 subiecţi. Era, spun autorii studiului, un pas important pentru înţelegerea capabilităţilor tehnologiei 5G în contextul pieţei europene. Testul a durat două luni și a evidenţiat în special performanţele tehnologice 5G pentru ţăranii din comună, primărie și magazinul local. Testele nu au fost efectuate în colaborare cu foruri medicale.
În data de 15 mai 2019, Vodafone a anunţat lansarea serviciilor 5G în Bucureşti. „Suntem încântaţi că reţeaua noastră Supernet™ 5G este acum activă în zonele aglomerate din București și se va extinde în alte câteva orașe mari din România până la finalul anului 2019. Suntem mândri să fim pionierii acestei călătorii noi și interesante pentru serviciile de comunicaţii mobile, unde tehnologia și inovaţia se vor uni pentru a asigura cea mai bună experienţă digitală pentru români”, a declarat directorul de tehnologie al Vodafone România. Este, prin urmare, o reţea live, nu mai este în stadiul de test, acest lucru însemnând că, fără studii de mediu în România și studii ale impactului asupra sănătăţii oamenilor, tehnologia 5G a fost deja lansată, afirmă reprezentanţii APC (Asociaţia Pro Consumatori) într-un comunicat care denunţă și faptul că testele 5G de la București și Florești nu au avut acordul populaţiei. Cu toate acestea, licenţele sunt momentan în faza de negociere, ceea ce constituie un motiv pentru asociaţiile de protecţie a consumatorilor și reprezentanţii societăţii civile să își concentreze eforturile pentru a opri extinderea acestei tehnologii până la clarificarea efectelor sale biologice.

Statele Unite nu cred că ar trebui să studieze efectele tehnologiei 5G înainte să o lanseze

În 2016, Tom Wheeler, șeful Comisiei Federale de Comunicaţii, o agenţie guvernamentală americană, estima că 5G „va genera zeci de miliarde de dolari în activitatea economică pentru companiile americane”, solicitând o lansare cât mai grabnică a tehnologiei. „Spre deosebire de alte ţări, noi nu credem că ar trebui să ne petrecem următorii ani studiind cum ar trebui să funcţioneze tehnologia 5G. Viitorul are un fel de a se reinventa singur. Este de preferat să dăm frâu liber inovaţiilor, decât să așteptăm ca legiuitori și comisii să definească viitorul.
Noi nu vom aștepta după standardizarea tehnologiei”, spunea el spre stupefacţia generală a medicilor și a cercetătorilor.

Efectele implementării 5G se vor vedea în economia românească prin generarea de venituri de peste 4,7 miliarde de euro, prin crearea a peste 250.000 de noi locuri de muncă și creșterea cifrei de afaceri în industrii inteligente de la 3,7 miliarde de dolari în 2020, la 9 miliarde de dolari în 2026. Costurile investiţiilor la nivelul operatorilor se aproximează la 2,3 miliarde de euro pentru ţara noastră.
La nivel internaţional există însă numeroase voci care avertizează asupra potenţialelor efecte medicale adverse. Oamenii de știinţă contestă deciziile autorităţilor de a instala o reţea de antene care emit radiaţii insuficient de testate din punctul de vedere al siguranţei și al efectelor asupra organismului uman. Studiile avertizează că efectele pe termen scurt sunt semnificative, mai ales că tehnologia este una militară.
Dr. Martin Pall, profesor emerit de biochimie și știinţe medicale la Washington State University, vorbind la o masă rotundă organizată de NIH şi CDC, a afirmat: „Introducerea reţelelor 5G fără ca un singur test biologic să fi furnizat dovada siguranţei în ceea ce priveşte sănătatea fiinţelor umane, a animalelor şi a mediului este absolut nebunească”. El a publicat și un document* de 90 de pagini în care sintetizează studiile privind cele opt efecte fiziopatologice ale radiaţiilor electromagnetice. Acţiunea controversată a fost considerată similară lansării unor noi medicamente fără a se efectua anterior teste privind siguranţa şi eficacitatea acestora.

Nici România nu pare a fi preocupată de studiile de siguranţă

În noiembrie 2018, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a lansat în dezbatere publică Strategia Naţională pentru Implementarea 5G, care îşi propune ca, până în anul 2025, toate centrele urbane, autostrăzile și căile ferate modernizate, porturile și aeroporturile internaţionale din România să fie acoperite cu noua tehnologie. Pentru maximizarea beneficiilor socioeconomice, vor fi șapte proiecte-pilot la nivel naţional. Conform propunerii ANCOM, până la data de 15 decembrie 2018 trebuia să se finalizeze licitaţia pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor în bandă de 700 MHz şi în celelalte benzi de frecvenţe vizate pentru furnizarea de comunicaţii fixe şi mobile asociate tehnologiei 5G. Totuși, Ordonanţa de Urgenţă nr. 114/2018, care stabilea o valoare minimă care trebuie plătită pentru acordarea licenţelor, a reușit să descurajeze operatorii locali, taxa de licenţă fiind apreciată ca fiind extrem de mare.
APC subliniază că în timp ce planeta, prin ionosferă, prin scutul magnetic geoterestru și centurile de radiaţii Van Allen, ne protejează de radiaţiile electromagnetice şi de bombardamentul ionilor din Cosmos, de radiaţiile electromagnetice artificiale, tot mai dense în mediul nostru de viaţă, noi trebuie să ne protejăm singuri. Recomandarea UE nr. 519/1999, preluată în legislaţia naţională prin Ordinul de ministru al Sănătăţii nr. 1193/29.09.2006, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 895/03.11.2006, este deja depăşită, nu mai corespunde specificaţiilor tehnice stabilite actualmente pentru efectele cumulării incontrolabile a radiaţiilor 5G în aglomerările urbane. Institutul Naţional de Sănătate Publică a declarat că există trei comisii internaţionale (SCENIHR, ICNIRP, SCEER) care lucrează la reevaluarea situaţiei.


CE SPUN STUDIILE MEDICALE

În 2011, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a clasificat radiaţiile telefoniei mobile drept un posibil factor cancerigen, pe baza legăturilor între telefonia mobilă și creșterea riscului de apariţie a gliomului, o formă de cancer cerebral (tip 2B). În cazul moleculelor vii, oscilaţiile produc modificări în metabolismul celular, pot duce la scăderea imunităţii organismului şi la scăderea coeziunii ţesuturilor, facilitând inclusiv dezvoltarea a diferite forme de cancer, mai ales cancer cerebral. Efectele nocive depind de intensitatea radiaţiilor electromagnetice, care cresc exponenţial în funcţie de apropierea faţă de instalaţiile care le produc. Telefonia mobilă intră în aceeași categorie cu insecticidul Diclor-Difenil-Tricloretan (DDT). Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) susţine, în schimb, că „nu știm sigur dacă radiaţiile de la telefoanele mobile pot cauza probleme de sănătate mai târziu în viaţă”, iar Institutul Naţional de Cancer din SUA recunoaște că „un număr limitat de studii au evidenţiat o asociere statistică între folosirea telefoniei mobile și riscul de cancer cerebral”.
Creierul copiilor, aflat în dezvoltare, este în mod deosebit în pericol, deoarece absoarbe de două ori mai mult radiaţia comparativ cu creierul adulţilor, arată studiile. Activitatea electrică a creierului, cea chimică şi gândurile sau emoţiile unei persoane sunt intercorelate. Activitatea electrică a creierului nu este ecranată de niciun scut de protecţie antiradiaţii. Cutia craniană protejează doar de acţiunile mecanice sau ale factorilor climatici obişnuiţi. Prin urmare, activitatea electrică a creierului este expusă oricărei influenţe electromagnetice exterioare. Există deja numeroase lucrări de specialitate care oferă un nivel înalt de certitudine știinţifică pentru fiecare dintre cele opt efecte fiziopatologice cauzate de expuneri la câmpuri electromagnetice (EMF) de tipul microundelor nontermice.
Astfel, aceste radiaţii au fost asociate în unele studii cu afectarea sistemului nervos, ceea ce duce la efecte neurologice sau neuropsihiatrice. Expunerea la aceste radiaţii perturbă sistemul endocrin, produce stres oxidativ, dar și distrugeri provocate de radicalii liberi, care au roluri importante în bolile cronice. Radiaţiile pot produce, de asemenea, fisuri ale lanţurilor catenare ale ADN-ului celular, putând determina apariţia modificărilor maligne și a anomaliilor genetice în celulele germinale. Nivelurile ridicate de apoptoză, asociate bolilor neurodegenerative și infertilităţii, scăderea hormonilor sexuali, libidoul scăzut și avorturile spontane sunt alte efecte menţionate în studiile medicale. Expunerile la aceste câmpuri electromagnetice cresc excesiv calciul intracelular. Există, de asemenea, unii cercetători care arată că doze intense de EMF produc efecte cardiace cu risc vital, demenţe cu debut timpuriu, inclusiv de tip Alzheimer.
Mecanismul principal de acţiune al câmpurilor electromagnetice cu microunde/frecvenţă joasă constă, după unii cercetători, în activarea canalelor de calciu voltaj dependente (VGCC).

Cetăţenii noștri nu sunt cobai

Dacă autorităţile din România nu au un răspuns concret legat de siguranţa acestor radiaţii și acceptă fără ezitare introducerea reţelelor 5G, alte state europene refuză instalarea tehnologiei cu celeritate. Gigantul Lloyds, din Londra, refuză să încheie contracte de asigurare a sănătăţii faţă de efectele tehnologiilor wireless 5G. În Rusia, Ministerul Apărării refuză să transfere frecvenţe pentru 5G.
În Italia, la Florenţa, se aplică principiul precauţiei, autorităţile refuzând să permită instalarea reţelei 5G, referindu-se la „ambiguitatea și incertitudinea organismelor supranaţionale și a organismelor private, cum ar fi ICNIRP, care au poziţii foarte diferite unul faţă de celălalt, în ciuda dovezilor uriașe ale studiilor publicate privind impactul asupra sănătăţii”.
Elveţia a adoptat deja o moţiune pentru un moratoriu privind 5G, cerând Consiliului de Stat să solicite OMS monitorizarea unor studii știinţifice independente, pentru a determina efectele nocive ale radiaţiilor, iar membrii Parlamentului din Ţările de Jos insistă ca cercetarea în domeniul impactului radiaţiilor să fie efectuată înainte de aprobarea reţelelor 5G.
Cea mai vehementă voce a fost a Belgiei, Ministrul Mediului declarând că Bruxelles oprește planurile de lansare a reţelelor 5G deoarece nivelurile de radiaţii sunt imposibil de estimat, iar „oamenii din Bruxelles nu sunt cobai, a căror stare de sănătate să fie vândută pentru profit”. În acest context, rămâne ca studii viitoare să aducă lumină în acest domeniu, pentru că organismul uman este format din celule cu potenţial electric, fiind sensibil la radiaţia electromagnetică excesivă. Totuși, progresul nu poate fi oprit, fiind necesară dezvoltarea unor standarde și reglementari, precum și noi metode de protecţie.


Notă autor:

*https://bit.ly/2FIgWsa

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe